שתף קטע נבחר

בעקבות עסקת אפל-אינטל: מה צפוי בהמשך?

האם הכרזת אפל על כוונתה לעבור להשתמש במעבדי אינטל במחשבי המקינטוש אכן טורפת את כל הקלפים בתעשיית המיחשוב? האם המעבר לפלטפורמת x86 יאפשר לנו להריץ את Mac OS X על גבי PC רגיל? האם אפל תהפוך לחברת תוכנה בלבד או תהפוך למתחרה משמעותית למיקרוסופט או תיעלם לגמרי משוק המחשבים האישיים? וכיצד המהלך ישפיע על לינוקס?

הכרזת מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס, על מעבר החברה לשימוש במעבדי אינטל במחשבי מקינטוש, היא לא פחות מרעידת אדמה, שהדיה הגיעו לכל קצווי עולם המיחשוב.

 

לדברי ג'ובס, שהטיל את הפצצה בנאום הפתיחה שנשא שלשום (ב') מול כ-4,000 מבאי וועידת המפתחים של החברה בסן פרנסיסקו, המעבר ההדרגתי, שיחל בחודש יוני 2006 ויושלם תוך שנתיים, נובע מאי שביעות רצון בחברה מתפקודה של IBM. האחרונה, יצרנית מעבדי PowerPC עליהם מבוססים

מחשבי מקינטוש הנוכחיים, לא הצליחה לייצר מעבד G5 במהירות 3 גיגהרץ, ונכשלה בפיתוח מעבד G5 חסכוני באנרגיה עבור מחשבים ניידים.

 

רב הנסתר על הגלוי

 

למרות שההודעה שמה קץ לחרושת שמועות ארוכת שנים ולהכחשות נמרצות של כל המעורבים, עדיין רב הנסתר על הגלוי, והמפתחים, המומחים, משתמשי ה-PC וכמובן, עדת המעריצים של אפל, מבולבלים למדי.

 

"המהלך הזה מלמד שאפל הופכת מאייקון של תרבות אלטרנטיבית ליצרנית מחשבים שאינם מיועדים לנישה זו או אחרת", אמר ל-MacWorld האנליסט טים דיל מחברת Technology Business Research. "הסלוגן Think Different (חשבו אחרת) הפך ל'חשבו על נתח שוק שלכם'".

 

לאכול את הכובע

 

האם המעבר לפלטפורמת x86 של אינטל יאפשר לנו להריץ מערכת הפעלה מבוססת Mac OS X על גבי PC רגיל? האם אפל תהפוך לחברת תוכנה בלבד, ומתחרה משמעותית במיקרוסופט או תיעלם לגמרי משוק המחשבים האישיים? והאם יש לכל זה השפעה על לינוקס?

 

הדעות מגוונות כמספר המגיבים, שחלקם חולקים זה על זה, ומקצתם אף נאלצים כעת לאכול את הכובע - לאחר שבתחילת השבוע מיהרו לקבוע באופן חד משמעי שמדובר בצעד בלתי אפשרי.

 

התחזית: אפל תיפגע בטווח הקצר

 

אנליסטים רבים סבורים שנתח השוק של אפל עשוי להיפגע מהשינוי, לפחות בטווח הקצר. החברה תאלץ לשכנע משתמשים קיימים וקונים פוטנציאליים שהמקינטוש של היום לא יהפוך תוך 12 חודשים לאבן שאין לה הופכין, וכי מתכנתיה יפתחו גירסאות תואמות אינטל ליישומי Mac OS X.

 

"מדובר בפרויקט תיכנות שמחירו עלול להגיע למאות מיליוני דולרים", אמר ל"גארדיאן"

בריאן גאמאג', אנליסט בחברת המחקר גרטנר. "זו לא עבודה פשוטה, והיא כרוכה בשינויים מורכבים שיש לבצע בבסיסה של ליבת התוכנה", ציין.

 

בשורה התחתונה, רבים מהמפתחים סבורים שלמרות הכל, בכל זאת מדובר במעבר קל הרבה יותר בהשוואה לשינויים העמוקים שביצעה אפל בעבר, כאשר עברה מ-OS 9 ל-OS X ב-2001 וממעבדי 680x0 של מוטורולה למעבדי PowerPC של IBM ב-1994.

 

חייה הכפולים של Tiger

 

אדובי, יצרנית תוכנת העריכה הגרפית פוטושופ וחברות אחרות, בהן, מעניין לציין, גם מיקרוסופט, הביעו את תמיכתן בשינוי, והבטיחו שיספקו גירסאות מתאימות ל-Mac OS X מבוסס אינטל.

 

אחת הדרכים להבטיח מעבר חלק וקל יחסית היא תוכנת Rosetta, אמולטור שיאפשר להריץ יישומים על גבי פלטפורמת PowerPC ו-x86 כאחד, באופן שקוף למשתמש. עם זאת, לא כל התוכנות של אפל ירוצו כהלכה על Rosetta, וחלקן לא ייתמכו כלל: מעבדי תמלילים ותוכנות עריכה גרפית יהיו בין אלו שככל הנראה יעבדו כשורה, אולם תוכנות עתירות ביצועים, הדורשות יכולות תלת מימד - לא יהיו תואמות לשתי הפלטפורמות.

 

בכל הנוגע למפתחים, ג'ובס ניסה להרגיע וציין כי לא רק שמערכת ההפעלה החדשה של אפל, Mac OS X Tiger תעבוד בצורה חלקה על מחשב מבוסס אינטל, היא עושה זאת זה חמש שנים. "Mac OS X מנהלת חיים כפולים", גילה המנכ"ל, בהתייחסו לפרויקט הסודי Marklar, במסגרתו גירסאותיה האחרונות של מערכת ההפעלה המקית פותחו במקביל ל-PowerPC ואינטל. נוסף על כך, במהלך נאומו הציג ג'ובס מחשב PC עם מעבד פנטיום 4 במהירות 3.6 גיגהרץ, שהריץ את Tiger.

 

Windows על מקינטוש?

 

אין לטעות, אפל אינה מתכוונת לאפשר לכל יצרן PC מן השורה להריץ על מחשביו את מערכת ההפעלה עתירת השבחים שלה, ובכוונתה לדבוק בשילוב הדוק בין חומרה לתוכנה.

 

במהלך נאומו הודיע ג'ובס כי לא ניתן יהיה להריץ את OS X על גבי כל מחשב בעל מעבד אינטל, אלא רק על גבי מחשבים מתוצרת החברה. אפל לא הסבירה כיצד תמנע זאת, אולם רוג'ר קיי, אנליסט בחברת המחקר IDC, שהתראיין ל-Mercury News, סבור שהטכנולוגיה של אינטל, שמכונה La Grande, ומשלבת יכולות אבטחה בשבב עצמו, היא שתסייע לאפל לעשות זאת.

 

אישור לכך הגיע גם מכיוונו של פיל שילר, סגן נשיא בחברת אפל, שאמר ל-ZDNet: "לא נאפשר להריץ Mac OS X על מוצר שאינו מקינטוש של אפל".

 

אפשר להתווכח על מידת התבונה בהחלטת אפל "לסגור" את מערכת ההפעלה שלה בחומרה ספציפית, ולא לאפשר לה להגדיל דרמטית את נתח השוק של ה-OS שלה, אך אם תרצה החברה ואם לאו, בוודאי לא ירחק היום בו ניתן יהיה להשיג גירסאות OS X אותן ניתן יהיה להריץ על "סתם" PC - בין אם חוקיות או פיראטיות.

 

האפשרות ההפוכה

 

אך מה שעשוי להפוך את המקים למושכים היא דווקא האפשרות ההפוכה, של הרצת יישומי Windows על גבי OS X, בין אם באמצעות Rosetta או באופן טבעי ומובנה. אם אכן כך יהיה, מחשביה המעוצבים של אפל, שייתכן ויהיו קרובים במחירם ל-PC סטנדרטי, יציעו חלופה לא רעה עבור משתמשים רבים.

 

"לא נשווק או נספק תמיכה ל-Windows, אך לא נעשה דבר שימנע מהמשתמשים להתקין אותה", אישר דיוויד מודי, סגן נשיא באפל בראיון לאתר MacWorld.

 

הוזלה אפשרית במחירי המקינטוש

 

בטווח הארוך, עדיין לא ברור אם אפל תצליח להפוך למתחרה גדולה לענקיות כמו Dell או HP, שהמחשבים שלהן כוללים לא רק שבבי אינטל, אלא גם לוח אם וערכות שבבים של יצרניות שונות. אחד הדברים המייחדים את מחשביה של אפל הוא העובדה שהם כוללים ערכת שבבים ולוח אם קניינים, עובדה שהופכת אותם ליקרים יותר.

 

אם אפל לא תאמץ את גישת ה"פלטפורמה" של אינטל, המספקת מעבד, ערכת שבבים, שבב גרפי, תקשורת אלחוטית ויכולות אודיו - הכל בחבילה אחת, קשה לשער שמחשביה באמת יהיו זולים יותר.

 

אפל, שנתח השוק שלה עומד על שני אחוזים, והיקף המכירות שלה עמד ב-2004 על 3.5 מיליון מחשבים (מתוך 179 מיליון בשוק כולו), החזיקה לפני כעשור בנתח שוק של כ-10%, ועיקר הכנסותיה מגיע היום ממכירת iPod, נגן המוזיקה הנייד שלה.

 

השינוי ישפיע על שוק הניידים

 

יש הסבורים כי למעבר למעבדי אין חשיבות ניכרת בטווח הארוך. למרבית המשתמשים לא משנה איזו חברה יצרה את המעבד המותקן במחשב שלהם. למעט משתמשים מנישות ספציפיות, כמו גרפיקאים, עורכי וידאו או גיימרים, חלק הארי של הצרכנים מתעניין בנפח הדיסק הקשיח, כמות הזכרון, והימצאותו של ציוד היקפי חדיש.

 

זו הסיבה שבסופו של דבר, לדעת המומחים האלה, לא מדובר בשינוי כה מהותי. במחשביה של אפל ממילא מותקנים רכיבי חומרה סטנדרטיים לחלוטין, המיוצרים על ידי חברות מוכרות, והם כוללים טכנולוגיות מעולם ה-PC, כמו USB SATA, AGP ואחרות.

 

למעבר אפל לסביבת אינטל עשויה להיות בעלת משמעות דווקא בשוק הניידים, בו סובלת אפל מנחיתות יחסית לעומת מחשבים ניידים מבוססי סנטרינו של אפל, אשר בגירסת הסונומה הנוכחית מציע יכולות אלחוטיות, אודיו מובנה, מאיץ גרפי משולב (PCI Express) ותמיכה ב-SATA.

 

לקראת התנגשות עם מיקרוסופט?

 

זאת ועוד, ייתכן שהמעבר של אפל לסביבת אינטל ישפיע בכלל על פלח שוק אחר לגמרי ולא על עולם ה-PC. ב-Mercury News תוהים אם אנו צפויים לזרם של חידושים אלקטרוניים מקופרטינו, מטה החברה, שיהיו מבוססים על מגוון השבבים של אינטל? האם נראה מכשירי PVR מתוצרת אפל, מקינטושים זולים במיוחד, נגני iPod תומכי וידאו או אפילו טלפון סלולרי עם לוגו של אפל? ימים יגידו.

 

שוק האלקטרוניקה והמדיה הוא מטרה מועדפת על אפל, אך גם על מיקרוסופט, יריבתה-שותפתה הבלתי מנוצחת. האם השתיים נעות אל עבר מאבק ראש בראש במגוון תחומים?

 

חלק מחזונו של ג'ובס מבוסס על שירותי מדיה מקוונים המבוססים על המקינטוש, ה-iPod, תוכנת וחנות iTunes ו-Quicktime; אולם, לביל גייטס יש חזון דומה. מדובר באותה הגברת בשינוי אדרת, אך אצל גייטס היא לבושה בצבעי הפרפר של MSN, רוכשת מוזיקה בחנות המקוונת MSN Music, ומאזינה לה באמצעות ה-Media Player המובנה ב-Windows.

 

ג'ובס מעדיף את מסלול החומרה, בינתיים

 

האם ההכרזה האחרונה תוביל להתנגשות בין שחקנית הנישה, שמבחינה מספרית כמעט שלא איימה על מיקרוסופט עד היום, לבין ענקית התוכנה, ששולטת על 95% משוק ה-PC? תלוי באסטרטגיה שבה יבחר ג'ובס, שלעת עתה אותת כי אין ברצונו להפוך את אפל לספקית תוכנה בלבד, אלא למתחרה חשובה בשוק החומרה.

 

בהקשר זה נזכיר גם, כי ב-1997 הפתיע ג'ובס את מעריציו, כשהודיע על משקיעה חדשה ובלתי צפויה באפל, ובישר שהענקית מרדמונד הזרימה 150 מיליון דולרים לחברה, בתמורה להפיכת הדפדפן שלה, IE, לברירת המחדל של המקינטוש. כלומר, שתי החברות הן יותר שותפות ממתחרות כיום.

 

האם לינוקס תשלם את המחיר?

 

ויש גם צד שלישי למטבע. חלק מהמומחים סבורים שהמפסידה הגדולה מהצעד של אפל עלולה להיות דווקא לינוקס. אפל מספקת מערכת הפעלה נוחה, חכמה, מעוצבת, המבוססת על מערכת ההפעלה החופשית FreeBSD, ולכן קל יחסית לפתח עבורה יישומי קוד פתוח, שכיום כמעט ואינם בנמצא ל-Mac OS X.

 

ייתכן שהסכנה שאורבת ללינוקס, ולמרבה האירוניה, עשויה לסייע למיקרוסופט בטווח הארוך, היא נטישה של מפתחים, ומעבר שלהם למערכת הפעלה "UNIXית" במהותה, אך אינטואיטיבית כמו Windows.

 

לינוקס הייתה החלופה היחידה למיקרוסופט על גבי פלטפורמת x86, וכעת נוסף לה אויב חדש, סטיב ג'ובס, שמצטייר כיריב עקשן ומר לא פחות מביל גייטס. האם לאנשי הלינוקס יש סיבה לדאגה? ג'ון דבורק, בטור שפירסם ב-Market Watch, סבור שכן. "נראה שללינוקס יש הכי הרבה מה להפסיד. רוב הגידול בפופולריות של Mac OS X בקרב מפתחים עלול לבוא על חשבונה", הוא צפה.

 

אבל ב-ZDNet לא לגמרי מסכימים איתו, ומזכירים שמי שירצה לעבוד עם Mac OS X עדיין ייאלץ לרכוש מקינטוש, שגם אם יהיו זול יותר מהנוכחי, יעלה יותר מ-PC ממוצע, כך שלא מדובר במכת מוות ללינוקס, בטח לא בשוק השרתים. "כל עוד המשתמשים מחויבים לרכוש מחשב שלם רק בכדי להשתמש ב-Mac OS X, אפל לא עומדת להשתלט על העולם בסערה", נכתב באתר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אפל ואינטל. "סוף סוף ביחד"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פול אוטליני, אינטל (ימין) וסטיב ג'ובס, אפל. פצצה או מהלך צפוי?
צילום: רויטרס
מומלצים