אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


טורים אחרונים
 
 


אפליקציות כלכלה לנייד שלך
 

 

תמי זילברג  

 

על עיתונות, עוני והתפטרות שר האוצר

מסיבת העיתונאים של נתניהו המתפטר שודרה בשידור חי וזכתה להררי מלים בתקשורת. פרסום דו"ח העוני, לעומת זאת, לא הועבר בשידור חי והטיפול בו היה מינורי יחסית. תפיסת האחריות החברתית אומרת שענייני הכלכלה וענייני החברה צריכים להיות מטופלים יחד ולזכות באותו יחס מקצועי. אם כלכלנים היו נותנים דעתם למחיר החברתי של צעדיהם, והארגונים החברתיים היו מתחשבים גם באילוצים כלכליים, עולמנו היה נראה טוב יותר

פורסם: 11.08.05, 11:17

התמחות היא דבר חיובי. היא מעמיקה את הידע בנושאים ספציפיים, ובכך תורמת להעשרת הידע האנושי. אבל התמחות עלולה לגרום גם לליקוי תפיסתי ולקושי לראות תמונה שלמה על כל מרכיביה. תיאוריית הגשטאלט לימדה כבר מזמן, שהשלם הוא יותר מסכום מרכיביו. למרבה הצער, ככל שההתמחויות משיגות ידע רב יותר, תפיסת השלם הולכת וחומקת מאיתנו.

 

 

את תפיסת האחריות החברתית אפשר לראות כאמצעי שמקל על ראיית ארגונים ומערכות כמכלול שלם, שהוא אכן משמעותי יותר מסכום מרכיביו. אם בתפיסה הניהולית השגורה, מטרת הארגון היא להגיע לכדי "שורה תחתונה" חיובית, קרי הצלחה כספית, הרי שתפיסת האחריות החברתית מבקשת להביא את המערכת לכדי "שורה תחתונה משולשת" חיובית (TBL - Triple Bottom Line), כלומר הצלחה כספית, אנושית ואקולוגית.

 

כדי להבין במה מדובר, אפשר להידרש לדימוי של חוק הכלים השלובים, לפיו כל שינוי במרכיב אחד של הכלי המשולב משפיע על המכלול, כך שהנוזל שואף
תמיד לאיזון. בראייה כזו, הצלחה ארגונית כוללת שקולה לכלי משולב בעל שלוש זרועות: פיננסית, חברתית וסביבתית. כל שינוי באחת הזרועות ישפיע על האחרות, במגמה להשיג איזון. לפיכך, כשבונים אסטרטגיה של ארגון, שתבטיח את קיומו ושגשוגו לאורך זמן, צריך לשאוף אל האיזון הגבוה ביותר. אם עוסקים רק במטרות הפיננסיות, ומתעלמים מהסוגיות החברתיות והסביבתיות, עלולות אלה להיפגע ולהוריד את הערך הכללי של המערכת.

 

חברות מצליחות רבות בעולם כבר לומדות את זה. ג'נרל אלקטריק, למשל, אשר במשך עשרות שנים השליכה (באופן חוקי) פסולת תעשייתית לנהר ההדסון, תיאלץ להשקיע סכומים דמיוניים, כדי לקרצף את אפיק הנהר ולהיפטר מאותם חומרים, שהיום יודעים מהי רמת הסיכון שלהם.

 

נייקי, גאפ וחברות אופנה אחרות, הפגינו במשך שנים הצלחה כלכלית, כשהחליטו (באופן הגיוני) להעביר את עיקר הייצור שלהם לעולם השלישי, שם העבודה זולה יותר. כיום הן משקיעות הרבה כסף בבדיקת הספקים המקומיים וקבלני המשנה שלהם. זאת, כדי "לנקות" את מוצריהן מהדימוי השלילי שדבק בהן נוכח הגילויים על העסקת ילדים, העסקה פוגענית של מבוגרים ואי-שמירת כללים בסיסיים של אנושיות, שבעולם המערבי נחשבים ברורים מאליהם (כמו, למשל, הזכות ללכת לשירותים כשיש צורך אנושי בכך, ללא קבלת אישור ומפתח מהבוס).

 

אמר מי שאמר, כי כאשר משהו לא מריח טוב - אין ספק: הוא לא טוב. זה נכון גם לגבי זריקת פסולת לטבע (בין אם היא כימית ובין אם היא טבעית), וזה נכון גם לגבי התנהגות נלוזה כלפי בני אדם אחרים (בין אם הם שייכים לאותו גזע, צבע, לאום, דת וכו', ובין אם לאו).

 

חשיבה במונחים של אחריות חברתית כוללת, סוללת את הדרך לניהול נאות, שמבטיח גם תקינות כלכלית, אי מתן שוחד, הימנעות מ"חשבונאות יצירתית" או מרמאות כלפי משקיעים, שותפים, ספקים, לקוחות וכו'.

 

כלכלה וחברה אינם עולמים שונים

 

במהלך יממה אחת התקיימו השבוע שתי מסיבות עיתונאים מרעישות. ביום א' אחה"צ - של שר האוצר המתפטר, וביום ב' בבוקר - של המוסד לביטוח לאומי, שדיווח באופן רשמי על נתוני העוני בישראל. מסיבת העיתונאים של נתניהו שודרה בשידור מלא ברדיו, בטלוויזיה ואף נותרה "באוויר" באתרי האינטרנט. מסיבת העיתונאים של המוסד לביטוח לאומי צוטטה בהרחבה יחסית, אך רק חלקים ממנה הועברו בשידור ישיר.

 

התייחסות זו אל שני הנושאים משקפת את הנטייה הרווחת לשייך אירועים כמו התפטרות שר האוצר לעולם התוכן הכלכלי, ואילו אירועים כמו פרסום דו"ח העוני - לעולם התוכן החברתי. כתוצאה מכך, דיון בנושאים כלכליים מזמן מחשבה וכובד ראש, בשעה שדיון בנושאים חברתיים מפעיל בעיקר רגשות ורגשנות.

 

על פי תפיסת האחריות החברתית, צריכים שני התכנים הללו להיכנס לאותו כלי משולב, כדי לזכות באותו יחס מקצועי ובאותו טיפול תקשורתי של ניתוח ופרשנות. האחדת ההיבטים הללו תחייב את המומחים לראות את התמונה הכוללת יותר, הגדולה מסכום מרכיביה. כאשר מומחי הכלכלה יידרשו לפתח פיתרונות חברתיים אמיתיים, ואילו המומחים החברתיים יידרשו לנסות ולפתח פיתרונות כלכליים אמיתיים, הם עשויים להיווכח, כי גילו את הדרך הנכספת לעתיד טוב ובטוח יותר.

 

תמי זילברג היא חברה בצוות ISO לגיבוש התקן הבינ"ל לאחריות חברתית

 


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

ערוץ כלכלה כתבות ופרשנויות בנושאי כלכלה וכספים, בארץ ובעולם. דגש על כתבות בנושאי שוק ההון והבורסה היי-טק, נדל"ן בנקאות, מדיניות כלכלית יחסי עבודה, צרכנות פיננסית. מניה שער כסף, בורסה דולר שערי מדד, מטבע מסחר טרייד, מניות, שערים שקל החלפת העברת המרה יורו מט"ח הבורסה שוק ההון נפט צרכנות קריירה שערי מטבע מטבע חוץ וול סטריט מסחר מט"ח
אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as24-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©