שתף קטע נבחר

חוקי? אולי. מוסרי? לא

על פי חוק זכויות החולה ועל פי כללי האתיקה, רופא חייב למסור לחולה את כל אפשרויות הטיפול שעומדות בפניו כדי לאפשר לו הסכמה מדעת המבוססת על מידע מהימן. אז למה יש רופאים שלא עושים זאת?

מתברר שלא רק שלא בכל בית חולים תוכלו לעבור ניתוח אנדוסקופי, גם לא תמיד יגלו לכם שהדבר אפשרי במקום אחר. "לא אחת אף נותנים לחולה להבין שמדובר בשיטה בעייתית שמסכנת אותו", מוסיף ד"ר סולד.

 

פרופ' אבינועם רכס, יו"ר ועדת האתיקה, טוען שעל פי חוק זכויות החולה ועל פי כללי האתיקה, רופא חייב למסור לחולה את כל אפשרויות הטיפול שעומדות בפניו כדי לאפשר לו הסכמה מדעת המבוססת על מידע מהימן. "הדבר חשוב במיוחד במצבים שאינם דחופים, שבהם יש לתת לחולה זמן לשיקול דעת בבחירת הטיפול", הוא מדגיש.

 

"על הרופא לציין בפני החולה את היתרונות והחסרונות שבכל גישה, ואם מדובר בגישה חדשה יחסית, הוא יכול לומר לו שמדובר בשיטה שאין בה הרבה ניסיון. עליו גם לשטוח בפני החולה את ניסיונו המקצועי, להמליץ על הגישה שהוא רואה כמתאימה במיוחד, ולהגיע איתו להסכמה על דרך הטיפול".

 

פרופ' קפלן, שהוא גם עורך דין בהכשרתו וגם כתב ספר בתחום, "סיכונים ברפואה", טוען שהתשובה אינה חד-משמעית. "בניתוחים שבהם האנדוסקופיה היא ברירת מחדל, אין ספק שהרופא אמור להציע לחולה את הניתוח בשיטה זאת. בניתוחים מורכבים ומתקדמים יותר, כמו למשל ניתוח בקע, שלא קיימים בכל בתי החולים, הוא צריך לספק לו את כל ההסברים, כולל האפשרות לניתוח אנדוסקופי, גם אם היא אינה קיימת בבית החולים או במחלקה שלו. עליו להציג לו את היתרונות והחסרונות של שתי השיטות, כך שהוא יוכל להחליט בעצמו במה הוא בוחר. לעומת זאת, בניתוחים שעדיין נחשבים לניסיוניים או כאלה שעדיין לא נכנסו לשגרת הטיפול ברוב בתי החולים, כמו למשל ניתוחים להסרת גידולים סרטניים, אין חובה לספר לחולה על האפשרות הזאת".

 

לעומתו, ד"ר סולד סבור שהסתרת מידע מהחולה, גם אם היא עדיין בגדר החוק, אינה מוסרית. "השאלה היא אם זה אתי לא להציע ניתוח בשיטה האנדוסקופית גם כאשר בספרות העולמית יש הוכחות רבות לכך שהוא לפחות שווה ערך לשיטות האחרות, ואפילו טוב יותר", הוא אומר. "כאשר רופא לא יכול לבצע ניתוח בשיטה האנדוסקופית, אם בגלל חוסר יכולת וכישורים או בגלל שיקולי עלות, עליו לומר זאת לחולה במפורש, ולהמליץ לו לפנות לבית חולים אחר, שם השיטה כן מיושמת".

 

ד"ר בגלייבטר אף מדגיש, שלא יהיה אפשר להסתיר את המידע מהחולה לאורך זמן. "הרופאים צריכים לדעת שהאנשים היום חשופים למידע, ושהם קוראים ויודעים על אפשרויות טיפול שונות, ואסור לזלזל באינטליגנציה של החולים".

 

אז איך בכל זאת יכולים החולים לדעת אם האפשרות לניתוח אנדוסקופי קיימת והיכן? ד"ר סולד: "קודם כל, צריך תמיד לשאול את הרופא אם האפשרות הזאת קיימת. החולים חייבים ללמוד שהם צריכים לשאול שאלות ברורות מאוד, כדי שיוכלו לקבל את התשובות המלאות ולהחליט. לא תמיד הרופא הראשון שאליו מגיעים צודק, ולא תמיד הוא מומחה באמת. לכן, כמו בכל תחום אחר, גם כשעומדים לפני ניתוח צריך לעשות 'סקר שוק', ולבדוק ולהשוות בין האפשרויות השונות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים