שתף קטע נבחר

לקלקל לחיידקים את ערוצי התקשורת

באמצעות שליטה על מנגנוני התקשורת של החיידקים, ניתן למנוע את התפשטותם - או לחילופין לעודד התפתחות וצמיחה. זאת, במקום שימוש באנטיביוטיקה המביאה להתפתחות זנים אלימים ועמידים

עמידותם של חיידקים לאנטיביוטיקה היא בעיה המטרידה חוקרים רבים בארץ ובעולם. כבר עשרות שנים שהופעת זנים עמידים של חיידקים ומחוללי מחלות שונים מטרידים את אנשי הרפואה, והדיווחים על חיידקים העמידים לתרופות אנטיביוטיות הרגילות הולכים ומתרבים ביחס ישיר לשימוש בתרופות אלה.

 

על פי החשש, בעוד מספר עשורים צפויים חיידקים הנחשבים כיום לקלים לטיפול באמצעות תרופות זמינות ונפוצות, להפוך לאלימים כך שלא יגיבו לטיפול תרופתי. פירוש הדבר שבעתיד, אנו עלולים לחזות במגיפות קשות של מחלות שנדמה היה שכבר נעלמו מהעולם בזכות טיפול אנטיביוטי.

 

חוקר מהאוניברסיטה העברית פיתח שיטה לשליטה על פעילותם של חיידקים ללא אנטיביוטיקה, באמצעות התערבות בתהליכי התקשורת שהם מקיימים. עדאל ג'בור, דוקטורנט בבית הספר לרוקחות ובבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית, יקבל את פרס קיי לפיתוחים חדשניים, במסגרת המושב ה-68 של חבר הנאמנים של האוניברסיטה.

 

האינטרנט של החיידקים

 

רוב החיידקים נוטים להתקבץ בקבוצות גדולות המכילות לעתים מיליוני פריטים, ונצמדות לרקמות חיות או משטחים מלאכותיים כמו צינורות ביוב ומים, מערכות למיזוג אוויר, שטיחים, בדים ועוד. קבוצות אלה ("קהילות") מכונות "ביופילים", ובתוכן מקיימים החיידקים רשת תקשורת משוכללת, באמצעותה הם מעבירים מידע בין הפרטים השונים.

 

התקשורת החיידקית מתבצעת במספר שיטות, והיא מתווכת, בדרך כלל, באמצעות מולקולות המכילות את היסוד הכימי בור (boron- בּוֹרוֹן בלועזית). במחקרו הצליח ג'בור ליצור תרכובות כימיות הדומות למולקולות התקשורת המקוריות של החיידקים, והן מאפשרות לשבש את התקשורת החיידקית, למנוע אותה לגמרי, או אף להגביר אותה בהתאם לצרכים ולמטרות.

 

מלבד העמידות ההולכת וגוברת של החיידקים לאנטיביוטיקה, הנובעת בין היתר מהפעלת לחצים ביולוגיים וברירה מלאכותית בדרך של השמדת החיידקים החלשים, אך השארתם של העמידים לאנטיביוטיקה, לתרופות אנטיביוטיות ישנן תופעות לוואי שונות, והן הורגות גם את החיידקים הטובים של הגוף – ובכך מקטינות את כושר החיסון של הגוף ובפלורה הטבעית – מושבות של מיקרואורגניזמים טובים או בלתי-מזיקים, המונעות התפשטות משוללת רסן של חיידקים או פטריות מזיקים.

 

שליטה על ערוצי התקשורת

 

באמצעות שליטה על מנגנוני התקשורת של החיידקים, ניתן למנוע התפתחותם של חיידקים והמשך התפשטות הביופילים, ומנגד, אפשר יהיה לעודד התפתחותם של חיידקים "טובים", החיוניים לגוף או לתהליכים תעשייתיים שונים. כך, לדוגמה, ניתן למנוע התפתחות של מושבות חיידקים מזהמים בגוף והתפשטות הזיהום על פני שטח נרחב, מבלי להשתמש באנטיביוטיקה.

 

חומרים שונים המעודדים את התקשורת החיידקית, יאפשרו ייצור מוגבר של חיידקים בתעשייה, כמו למשל בשימוש בחיידקים מהונדסים-גנטית לצורך יצירה של הורמונים שונים, או ייצור של חיידקים בתעשיית המזון – כמו בתהליכי ייצור מוצרי חלב וגבינות, או משקאות אלכוהוליים שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיידקים. חיים בקבוצות גדולות (אילוסטרציה)
מומלצים