שתף קטע נבחר

חשד להונאה בקרן לשיקום עיראק

ביקורת חשבונות שבוצעה בכספים עיראקים שהופקדו בידי ארה"ב לשיקום עיראק לאחר פלישתה למדינה ב-2003 מצאו חשדות להונאה, בזבוז וניצול לרעה בניהול וחלוקת החוזים. אחת הביקורות לא הצליחה לאתר לאן נעלמו כ-100 מיליון דולר

שתי ביקורות שביצע המפקח האמריקני המיוחד לשיקום עיראק מצא חשדות להונאה ופגמים באופן שבו ממשלת ארה"ב ובכירי הצבא הפעילו חוזים שהתשלום עליהם הגיע מקרן פיתוח עיראק (DFI) – כסף עיראקי שהופקד בידי ארה"ב אחרי פלישתה למדינה ב-2003.

 

בין השאר, מצאו הביקורות תשלומים כפולים לקבלנים, מסמכים שנעלמו, תשלומים במזומן שלא דווחו ועדויות קלושות בלבד לאספקת שירותים ומוצרים. המבקרים מסכמים כי "אין כל ודאות שלא אירעו מקרים של הונאה, בזבוז וניצול לרעה בניהול וחלוקת החוזים שמומנו על ידי ה-DFI".

 

קרן הפיתוח מורכבת מהחזרים על מכירות נפט עיראקי, נכסים מוקפאים מממשלות זרות ועודפים מתוכנית נפט עבור מזון של האו"ם. חמישה מבקרי חשבונות שונים מארה"ב ומהאו"ם התקיפו את ניהול הקרן בעבר. ארה"ב מתחה ביקורת גם על ניהול התוכנית הנפרדת נפט עבור מזון על ידי האו"ם.

 

ביקורת חשבונות שפורסמה על ידי המפקח על שיקום עיראק בינואר מצאה כי ארה"ב לא טיפלה כראוי בכ-8.8 מיליארד דולר מכספי עיראק בקרן הפיתוח. הביקורות החדשות עוסקות בפיקוח הלקוי על מאות מיליוני דולרים של כסף מזומן בו השתמשו כדי לשלם לקבלנים, בשל מצבה הרעוע של מערכת הבנקאות העיראקית.

 

אחת מהביקורות, שבדקה תשלום במזומן בסך 119.9 מיליון דולר מכספי הקרן בדרום מרכז עיראק, מצאה ליקויים "בהיקף כזה שדורשים התייחסות מיידית". מנהל החשבונות לא הצליח לאתר יותר מ-96.6 מיליון דולר במזומן. "במהלך הביקורת הזו מצאנו עדויות להונאה אפשרית והפנינו את העניין לעוזר המפקח הכללי לחקירות".

 

דוגמאות נוספות לאי כשירות הניהול כללו 645 העברות של יותר מ-23 מיליון דולר במזומן באמצעות טפסים לא נכונים. אחד הקבלנים קיבל תשלום כפול על אותה עבודה ו-10 תשלומים בסך 324,500 דולר הועברו על חוזים שבוטלו. שישה תשלומים בסך כ-407 אלף דולר הועברו ללא חתימות הקבלן.

 

לדברי הסנטור ראס פיינגולד, "הביקורות מציגות תמונה של ניהול לא מאורגן ומרושל גם של כספי משלמי המסים האמריקנים וגם של קרנות ששייכות לעם העיראקי עצמו. ארה"ב מסתכנת בטיפוח תרבות של שחיתות בעיראק. משלמי המסים האמריקנים נשאו בעול פיננסי כבד כדי לתמוך במדיניות הממשל בעיראק. מגיע להם יותר מזה". לדבריו, הביקורות מסכנות מיליארדי דולרים, את הצלחת המשימה ואת אמינותה של ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חשד להונאה בקרן לשיקום עיראק
צילום: רויטרס
מומלצים