שתף קטע נבחר

בוש: שיקום האזורים שנפגעו בסופה יארך שנים

סופת ההוריקן "קתרינה", שעל פי ההערכות גבתה אלפי קורבנות, הולכת ומסתמנת כאחד מאסונות הטבע הגדולים שידעה ארה"ב. בנאומו לאומה הציג הנשיא בוש את שלושת הנושאים שעומדים בראש סדר העדיפויות: הצלת חיי אדם, טיפול בניצולים ושיקום תשתיות, והבטיח כי "ניו אורלינס תשוב לעמוד על רגליה"

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, עמד אמש (יום ד') על מדשאת הבית הלבן כשמאחוריו כל שרי ממשלתו, ואמר בנאום לאומה כי "תהליך השיקום של נזקי הסופה 'קתרינה' יארך שנים, אך העיר הגדולה ניו אורלינס תשוב לעמוד על רגליה".

 

הוריקן קתרינה - סיקור מיוחד ב-ynet

 

בוש נראה נרעש במיוחד כשדיווח לעם האמריקני ש"רובה הניכר של העיר ניו אורלינס שבלואיזיאנה נמצא מתחת למים. עשרות אלפי בתים ועסקים נהרסו ואינם ניתנים לתיקון. חופים רבים במפרץ מיסיסיפי נהרסו כליל. העיר מובּיל מוצפת. מדובר באחד מאסונות הטבע הכבדים בהיסטוריה של האומה".

 

בוש שב אתמול בצהריים לבית הלבן לאחר שנפש בחוותו בקראופורד, טקסס. הנשיא כינס ישיבת קבינט מיוחדת ובסיומה מינה את מייקל צ'רטוף לעמוד בראש ועדת שרים לתיאום כוח משימה לשיקום חופי מפרץ מקסיקו.

 

"ניו אורלינס תחזור לעמוד על רגליה"

 

"העדיפות הראשונה שלנו היא להציל חיי אדם", אמר בוש והוסיף: "נעזור לפנות את התושבים שנשארו באזור הפגוע". הנשיא גם הודה למדינת טקסס על ההחלטה לספק מחסה לפליטים שמצאו מחסה באיטדיון הפוטבול "הסופרדום" בניו אורלינס ולאחר מכן פונו לאצטדיון פוטבול אחר – "האסטרודום" ביוסטון.

 

הנשיא הבהיר כי "FEMA", הסוכנות הממשלתית לטיפול במצבי חירום, העבירה יותר מ-50 צוותים לצורך הענקת סיוע רפואי באזורי האסון, כמו גם יותר מ-25 צוותי חיפוש והצלה הכוללים יותר מאלף איש. עוד בטרם אלה הגיעו הספיק משמר החופים לאתר ולהציל כ-2,000 בני אדם.

 


נזקי הסופה בניו אורלינס (צילום: רויטרס)

 

הנשיא בוש סיפר כי הפנטגון שיגר עזרה מקיפה לאזור, הכוללת ספינה של חיל הים, אונית בית חולים, רחפת וכלי רכב ימיים. המשמר הלאומי העמיד 11 אלף חיילים לרשות מדינת לואיזיאנה, וסגל של מהנדסים פועל מסביב לשעון על מנת לחסום את הפריצות בסכרים המאיימים להציף את ניו-אורלינס.

 

"העדיפות השניה היא להבטיח אספקת מזון, מים, מחסה וציוד רפואי", אמר בוש והוסיף כי "משרד התחבורה סיפק יותר מ-400 משאיות שיעבירו אלף מטענים ובהם 5.4 מיליון ארוחות מוכנות, 13.4 מיליון ליטר מים, כ-1.5 מיליון ק"ג של קרח, 144 גנרטורים, 135 אלף שמיכות ו-11 אלף מיטות מתקפלות".

 

לדברי הנשיא, העדיפות השלישית היא לבצע בשלמות את תהליך השיקום: "אנו מתמקדים בחידוש מערכת החשמל ודרכי התקשורת. נשקם מהר ככל האפשר את הצירים המרכזיים, את הגשרים ואת אמצעי התעבורה החיוניים האחרים".

  

בוש פנה לאמריקנים וקרא להם לתרום כסף לצלב האדום ולגופים נוספים למען הנפגעים. "החברים בחוף המפרץ עומדים להזדקק לעזרתה של המדינה במשך זמן רב. זו הולכת להיות דרך קשה. האתגרים בשטח הם חסרי תקדים, אבל אנו נצליח. הימים האלה שחורים מבחינת הנפגעים, אולם אני בטוח שעם הזמן יחזרו החיים לסדרם. העיר הגדולה ניו אורלינס תחזור לעמוד על רגליה", הבטיח הנשיא.

 

הערכה: אלפי הרוגים בניו אורלינס

 

בינתיים, הדיווחים המגיעים מניו אורלינס מתחילים להזכיר את הנבואות השחורות אותן סיפקו המומחים כש"קתרינה" הייתה בשיא עוצמתה ועשתה את דרכה לחוף. ראש העיר, ריי נגין, העריך כי מספר הקורבנות עלול להגיע לאלפים. "אנו יודעים שיש עדיין מספר ניכר של גופות במים, וגופות הלכודות בהריסות הבתים. מדובר על מאות לפחות, אם לא אלפים", אמר.

 

מוקדם יותר קיבלו צוותי החילוץ הפועלים בעיר הנחיות ברורות להתעלם מגופות שהם מאתרים ולהתמקד בחיפוש אחר ניצולים. זוהי הסיבה שמספר הקורבנות הרשמי של "קתרינה" עומד על כמאה, רובם במיסיסיפי השכנה. שאר הגופות פשוט אינן נספרות משום שהמשימה שזוכה לעדיפות ראשונה היא איתור ניצולים וחילוצם. בשידורי הטלוויזיה מהעיר המוצפת נראים בבירור אנשים שטיפסו על גגות הבתים ועדיין ממתינים שם לחילוץ מהאוויר או על-ידי סירה.


ניצולים על גג בניין בניו אורלינס (צילום: סמיליי נ., איי.פי)

 

אולם למרות העדיפות שניתנה לאיתור ניצולים, נגין לא מוכן להתעלם מהצד האנושי המכוער שנגלה בעקבות אסון הטבע - הביזה. לכן הוא הורה לכ-1,500 שוטרים לנטוש את פעולות החילוץ וההצלה בעיר על מנת שיוכלו למנוע מקרים אלו. נגין אמר כי "השוטרים החלו לחזור לאזורים המאוכלסים, כמו בתי מלון ובתי חולים. אנו נעצור את הביזה עכשיו".

 

העיר תפונה לחלוטין למספר חודשים

 

העיר עצמה מוצפת לחלוטין במים עכורים, מהולים במי ביוב ודלקים וזרועים בפסולת. במקומות מסויימים עומקם של המים מגיע ל-6 מטרים. ראש העיר נגין אמר שנוכח המצב אין מנוס מפינוי מוחלט של העיר. גורמים רשמיים מסרו כי באזור מצויים בשלב זה כ-78 אלף איש במקלטי חירום. "העיר לא תתפקד לחודשיים או שלושה לפחות", אמר נגין וקרא לתושבי העיר שנמלטו לפני בוא הסופה שלא לנסות ולחזור לביתם מחשש לביטחונם.

 

הפינוי יכלול גם את 20 אלף התושבים שמצאו מקלט באיצטדיון ה"סופרדום", לאחר שגורמי בריאות קבעו שהמשך השהייה שם מסוכן מבחינה תברואתית. אספקת החשמל למבנה הענק נותקה כבר ביום שני וגם חדרי השירותים כבר אינם מתפקדים. לפיכך הוחלט, כאמור, להעביר אותם לאיצטדיון ה"אסטרודום" ביוסטון טקסס, בשיירה של 500 אוטובוסים.

 

פיתרון איכלוס נוסף עבור הניצולים הרבים המחולצים מעיי החורבות שהיו בתחילת השבוע בניו אורלינס הן ספינות טיולים גדולות, ערי אוהלים או קרוואנים.

 


ההצפות בניו אורלינס (צילום: רויטרס)

 

הממשל הפדרלי בוושינגטון הכריז על מצב חירום בריאותי באזורי החוף של לואיזיאנה, מיסיסיפי ואלבמה. ההכרזה מאפשרת שינוע של כמויות גדולות של תרופות, מזון, מים וציוד לטיהור מים לניצולים. טיהור המים הוא לפי שעה הסכנה העיקרית, שכן הסופה וההצפות גרמו להרס מוחלט של תשתיות הביוב, ומפני שמי ההצפות מהולים בביוב ובדלקים ויש חשש כבד מהתפשטות מגיפות.

 

במקביל עמלים אנשי ההנדסה של צבא ארצות הברית על חסימת שתי פרצות ענק בסוללות העפר שהגנו על העיר הנמוכה מפני הצפות. הם הטילו ממסוקים שקי חול ענקיים, במשקל 1,300 ק"ג על הפרצות וניסו לחסום אותן גם באמצעות מחסומי בטון.

 

אזורים רבים של ניו אורלינס, כמו גם שטחים נרחבים באזור החוף במיסיסיפי, הוצפו לגמרי והגישה אליהן אינה אפשרית. רוב הכבישים באזור, הבנויים כגשרים מעל פני הביצות ומאגרי המים הגדולים, פשוט קרסו והתפרקו לגורמים מעוצמת הרוח והגלים.

 

אם ההערכות של נגין באשר למספר הקורבנות יתאמתו, "קתרינה" תזכה בתואר המפוקפק של אחד מאסונות הטבע הקטלניים ביותר בתולדות ארה"ב. האסון הקטלני ביותר ככל הנראה אירע בשנת 1900 כשסופה באזור גלבסטון שבטקסס גבתה בין 6,000 ל-12 אלף קורבנות. רעידת האדמה הגדולה של 1906 בסן פרנסיסקו גבתה גם היא כ-6,000 קורבנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לואיזיאנה. כ-78 אלף במחסה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
יפונה. הסופרדום בניו אורלינס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"ניו אורלינס תעמוד שוב על רגליה"
צילום: איי פי
מומלצים