שתף קטע נבחר

דו"ח: כשליש מהעסקים פועלים בלי רישיון

מביקורת שערך מנהל האגף לביקורת ברשויות המקומיות עולה כי כ-39 אלף עסקים פעלו בישראל ללא רישיון ב-2004. במועצות האזוריות פועלים כ-55% מהעסקים ללא רישיון, ובעיריות כ-30%. מנהל האגף: עסקים ללא רישיון מקבלים שירותים מהרשויות ומגופים ממשלתיים

כשליש מבתי העסק בישראל פועלים בלא רישיון. כך עולה מדו"ח ביקורת שערך מנהל האגף לביקורת ברשויות המקומיות, דני רייף, שהוצג הבוקר (ג') לשר הפנים אופיר פינס.

 

הביקורת נערכה במהלך 2004 ב-266 רשויות מקומיות, והתבססה על הדו"חות שהעבירו הרשויות המקומיות למשרד הפנים במהלך אותה שנה.

 

מהביקורת עולה כי מתוך 113, 124 עסקים החייבים ברישיון פעלו 39,122 ללא רישיון. כ-15 אלף מהעסקים שפעלו בלי רישיון הם עסקים בתחומי המזון.

 

מהנתונים עולה, כי השיעור הגדול ביותר של עסקים הפועלים ללא רישיון נמצא במועצות האזוריות - 55% מכלל העסקים. במועצות המקומיות עומד השיעור על 49% מכלל העסקים, ובעיריות על 30%.

 

היישובים המובילים את הרשימה הם זרזיר (100% מהעסקים פועלים בלי רישיון), ג'לג'וליה (97%), מבשרת ציון (94%), טירה (92%), מזכרת בתיה (88%), מודיעין עילית (85%) ואום אל-פאחם (84%). במספר יישובים קטנים פועלים כל העסקים ללא רישיון, ביניהם בית אריה, בית דגן, אלקנה, אפרת, שגב שלום וכפר ברא.

 

הסיבות העיקריות להיעדר רישיון: היעדר אישור הוועדה המקומית לתכנון ובנייה (29%), היעדר אישור כיבוי אש (19.5%) והיעדר אישור משרד הבריאות (11%). 24% לא קיבלו את רישיונם מסיבות אחרות.

 

בשנים האחרונות לא חל כל שיפור

 

מהביקורת עולה כי בארבע השנים האחרונות לא חל שיפור במספר העסקים הפועלים ללא רישיון, ואף לא חל שינוי בסיבות העיקריות המובילות לכך. לדעת הביקורת, הגורם העיקרי לכך הוא היעדר מנגנון אכיפה נאות.

 

"הסיבות העיקריות להעדר רישיון העסק מצביעות על חוסר עמידה בתנאי בטיחות סטנדרטיים, דבר העלול לגרום לאסונות כבדים ועל חוסר עמידה בתנאים בריאותיים בסיסיים, דבר העלול להגביר את רמת התחלואה והתמותה במדינה", מציין רייף בדו"ח.

 

לדבריו, "ליקויים בבניה וליקויים במנגנוני כיבוי ומניעה של שריפות בעסקים (בפרט שמדובר בעסקים אשר לרובם מגיע באופן שוטף קהל), מעמידים את הציבור בחשיפה ממשית לאסונות כבדים, כדוגמת אסון אולמי ורסאי בירושלים, אסון כל-בו חביב בפתח תקווה ואסון בניין מרכזים בת"א, שמחירם עלול להסתכם באובדן נפשות ובנזקים בלתי הפיכים. ליקויים בריאותיים בתחום המזון מגדילים את הסיכויים להתפשטות מחלות מסוכנות בקרב הציבור הרחב ואף מעלים חשש להיווצרות של מקרי מוות".

 

מקבלים שירותים מהרשויות

 

במהלך הבדיקה נמצא כי עסקים שפועלים ללא רישיון ממשיכים לקבל שירותים אלמנטריים מהרשויות המקומיות ומגופים ממשלתיים כגון מים, חשמל וכד'.

 

רייף ממליץ לנקוט בצעדים נגד עסקים הפועלים ללא רישיון, בראש ובראשונה הפסקת מתן השירותים מהרשויות המקומיות ומגופים ממשלתיים. בנוסף, ממליץ רייף, יש לדאוג שגופים ציבוריים יחרימו את אותם עסקים אשר פועלים ללא רישיון. כן ממליץ הדו"ח להגביר את מנגנוני הפיקוח והבקרה נגד עסקים אלה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
עסקים בלי רישיון (אילוסטרציה)
צילום: דוד הכהן
מומלצים