שתף קטע נבחר

איציק מרדכי יישאר אלוף "כי נענש מספיק"

"האלוף נענש על מעשיו כפל-כפליים, פגיעה בדרגתו תהיה נטילת המעט שנותר לו", קבעה הוועדה לחוק השיפוט הצבאי. חברי הוועדה החליטו כי דרגותיו של אלוף שלושת הפיקודים, שהורשע במעשים מגונים ונידון למאסר על תנאי - לא יישללו. זאת, בעקבות הזמן הרב שחלף מאז שהשתחרר מצה"ל, והעובדה שהוא כבר נפגע כלכלית וחברתית. פרקליטו: הוועדה עשתה צדק, אנחנו נושמים לרווחה

למרות פניית הפרקליט הצבאי הראשי לשלול את דרגותיו של איציק מרדכי, החליטה היום (ה') הוועדה לחוק השיפוט הצבאי כי מרדכי יישאר בדרגת אלוף. זאת, על אף שהורשע בביצוע שני מעשים מגונים - הראשון ב-1992, כשהיה אלוף פיקוד הצפון, והשני כעבור ארבע שנים, ונשפט למאסר על תנאי של 18 חודשים. 

 

חברי הוועדה - השופט אליהו וינוגרד, אב בית הדין למשמעת של נציבות שירות המדינה יוסף טלרז והאלוף במיל' אביעזר יערי - הסבירו שהחליטו לא לפגוע בדרגותיו של מרדכי בעקבות הזמן הרב שחלף מאז שהשתחרר מצה"ל, והעובדה שהוא כבר נפגע כלכלית וחברתית בגלל הפרשה ונענש דיו. כעת יכול הפרקליט הצבאי הראשי לערער על החלטת הוועדה תוך 30 יום בפני בית משפט צבאי לערעורים.

 

"אנו סבורים", כתבו שלושת השופטים, "כי האלוף נענש על מעשיו כפל-כפליים. מלבד ההרשעה והעונש שהוטל עליו, פרש האלוף מכל תפקיד ציבורי ונפגע

מצבו המשפחתי, החברתי והכלכלי".

 

שלושת חברי הוועדה קראו את ההחלטה המתפרסת על פני 12 עמודים. יו"ר ההרכב, אלוף (מיל') ד"ר אליהו וינוגרד, הסביר ראשית בפרטי-פרטים את עמדת הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט שביקש לפגוע בדרגותיו של מרדכי.

 

ואולם, חברי הוועדה סברו אחרת: "האם ראוי ליטול מהאלוף את הכבוד הזה שהשיג תוך חירוף נפשו בשדות הקרב?", כתבו, "פגיעה בדרגתו תהיה נטילת המעט שנותר לו. נטילתה כיום אין לה שום משמעות אופרטיבית והיא תהיה בפועל עונש נוסף על העונש שכבר הושת עליו".

 

שלושת חברי הוועדה הוסיפו כי מרדכי הביא כבוד והוסיף למסורת צה"ל ותרם רבות לביטחון המדינה. כמו כן ציינו את הזמן הרב שחלף מאז המעשים בגינם נשפט, דבר שהוסיף להחלטתם.

 

באולם באתר ההנצחה של חיילי המודיעין בגלילות נכחו סנגוריו של מרדכי, שישבו בשורה הראשונה והאזינו להקראת ההחלטה, שנמשכה כחצי שעה.

 

בסיומה יצאו עורכי הדין נבות תל צור ומשה שחל והתקשרו למרדכי על מנת להודיע לו על ההחלטה: "אתה צריך לזקוף את ראשך ולהמשיך הלאה, ההחלטה התקבלה פה אחד ויש הנמקה מפורטת", אמר עו"ד שחל למרדכי בטלפון.

 

לאחר מכן הודה שחל כי ישב במתח רב בזמן שהקריאו את ההחלטה: "הבקשה הזו להוריד את דרגותיו היתה המסמר האחרון בכבודו של מרדכי, שמשוכנע שנעשה לו עוול והוא נקי מאשמה. לא לחינם מרדכי אינו נמצא היום בשום תפקיד ציבורי, כיוון שחש שכבודו נפגע". עוד ציין שחל כי החלטת הפצ"ר להוריד את דרגותיו לא היתה נכונה ונחוצה.

 

נבות תל-צור, פרקליטו של איציק מרדכי, אמר לאחר ההחלטה בתגובה: "אין ספק שאנחנו נושמים לרווחה מההחלטה. עצם הסיטואציה, שבה הייתה בקשה לפגוע בדרגות של איציק מרדכי - אדם שמזוהה כל כך עם מדינת ישראל, עם צה"ל ועם מערכת הביטחון במשך 36 שנים - היתה סיטואציה מקוממת. אנחנו חושבים שההחלטה לא לפגוע בדרגות היא החלטה מנומקת ששומרת על כבוד הצבא, והיא ההחלטה שהיתה מתבקשת בנסיבות העניין, בהתחשב בזמן הרב שחלף, בהתחשב בעובדה שהוא עשר שנים מחוץ לשירות הביטחון, בהתחשב במחיר האישי הכבד שכבר שילם. לכן טוב שהוועדה עשתה צדק ושמרה על כבודו של איציק מרדכי, ובכך שמרה על כבוד צה"ל".

 

השתלשלות הפרשה

 

הפרשה המעשים המגונים נחשפה בעקבות תלונה של ש', שעבדה במשרד התחבורה, כאשר יצחק מרדכי היה השר במשרד. היא התלוננה כי מרדכי ביצע בה מעשה מגונה.

 

בעקבות תלונתה של ש', הגיעו שתי תלונות נוספות: א', קצינה ששרתה בלשכתו של מרדכי, כאשר כיהן כאלוף פיקוד הצפון טענה שהוא ביצע בה מעשה מגונה בשני מקרים, אחד ביער והשני בנתניה. מקרה נוסף שעלה, הוא בעניינה של נ', פעילה פוליטית בליכוד, שטענה כי מרדכי ביצע בה מעשה מגונה, לאחר שביקשה ממנו שיסייע לה במציאת עבודה.

 

בית משפט השלום זיכה את מרדכי מהתלונה של ש' לאחר שהואשם במעשה מגונה. עם זאת, בית המשפט הרשיע פה אחד את מרדכי בביצוע מעשה

מגונה בכוח בא' בפרשת נתניה, ובביצוע מעשה מגונה בנ'. מרדכי נידון ל-18 חודשי מאסר על תנאי.

 

בעקבות הרשעתו ערער מרדכי לבית המשפט המחוזי בירושלים. המחוזי זיכה אותו מביצוע מעשה מגונה בא' ביער, אך השאיר על כנה את ההרשעה על מעשה מגונה בכוח בבית בנתניה. כמו כן, הותיר המחוזי את ההרשעה בביצוע מעשה מגונה בנ'.

 

מרדכי ביקש לערער לבית המשפט העליון בנוגע לשתי הפרשיות. אולם נשיא בית המשפט העליון השופט אהרון ברק, דחה את הבקשה לקיים דיון נוסף בעניינה של א', וכתב כי אין דרך לערער על ההחלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
מרדכי. הדרגה לא תיפגע
צילום גלי תיבון
צילום: עופר עמרם
חברי הוועדה: טלרז, וינוגרד ויערי
צילום: עופר עמרם
מומלצים