שתף קטע נבחר

גילויים והמצאות לחג השבועות

בארוחת חג הַשָּׁבוּעוֹת כולנו נאכל גבינות ונשתה חלב. אולם, לא היינו יכולים לעשות זאת ללא שלושה אנשים מאוד מיוחדים, ששינו את פני ההיסטוריה

 

המצאת הַיּוֹגוּרְט

 

את הַיּוֹגוּרְט גילו בני האדם לפני אלפי שנים, כאשר חלב שהושאר בחום תָּסַס והפך באופן טבעי ליוֹגוּרְט. במשך אלפי שנים הכינו ואכלו יוֹגוּרְט בעיקר באזור הַבַּלְקָן שֶׁבְּמִזְרַח אֵירוֹפָּה, עד שֶׁמַּדְּעָן רוּסִי בְּשֵׁם אִילְיָה מַשְּנִיקוֹב גילה אותו לשאר העולם בתחילת המאה ה-20. מַשְּנִיקוֹב היה מדען מפורסם, שזכה בִּפְרַס נוֹבֶּל לִרְפוּאָה בזכות גילוייו אודות מַעֲרֶכֶת הַחִיסּוּן.

 

ב-1908 פרסם ספר בו טען, כי הַבּוּלְגָּרִים מאריכים חיים יותר מעמים אחרים בזכות חיידקים טובים שחיים במאכל הלאומי שלהם - היוֹגוּרְט. טענותיו של מַשְּנִיקוֹב נפלו על אוזניים קַשּׁוּבוֹת וברחבי העולם הַמַּעֲרָבִי הֵחֵלּוּ לִצְרוךְ יוֹגוּרְט. הראשון שייצר יוֹגוּרְט באופן מִסְחָרִי היה יִצְחָק קָרַסוֹ, יְהוּדִי מִסְּפָרַד, שהקים ב-1919 מפעל יוֹגוּרְט וקרא לו על שם בנו דָּנִיאל – דַנוֹנה. כיום חברת דַנוֹנה היא יצרנית היוֹגוּרְט הגדולה בעולם. את היוֹגוּרְט בתוספת הפרי המציאה חברת רַדְלִיקַה מַלְקַארְנַה הַצֶּ'כִית בשנת 1933. 

 

המצאת מכונת החליבה

 

עד לפני כ-150 שנה חָלְבוּ את הַפָּרוֹת באופן יְדָנִי - הַחוֹלֵב (או הַחוֹלֵבת) היה מתיישב על שרפרף ליד הפרה וסוחט את החלב מֵעֲטִינֶיהָ בעזרת ידיו לתוך דלי. אולם הזמנים המודרניים הביאו לגידול משמעותי באוכלוסיית העולם - ואיתו גם לעלייה חדה בצריכת החלב ובמספר הפרות שנדרשו להפקתו. האיכרים כבר לא יכולים היו להספיק לחלוב את כל הפרות שלהם באופן ידני.

 

את הפתרון לבעיה הָגְתָה חַקְלָאִית אָמֶרִיקָאִית בְּשֵׁם אָנָה בּוֹלְדְוִין, שהמציאה בשנת 1878 את מכונת הַחֲלִיבָה. המכונה הורכבה מִמַּשְׁאֵבַת וָאקוּם (רִיק), שהופעלה ידנית, אשר הייתה מחוברת לדלי שהוצמד לַעֲטִינֵי הַפָּרָה. המכונה לא זכתה להצלחה, אך ממציאים רבים המשיכו לשכלל אותה במשך שנים. בשנת 1898 המציא סְקוֹטִי בְּשֵׁם וּוַאלִיס מכונה שחיקתה את פעולת היניקה של הָעֲגָלִים - והיא הייתה הראשונה שנמכרה היטב. מכונות החליבה שפועלות כיום בכל הַמְּשָׁקִים הַמּוֹדֶרְנִיִּים מבוססות על המכונה של וּוַאלִיס.

  

המצאת הפיסטור

 

כמעט על כל קרטון, שקית או בקבוק חלב שנמכרים כיום כתוב "חלב מְפוסְטָר". אבל מה זה אומר, בעצם? ובכן, פִּסְטוּר הוא תהליך בו מחממים את החלב לְטֶמְפֶּרָטוּרָה של 72 מַעֲלוֹת צֶלְזְיוּס למשך 15 שניות לפחות, כדי להרוג כמעט את כל הַחַיידַּקִּים הַמַּזִּיקִים שחיים בתוכו.

 

למה לא מרתיחים את החלב בְּטֶמְפֶּרָטוּרָה של 100 מעלות והורגים את כל החיידקים? בגלל שתהליך שכזה פוגע בטעם החלב וּבָעֲרָכִים הַתְּזוּנָתִיִּים שלו. הפִּסְטוּר אומנם לא הורג את כל הַחַיידַּקִּים, אך מקטין את מִסְפָּרָם עד כדי כך שהם כבר לא יכולים להזיק. התהליך נקרא על שם מַמְצִיאוֹ, הַמַּדְּעָן הַצָּרְפָתִי לוּאִי פַּסְטֵר, שביצע את הפִּסְטוּר הראשון בשנת 1862.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
חלב. טעים ואפילו בריא
צילום: גבי מנשה
מומלצים