שתף קטע נבחר

כירופרקטיקה: כשאין פיקוח, מספר השרלטנים בעלייה

תושב הוד-השרון, שסבל מפריצת דיסק, הגיע למרפאתו של אדם שהציג עצמו ככירופרקט וטופל בשיטה "מקורית": ה"רופא" הניח לוח-עץ על גבו והידק אותו בעוצמה למיטה • באגודה הישראלית לכירופרקטיקה טוענים: "יש מאות שרלטנים בענף" • הבעיה: בהיעדר פיקוח, כל אחד יכול להציג עצמו ככירופרקט

לפני כחודשיים הוגשה בבית-משפט השלום בראשון-לציון תביעה בשל רשלנות רפואית. בכתב התביעה טוען תושב הוד-השרון (40), כי לפני כשבע שנים הגיע למרפאתו של רופא באיזור השרון, שהציג עצמו ככירופרקט המתמחה בטיפול בעמוד השדרה.

 

מכתב התביעה עולה כי התובע, שסבל מפריצת דיסק בגבו, נתבקש על-ידי הרופא לשכבעל גבו. לטענתו, טיפל בו הרופא בשיטה שהציג בפניו כשיטת ה"מלחציים". הוא הניח לוח עץ על גופו, והידק אותו בעוצמה למיטה. לבקשת האיש, שהתלונן מיד על כאבים עזים בגבו וברגליו, שיחרר הרופא מעט את הלחץ, והבטיח לו כי הכאבים יחלפו תוך מספר ימים.

 

אבל הכאבים לא רק שלא נעלמו, אלא אף החריפו. האיש איבד תחושה ברגלו הימנית, וכן איבדבאופן חלקי את השליטה בשלפוחית השתן שלו. צילום סי-טי אף גילה כי פריצת הדיסק ממנה סבל גדלה עוד יותר. בתביעתו טוען האיש כי ההחמרה במצבו היא תוצאה ישירה של שיטת ה"מלחציים". לתביעה צורפה גם חוות-דעת של כירופרקט מומחה, המציין כי שיטת ה"מלחציים" אינה מוכרת לו או למי מעמיתיו.

 

כירופרקט בלימוד עצמי

 

ד"ר שחר קנין (38), סגן-נשיא "האגודה הישראלית לכירופרקטיקה", מחייך במרירות כשהוא שומע את הסיפור הזה. לפני כשלוש שנים הוא עבר את זה על בשרו, כשנשלח מטעם האגודה לדירה בראשון-לציון, בה פעל אדם שהציג עצמו ככירופרקט.

 

"מכות קראטה חטפתי ממנו שם", הוא נזכר אותו בפניי בחלחלה. "ממש פירק לי את הגב. כששאלתי אותו איפה הוא למד כירופרקטיקה הוא התגאה בפניי שהוא לא למד באף מקום. 'למדתי הכל מספרים', הוא הסביר לי. אוטודידקט. זה כמובן לא הפריע לו להציג את עצמו ככירופרקט, והמרפאה שלו היתה מלאה באנשים שהגיעו לטיפול".

 

בעקבות ההקלטות הסמויות שביצע קנין באותו מפגש, והעדות שמסר בבית-המשפט, נאסר על אותו מתחזה להמשיך במעשיו. "אבל זו רק טיפה בים", נאנח קנין. "יש מאות שרלטנים בענף הזה. כל אחד קורא לעצמו כירופרקט. "לא רק מסאז'יסטים או מטפלים אלטרנטיביים למיניהם, אלא אפילו רופאים קונבנציונליים. מוסיפים לשלט של המרפאה גם 'כירופרקטיקה ודיקור', למשל. זה נשמע מרשים ומביא פרנסה. רוב הציבור לא יודע את ההבדל. זה כמו שלא כל רופא שיניים הוא גם אורתודונט ולא כל רופא משפחה הוא מנתח מוח".

 

כירופרקטיקה היא מקצוע רפואי המתמקד באיבחון ובטיפול בבעיות בעמוד השדרה. היא נוסדה לפני כ-100 שנה בארצות-הברית, שם פועלים כיום כ-70 אלף כירופרקטים, כולם בעלי דוקטורט בתחום. לימודי ההכשרה לתואר ד"ר בכירופרקטיקה נמשכים שבע שנים, מתקיימים במספר מוסדות בארצות-הברית, אוסטרליה ומערב-אירופה, המאוגדים בארגון בינלאומי, ה-CCE, ורק הם מורשים לתת את ההסמכה למקצוע (וגם זאת רק לאחר עמידה בבחינות).

 

"מי שלא למד באחד המוסדות האלו הוא לא כירופרקט, גם אם הוא מפרסם את עצמו ככזה", מבהיר קנין. "זו לא רפואה משלימה, טיפול אלטרנטיבי או צ'אקרות למיניהן. מדובר בטיפול בשלד. במהלך ההכשרה לומד הכירופרקט על

כל חוליה וחוליה, לאן היא זזה, על איזה איבר בגוף היא משליכה. זה הטיפול היעיל והבטוח ביותר בעולם לבעיות גב. כוונון של החוליות. איזון הלחצים ביניהן. הזזה מכנית של מה שלוחץ על העצבים".

 

אלא שמה שכל-כך נפוץ וברור בעולם, רחוק מלהיות כזה בישראל. "גם בתחום רציני כמו רפואה, אנחנו חייבים להיות מדינת ה'בערך'", נאנח קנין. "כל אחד יכול לקרוא לעצמו כירופרקט ואין שום חוק בנושא. בארצות-הברית צריך רשיון כדי לעסוק במקצוע. שם, כשמזמינים חשמלאי, מגיע גם מפקח לבדוק אותו. בישראל, מדינת ה'חאפ-לאפ', האינסטלטור 'על הדרך' עושה גם את החשמל".

 

80 אחוז סובלים מבעיות גב

 

הפריצה הגדולה של הכירופרקטיקה בישראל היתה בתחילת שנות ה-90. "עד אז", מספר קנין, "היו רק כירופרקטים ספורים. עם העלייה הגדולה במודעות לטיפולי מגע בעקבות הרפואה האלטרנטיבית, פנו ישראלים גם ללימודי כירופרקטיקה בחו"ל".

 

כיום מונה "האגודה הישראלית לכירופרקטיקה" כ-80 חברים, המהווים 90 אחוז מן הכירופרקטים המורשים בארץ והיא עושה ככל יכולתה כדי להילחם באלה המתהדרים בתואר לא להם. לפני כארבע שנים היא אף הגישה תביעה נגד אחת מקופות-החולים שהפנתה את מטופליה לקבלת טיפולי כירופרקטיקה אצל רופאים שלא היו בעלי הסמכה בכירופרקטיקה. בעקבות פשרה שהושגה לאחר הגשת התביעה הפסיקה קופת-החולים את העסקתם של אותם רופאים.

 

"אנשים מגיעים אליי מבועתים מסיפורים ששמעו או ממה שעבר עליהם עצמם", מסביר קנין. "כירופרקטיקה היא לא מתן אגרופים על הגב. לכן, חשוב מאוד לבדוק, לפני שהולכים לטיפול, שאכן מדובר בכירופרקט מוסמך. אפשר למצוא את הרשימה המלאה באתר האינטרנט של האגודה, או לברר בטלפון. מטפל לא מוסמך יכול לגרום לנזקים בלתי-הפיכים. החל מהחרפה בכאב, במקרה הטוב, ועד נכויות חלקיות.

 

על-פי קנין, למעלה מ-80 אחוז מהאוכלוסייה סובלת או תסבול מבעיות גב תחתון. "הבעיה אצלנו שכאן מושכים, מושכים ומושכים ומגיעים לטיפול רק בדקה ה-90. רצים ישר לאורתופד ומקבלים כדורים נגד כאבים. זה פתרון רק לסימפטום ולא לבעיה. הכירופרקטיקה היא המענה לבעיות גב".

 

גם בצה"ל ובמשרד הביטחון הכירו בחשיבות הכירופרקטיקה. טייסים ונווטים נשלחים לטיפולים, וגם קנין עצמו עולה מדי פעם לטיסות במטוסים ובמסוקים של חיל-האוויר, כדי לחוש את החבטות והזעזועים בתנאי טיסה ולייעץ בעיצוב כיסאות שיענו על הצרכים הארגונומיים.

 

"הכירופרקטיקה נעשית בטיפול שאורך בין 10 ל-15 דקות, פעמיים עד שלוש בשבוע, לתקופה שבין חודשיים לשלושה חודשים", מסביר קנין. "יש 'קנאקים' ושחרורים, אבל אין מכות, אין תרופות ולא אמורים להיות כאבים בעקבות הטיפול. הכי חשוב זה לא לדחות. כשמרגישים התחלה של כאב, צריך לבוא, להיבדק, ולעשות אפילו טיפול מונע. אנשים מבינים באיחור שעדיף להשקיע 1,000 שקל בטיפול בגב שלהם מאשר בטיפול במכונית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מי מטפל בגב שלך?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים