שתף קטע נבחר

"ילדים: מגורים ליד קווי מתח מגדילים סיכון ללוקמיה"

חוקרים בריטים גילו ממצאים מדאיגים: לילדים החיים בסמוך לקווי מתח גבוה יש סיכון של 70 אחוז יותר מילדים רגילים לחלות בסרטן הדם • בישראל, התריע לפני שנה וחצי המשרד לאיכות הסביבה על קרינה מסוכנת מקווי מתח גבוה – אבל חברת החשמל הכחישה • משרד הבריאות: נבחן את הממצאים

מגורים ליד קווי מתח גבוה עלולים להגדיל את הסיכון ללוקמיה (סרטן הדם) בקרב ילדים – כך מגלה מחקר בריטי שנערך בקרב עשרות אלפי ילדים. עם זאת המומחים שערכו את המחקר קראו לציבור שלא להיכנס לפאניקה ואמרו כי ייתכן שהעלייה בתחלואה נובעת מגורמים אחרים.

 

המחקר, שפורסם בעיתון האיגוד הרפואי האנגלי, נערך על-ידי מדען מהקבוצה למחקר סרטן בילדים ויועץ של החברה האנגלית לחשמל. במסגרת המחקר נבדקו 29,000 ילדים שחלו בסרטן, מתוכם 9,700 ילדים שחלו בלוקמיה, שהושוו לילדים בריאים שגרים באנגליה ובוויילס.

 

החוקרים מדדו את המרחק בין הבתים שבהם התגוררו הילדים לקווי המתח הגבוה הסמוכים לבתיהם. הם מצאו ש-64 מתוך הילדים אשר חלו בלוקמיה

התגוררו במרחק של פחות מ-200 מטרים מקווי המתח הגבוה, ו-258 התגוררו בין 200 ל-600 מטר מקווים כאלה. בחישוב כללי שערכו מחברי המחקר התגלה כי הסיכון של ילדים שהתגוררו במרחק של פחות מ-200 מטר מקווי המתח הגבוה לפתח לוקמיה היה גבוה ב-70 אחוז מאשר הסיכון בקרב קבוצת הביקורת. ילדים שגרו במרחק של בין 200 ל-600 מטרים מקווי החשמל היו בעלי סיכון גבוה ב-20 אחוז מקבוצת הביקורת לפתח לוקמיה.

 

החוקרים לא מצאו מתאם בין הקרבה לקווי מתח גבוה לבין סוגים אחרים של סרטן. למרות ששיעור מספר מקרי הסרטן בקרב הילדים שהתגוררו ליד קווי המתח הגבוה הוגדר כ"משמעותי", החוקרים הדגישו כי סיבת העלייה בתחלואה עדיין אינה ברורה. לדבריהם, ייתכן כי מקור המחלה בסיבות אחרות שאינן קשורות לחשמל, כגון סוג האוכלוסייה שהתגוררה ליד קווי המתח הגבוה או סיבות סביבתיות נוספות שאופייניות לאזורים שבהם מוקמים קווים אלה.

 

החוקרים לא מדדו את עוצמת השדות המגנטיים בקרבת קווי החשמל שלידם התגוררו הילדים החולים, אלא את המרחק מהם בלבד.

 

להערכת החוקרים, המגורים ליד קווי מתח גבוה קשורים ככל הנראה לחמישה מתוך 400 מקרים של לוקמיה בגיל הילדות שמתגלים מדי שנה בבריטניה. החוקרים המליצו להעמיק את המחקר בתחום בתקווה לרדת לעומקן של

הסיבות לעלייה בתחלואה באזור קווי המתח הגבוה.

 

אין הוכחה משכנעת מספיק

 

"המחקר האנגלי מצטרף לשורה של מחקרים קודמים שהעלו את האפשרות שמגורים בקרבת קווי מתח גבוה קשורים ללוקמיה בילדים", אומרת ד"ר סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של הסרטן ושל קרינה במכון גרטנר. "בעקבות המחקרים הללו סיווג הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן את השדות האלקטרומגנטיים בתדרים נמוכים כ'מסרטן אפשרי', קטגוריה הקובעת כי יש עדויות התומכות באפשרות ששדות כאלה מסרטנים, אולם אין הוכחה משכנעת מספיק על מנת לקבוע זאת באופן ודאי".

 

לדברי ד"ר סדצקי, המחקר האנגלי שונה מקודמיו בגודלו העצום, אך הוא אינו חף מפגמים. "מדובר במחקר סביבתי, שבדק את שכיחות הלוקמיה רק לפי קרבה לקווי מתח גבוה בזמן הלידה, ולכן יש לו מגבלות משמעותיות.

 

"השאלה מה צריך לעשות במידע הזה סבוכה מאוד. במצב הנוכחי צריך לשקול מה הנזק האפשרי, עד כמה מוצק הידע לגביו, באילו עלויות תהיה כרוכה מניעתו ומהן החלופות האפשריות".

 

ממשרד הבריאות בישראל נמסר בתגובה כי מנכ"ל המשרד יזם פגישה עם מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה על מנת לבחון את הממצאים החדשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולי זו הסיבה. מתח גבוה
צילום: ג'ו קוט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים