שתף קטע נבחר

גבולות היכולת האנושית

הספורטאים מתקרבים במהירות לגבול קצה היכולת של המין האנושי. מהן ההשלכות של הישגים אלה על ענפי הספורט של העתיד, וכיצד נוכל להתמודד עם מגבלות גופנו

בחודש יוני 1999, קבע מוריס גרין שיא עולמי במאה מטרים – 9.79 שניות. כדי להצטייד בפרספקטיבה נכונה על שיאו של מוריס גרין רצוי לקפוץ 500 שנה קדימה ולצפות משם על ריצתו. אני משוכנע ששיאו יעורר התפעלות גם בעוד 500 שנה.

 

לעומת זאת, ההישגים המדעיים והטכנולוגיים בני ימינו - לרבות המטוסים העל קוליים, החלליות ומחשבי העל - יעוררו בממשיכינו אותה מידה של התנשאות שמעוררים בנו הישגי המדע והטכנולוגיה לפני 500 שנה. לתזכורת: במאה השנים שבין המאה ה-16- ל-17, הומצאו רשת הדיג ומשקפיים לקצרי רואי, דה וינצ'י פיתח את רובה המוסקט הראשון במערב ואירופה התוודעת לטבק ולמחלת הסיפליס.

 

הפיזיקאים קארדשב ודייסון מיינו את התרבויות הנבונות העשויות להימצא ביקום לשלוש קבוצות: בקבוצה הראשונה נמצאות התרבויות שסיימו להשתלט על כל צורות האנרגיה הארציות. בקבוצה השנייה נמנות התרבויות שהשתלטו על אנרגיית השמש שלהן. בקבוצה השלישית מצויות תרבויות שמיצו את האנרגיה של כוכבן, והן בתהליך השתלטות על האנרגיה והמרחב של מערכות שמש סמוכות. התרבות האנושית בכדור הארץ נמנית עדיין עם הקבוצה מטיפוס אפס.

 

תוצאה של 9.79 שניות במאה מטר קרובה מאוד לגבול העליון של כושר הריצה שלנו, וקירבה זו לגבול העליון של היכולת האנושית מעוררת את התפעלותנו. אמנם, שיטות אמונים מתקדמות וטכנולוגיות חדשות עשויות לשפר את שיאי האתלטיקה הקלה הנוכחיים - מי פחות ומי יותר - אבל כל ענף אתלטיקה יגיע במוקדם או במאוחר לקצה המעטפת שלו, שכן יש גבול עליון למה שמאסת השרירים ומבנה העצמות הגידים שלנו יכולים לעשות. שום שיטת אמון לא יכולה להקנות לנו את מאסת שרירים של גורילה ואת מבנה הגוף של צ'יטה.

 

למעשה, כל היכולות שלנו מוגבלות לחלונות צרים, לפעמים צרים מאוד. הראייה שלנו תחומה לסדק צר מאוד בקרינה האלקטרומגנטית. עינינו יכולות לקלוט אירועים נפרדים רק אם הם מופרדים ביותר מ-30 אלפיות השנייה. קולות המופרדים ביניהם בזמן קצר משתי אלפיות שנייה יישמעו באוזנינו כאירוע קולי אחד. גם העולמות המנטליים של בעלי החיים חתומים ואטומים אלה כלפי אלה. חומסקי, דנט ואחרים כבר הצביעו על כך שעכבישים לא יכולים לתפוס את עולם המושגים של דגים, ואילו אנו איננו יודעים מה מרגישים הציפורים, מה חושבים הדובים ומה יודעים השימפנזים. אין שקיפות בעולמות המנטליים של הטבע.

 

ייתכן שבדורות הבאים ישופר שיאו של מוריס גרין במאיות שנייה, ואחר כך באלפיות השנייה, אבל לא בשניות מלאות (ב-60 השנים האחרונות שופר השיא במאה מטרים ב-4שניות), אלא אם כן יוחלט להכשיר באמצעות הנדסה גנטית אתלטים בעלי מאסת שרירים יוצאת דופן, כפי שעשו עם עגלים, הנראים בשנתם הראשונה כמו פרים מגודלים בעלי שרירי שכם מדהימים. החברה בת ימינו פוסלת רעיון כזה על הסף, אבל הנורמות שינחו את החברה בעוד 200 שנה יהיו ודאי שונות.

 

עם זאת, גם ההתערבות הגנטית תחומה על ידי גבולות עליונים ותחתונים, שלא ניתן לעבור אותן. גבולות אלו מציינים את קצה יכולתנו לדעת את טיב העצמים, הגדלים, התופעות והתהליכים של הטבע.

 

ובכל זאת, למרות ההישג המרשים של גרין, לא ריצת המאה מטרים תעמוד במרכז העניין במאה השנים הבאות, אלא המחשב. האם יצליח לרכוש לעצמו יכולת חשיבה והבנה אנושית. האם המאה הבאה תהיה המאה של HAL.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מוריס גרין. שיא היכולת האנושית?
צילום: איי אף פי
מומלצים