שתף קטע נבחר

ברן: תורת היחסים של איינשטיין

השנה המופלאה, כך כינה אלברט איינשטיין בעצמו את 1905, שבה פירסם את תורת היחסות. 100 שנה אחרי, מוקירה ברן, בירת שווייץ, את זכרו של הפיזיקאי שפעל בה ומעניקה הצצה נדירה וחושפנית אל חייו הפרטיים

אם היו אומרים לאלברט איינשטיין שציריך יפה יותר מברן, הוא בוודאי היה משיב שהכל יחסי. ובכל זאת, ציריך מוחצנת ונוצצת, בעוד שברן מנמיכה את ראשה בענווה אצילית. ועדיין היה מי שהחליט שמגיע לה להיות עיר הבירה של מדינה יפהפיה כמו שווייץ.

 

אז איך מתחברים כל הכוחות הפיזיקליים במרחב השווייצרי? בברן כתב איינשטיין את תורת היחסות שלו בדיוק לפני 100 שנה. שבע שנים מחייו הוא

 בילה בברן ואחת מהן היתה זו שהוא עצמו כינה "השנה המופלאה" - 1905. אלברט הצעיר היה רק בן 26 כשהדהים את העולם המדעי בקביעותיו ביחס למושגי הזמן, המסה והאנרגיה, ובכך שינה את פני ההיסטוריה.

 

השבוע תיפתח שנת איינשטיין, באירוע רב משתתפים ובפתיחת תערוכה במוזיאון ההיסטורי של ברן. בתערוכה הושקעו יותר מ-5 מיליון דולר והיא מתפרשת על פני 2,500 מטרים רבועים, שכוללים מתחם לניסויים פיזיקליים, מיצגים, מוצגים אינטראקטיביים ותצוגת מסמכים ותיעוד היסטורי על חייו של הגאון.

 

2005 מציינת גם 50 שנה למותו של הפיזיקאי היהודי הנודע, אותו הכתיר המגזין טיים כאיש של המאה ה-20.

 

אלברט איינשטיין נולד ב-1879 בעיר אולם שבגרמניה, לאב שניסה להחזיק במפעל אלקטרוניקה כושל ואם שהיתה פסנתרנית מחוננת. כשהיה בן שנה העתיקה המשפחה את מקום מגוריה למינכן, ולאחר שנים קשות מהבחינה

הכלכלית עברה לאיטליה. איינשטיין הצעיר עבר לגור בשוויץ ונרשם ללימודים בפוליטכניקום של ציריך.

 

במהלך לימודיו האקדמיים הוא התאהב בסטודנטית לפיזיקה מילווה מאריץ', ילידת סרביה. מילווה הרתה לאיינשטיין בתקופת הלימודים והפקידה את התינוקת, ליזרל, בידי משפחתה בסרביה. הילדה כנראה נמסרה לאימוץ או נפטרה - הפרטים אינם ברורים. לאחר נישואיהם נולדו להם שני בנים, הנס אלברט שלמד הנדסה ואדוארד שחלה בסכיזופרניה ואושפז במוסד.

 

יש הטוענים שמילווה לקחה חלק פעיל בגיבוש תורת היחסות באותן שנים. דעה הזו מסתמכת על פיזור הדעת של איינשטיין, היעדרותו משיעורים וחוסר התמדתו. חיזוק נוסף לכך מוצאים בעובדה שהעביר לידיה את כל הכסף שקיבל עם פרס הנובל, למרות שהיו גרושים באותה עת.  

 

איינשטיין סיים את לימודיו בציריך והתקבל לעבודה בברן כמומחה לפטנטים מדרגה שלישית. המשפחה קבעה את ביתה במדרחוב המרכזי של העיר העתיקה, קראמגאסה 49 - שהפך  למוזיאון על שמו. זוהי דירת מגורים קטנה שבה חי בין 1903 ל-1905. בבית הזה נכתבה הנוסחה mc2=E. 

 

הדירה נפתחה לציבור לרגל חגיגות המאה ואפשר לגלות בה כמה עובדות מרתקות על האיש המסקרן הזה. חדר המדרגות שופץ ועוצב בהשראת שביל החלב והקומה השנייה שלו מייצגת באופן מוחשי את חייו של איינשטיין בשנים בהן יצר את עבודתו החשובה. הקומה השלישית מוקדשת לתיעוד ביוגרפי ותערוכות מתחלפות הקשורות בעבודתו. המוזיאון פתוח כל יום מ-10:00 עד 19:00.  

 

עיר של מזרקות

 

המוזיאון הקטן נמצא במרכזו של רחוב עתיק מרוצף אבנים שאחד ממאפייניו הבולטים הוא החנויות הנחבאות בתוך מרתפים מתחת למפלס הרחוב. העיר העתיקה של ברן נבנתה לגובה ולעומק. המרתפים הגדולים שנחפרו מתחת למפלס הרחוב שימשו כמחסני יין ומזון וכיום

נמצאים בהם בתי מלאכה, חנויות וגלריות. דלתות עץ ישנות מכסות בזווית אלכסונית את פתח החנות ורק כשהדלתות מורמות כלפי מעלה מתגלה עולם תחתון תוסס.

 

כשנושאים את המבט במעלה הרחוב אי אפשר להחמיץ את מגדל השעון השוויצרי העתיק, שהוא אחד מסמלי ההיכר של ברן. הוא שימש כמגדל השמירה של חומת העיר, שנבנתה ב-1191, וכשהחומה הוזזה הפך המגדל למקום מפגש חברתי ומסחרי. ב-1530 הוסיפו לו את השעון המפורסם, עבודת יד של קאספר ברונר.

 

גם אזרחים ותיקים אינם מסוגלים להתעלם מהרעש והצלצולים של השעון הענק כשהוא פוצח בתרועות ותרנגול הזהב שבו מתפרץ מן הקיר ומנופף במרץ בכנפיו. אליו מצטרפת חבורת דובים קטנים, ומכל הרעש הזה מתעורר אביר עטור שריון שמקיש על הפעמון את השעה המדויקת. יש סיורים מודרכים בתוך קרביו של השעון, מדי יום ב-16:30.

 

ברן עשירה במזרקות. 11 מהן, מהמאה ה-16, פזורות ברחובות העיר ואליהן

 נוספו מזרקות מודרניות. ליד כנסיית רוח הקודש עומדת מזרקת נגן חמת החלילים, ומשם אפשר להמשיך דרך מגדל בית הכלא לרחוב מארקטגאסה, שם ניצבות שתי מזרקות נוספות: האחת של אנה סיילר, מייסדת בית החולים הראשון של ברן, והשנייה של מפקד חיל רגלים שלרגליו גור דובים. מול בית הפרלמנט הוצבה אטרקציה חדשה - זרמי מים מזנקים מתוך חורים חבויים (מי שלא מכיר את הגימיק יכול לצאת רטוב).

 

אתר נוסף שקשור קשר הדוק בהיסטוריה של ברן הוא מאורת הדובים בקצה העיר העתיקה, מעבר לגשר על נהר אר. בחצר רחבת ידיים השקועה מתחת למפלס הכביש מטיילים להנאתם כמה דובים ומחכים לקבל קצת גזר. האגדה מספרת שביום חנוכת העיר הכריז הדוכס זהרינגן שהיא תקרא על שם החיה הראשונה שתיפול בידי הציידים, וכך זכה הדוב להנצחה. תצפית עוצרת נשימה משקיפה מהגשר הסמוך למאורה אל נהר אר הזורם למטה ובמעלה הגבעה שכנגד נמצא גן ורדים אקזוטי שמתאים לטיול רגלי ומנוחה קלה.

 

ארגון אונסקו הכריז על ברן ב-1983 כעל אתר מורשת עולמית, בעיקר בזכות מבנים היסטוריים מפורסמים כמו קתדרלת מינסטר הגותית, כנסיית רוח הקודש הברוקית, בית העיריה ובנייני הממשלה המרשימים. חמישה גשרים גדולים ומספר גשרים קטנים מתוחים על נהר האר ומוסיפים לציוריות של העיר. 

 

מגן הוורדים אפשר להמשיך לתערוכת איינשטיין במוזיאון ההיסטורי. התערוכה מציעה מיצגים על חייו ופועלו, הסברים על תורת היחסות והתנסות בחוויית מהירות האור. יוצגו תגליות כמו חורים שחורים וייערך מסע וירטואלי בקוסמוס. בפארק הפתוח יתקיימו בחודשי הקיץ מיצגים על תגליות מתקופת האדם הקדמון ועד לשנה המופלאה של איינשטיין. התערוכה במוזיאון ההיסטורי תימשך עד 17 באפריל 2006. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכל זורם. מזרקת משה ולוחות הברית
צילום: רונית סבירסקי
מאורת הדובים. אחד מסמלי ההיכר של ברן
צילום: רונית סבירסקי
הזמן החדש. מגדל השעון העתיק
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים