שתף קטע נבחר

ישראל בליגה העולמית

רכישת אייווקס ע"י טבע היא הוכחה חותכת נוספת, לשילובה המואץ של הכלכלה הישראלית בהליכי הגלובליזציה, על כל היבטיה, הפעם לא רק כמי שמקבלת השקעות מחוץ אלא גם מזרימה השקעות החוצה

היא תיזכר כאחת העיסקות המשנות את פניה של הכלכלה הלאומית: חברת טבע הישראלית, רוכשת תמורת 7.4 מיליארד דולר את אייווקס - היצרנית האמריקנית הגדולה של תרופות גנריות, תרופות שהפטנט המקורי לייצורן פג וניתן לייצרן בזול תחת שמות אחרים. עם הרכישה תהיה טבע לחברה רב-לאומית מספר 1 בתחומה.

 

הרכישה היא הוכחה חותכת נוספת, לשילובה המואץ של הכלכלה הישראלית בהליכי הגלובליזציה, על כל היבטיה, הפעם לא רק כמי שמקבלת השקעות מחוץ אלא גם מזרימה השקעות החוצה. ניתן להשוותה להחלטתה של חברת האמריקנית אינטל, לפני למעלה מעשר שנים, להקים מפעל ענק בקריית גת. החלטתה פרצה דרך ואותתה לחברות זרות אחרות לבוא ולהשקיע בארץ.

 

כשהיכולות הטכנולוגיות של ישראל זכו להכרה ולהערכה מתאגיד טכנולוגי מוביל, עלינו על המפה של ההייטק ונשארנו שם. מאז ועד היום, הסתכם יצוא המוצרים והשירותים של ענף הידע והטכנולוגיה מישראל ביותר מ-100 מיליארד דולר. עוד כ-25 מיליארד דולר הושקעו על-ידי זרים, ישירות בחברות ישראליות. פני הכלכלה בארץ השתנו ללא היכר, וישראל צורפה לרשימת המשקים המתעוררים שכדאי לחברות רב-לאומיות להשקיע בהם.

 

מהפך במשחק הכוחות

 

עכשיו מסמלת הרכישה של טבע למהפך חיובי נוסף במיקומה של ישראל במשחק הכוחות של הגלובליזציה. גם בשנים קודמות רכשו חברות ישראליות כמו כי"ל, אמדוקס וישקר, תאגידים בחוץ לארץ והרחיבו את פעילותן ליבשות רבות. אבל אף פעם, עד כה, לא העז תעשיין ישראלי לעשות את מה שעושים עכשיו הורביץ ומקוב - להשתלט באורח ידידותי על ענק תעשייתי אמריקני, כדי לשמר את הבכורה באחד מענפי הצמיחה המואצים של הכלכלה העולמית, התרופות הגנריות.

 

לטבע המורחבת, צפויות הכנסות של 7 מיליארד דולר לשנה והיא תעסיק 25,000 עובדים בעשרות מדינות. היא

בדרך להיות נוקיה הישראלית.

 

המעז מנצח. למגזר העיסקי בישראל אין כיום חובות נטו לחוץ לארץ. יש לו עודף נכסים שם, והוא גייס בשנים שחלפו בשוק ההון המקומי עשרות מיליארדי שקלים. הוא צף על ים של כסף, שבו הוא יכול להשתמש כמנוף לקניית חברות זרות גדולות.

 

ההשקעה של טבע באייווקס היא, מבחינה זו, קריאת כיוון: היא פותחת תקופה חדשה בחייו הסוערים של המשק הישראלי, תקופה שבה ייחשבו חברות ישראליות לשחקניות משמעותיות בשוק הרכישות והמיזוגים בעולם - לא כסרדינים אלא ככרישים. לא כמי שהזרים בולעים אותו אלא כמי שמסוגלים לבלוע את הזרים.

 

המקטרגים יבואו ויאמרו: למה לא להשקיע את כל הכסף הישראלי בישראל? למה לא ליצור מקומות תעסוקה חדשים רק אצלנו? התשובה: כי לא את הכול אפשר, צריך וכדאי לייצר בישראל. יש לנו יתרונות תחרותיים: כוח המוח, היצירתיות, הגמישות - שעליהם, ועליהם בלבד, צריך לשמור ואותם צריך לטפח.

 

תעשיית הטקסטיל והאופנה הישראלית ניצלה מחיסול גמור, הודות להשקעה במפעלים עתירי עבודה זולה בירדן ובמצרים והשארת מפעלים עתירי הערך המוסף בארץ. השנה יגיע היצוא של טקסטיל מישראל למיליארד דולר והוא צומח מהר.

 

השקעות בחוץ לארץ, קניית חברות זרות ומיזוגן בישראליות, חיוניות דווקא כדי לבסס את היתרון התחרותי הבינלאומי של עבודתנו.

 

קנה אותי משקיע ישראלי

 

להשקעת טבע באייווקס השלכות גם על תקציב המדינה. לכשתושלם, היא תזרים מסים לקופת האוצר, בהיות טבע המורחבת חברה שבסיס כל פעילותה בישראל. גם המכירות נטו של מפעלי אייווקס בבעלות טבע בדרום אמריקה ואירופה, יירשמו כחלק מהתוצר הלאומי של ישראל. עיסקת טבע לא רק שאינה מחלישה את כלכלת ישראל, היא מחזקת אותה.

 

באחרונה נודע על חברות סיניות המבקשות לקנות חברות אמריקניות בענפי המיחשוב והאנרגיה. הקניות התפרשו כעדות ליציאתה של סין מן המגרש של כלכלות מתעוררות אל המרחב של כלכלות גלובליות. הסינים גאים מאוד בכך.

 

בעבר היינו אנחנו גאים כשחברת לוסנט האמריקנית רכשה את כרומטיס הישראלית, תמורת 4 מיליארד דולר. עכשיו אנחנו גאים בכך שטבע שלנו קונה את אייווקס האמריקנית ב-7.4 מיליארד דולר. עברנו מצד הנמכרים לצד הקונים.

 

בעבר הדבקנו על מכוניותינו את הסטיקר: "קנה אותי, משקיע זר" בעוד זמן מה, אולי נמצא על מכונית בניו ג'רסי את הסטיקר: "קנה אותי, משקיע ישראלי". סטיקר יותר טוב, לדעתנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקוב: אף תעשיין ישראלי לא העז לפניו
מומלצים