שתף קטע נבחר

היום האחרון ברצועת עזה

בבוקר תכריע הממשלה בנושא הריסת בתי הכנסת ושעות ספורות אחר כך יעביר צה"ל את שרביט הפיקוד לידי הפלסטינים. בכך ייחתם פרק השלטון הישראלי בעזה, שהחל ב-1967. בארבע וחצי שנות אינתיפאדה נפלו בעזה בדיוק 100 חיילים ואנשי כוחות הביטחון. עוד שני חיילים התאבדו שם בשבוע החולף. ראש מועצת חוף עזה לשעבר, אבנר שמעוני: "זה יום קשה בחייה של מדינת ישראל". החגיגות ברשות יחלו בעוד שלושה ימים

38 שנים מגיעות אל קיצן: היום (א') ייחתם פרק בתולדות המדינה, כאשר צה"ל יעביר את האחריות הביטחונית לידי הפלסטינים. הבוקר מכריעה הממשלה בנושא בתי הכנסת, וכבר כעת יש רוב למתנגדי ההריסה. אחר הצהריים צפוי מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף אביב כוכבי, להעביר את שרביט הפיקוד לידי עמיתו הפלסטיני, סלימן חילס בטקס מיוחד. בלילה הודיע גורם פלסטיני בכיר שלא תהיה נציגות פלסטינית בטקס, "משום שהישראלים לא סיפקו תשובות על מעברי הגבול ובייחוד על רפיח".

 

בין אם הפלסטינים ישתתפו בטקס ובין אם לא, בשעה 19:00 יורד הדגל ממיפקדת אוגדת עזה, ולאחר טקס קצר, ינועו החיילים בטורים מסודרים לעבר המחסומים. חיילים מצרים כבר התפרסו בסוף השבוע בציר פילדלפי ודגלי מצרים הונפו מעל המוצבים.


ציר פילדלפי, הלילה, בשליטה מצרית (צילום: איי.אף.פי)

 

רוב שרי הממשלה, 11 במספר, הודיעו שהם מתנגדים להריסת בתי הכנסת ברצועת עזה. השר אברהם הירשזון העניק את הרוב למתנגדי ההריסה. בימים האחרונים רוקנו בתי הכנסת מתוכנם, ולמעשה לא נותר כמעט דבר להרוס בהם מלבד הקירות. רק שלושה שרים תומכים בהריסה והיתר, ובהם שרון עצמו, עדיין מתלבטים כיצד להצביע.

 

אם בסופו של דבר יוחלט להרוס את בתי הכנסת, הם יפוצצו על-ידי צה"ל עד הלילה. במערכת הביטחון מעריכים שהריסת בתי הכנסת לא תעכב את היציאה מעזה. "בכל מקרה, התכניות לביצוע כבר קיימות והכוחות הונחו ומוכנים", אמר ל-ynet גורם צבאי בפיקוד הדרום.

 


פיצוץ מפקדת התיאום בסוף השבוע. צילום: דובר צה"ל

 

מאז 15 באוגוסט ועד היום, 27 ימים בסך הכל, הוצאו מרצועת עזה כ-8,500 תושבים יהודים, פורקו 22 התנחלויות והוצאו מאות טונות של ציוד צבאי וחקלאי. בפעולת ההתנתקות מעזה השתתפו כ-25 אלף אנשי כוחות הביטחון, צבא משטרה, מג"ב, בצורה ישירה. עלות ההתנתקות מוערכת בכ-10 מיליארד שקל, כולל פיצויים ומתן בתים ושטחים חלופיים למפונים.

 

החגיגות ברשות: בעוד שלושה ימים

 

בתוך כך, הפלסטינים ישלימו בשעות הקרובות את היערכותם המוגברת באיזורי קווי התפר של ההתנחלוית, לקראת העברת השליטה בהן לידי הרשות. הכוחות יתרכזו באיזור צפון הרצועה וכן במיוחד בדרומה, במקביל לתחילת פריסת הכוחות המצרים בקו המצרי של הגבול.

 

מקור ביטחוני פלסטיני אמר ל-ynet כי "מהבוקר אין עוד מקום לאנרכיה. העולם יבחן אותנו אותנו  ואנו חייבים לעשות הכל כדי לשמור על הסדר".

 

חגיגות ברשות עדיין לא צפויות הבוקר. רק לאחר העברתה של כל התנחלות לידי הפלסטינים, ולאחר בדיקה של השטח על ידי מומחי חבלה ומומחי איכות הסביבה, שתימשך שלושה ימים, תתאפשר כניסתם של תושבים פלסטינים לחגוג בהתנחלויות.

 

עשרות אלפי שוטרים, מאבטחים ומתנדבים יאבטחו את ההתנחלויות כאשר אלה יתפנו. עדיין לא ידוע אילו נוהלים יינקטו באיזור בתי הכנסת בהתנחלויות אם תחליט הממשלה שלא להרוס אותם.

 

מפקד המודיעין המצרי, עומאר סולימאן, צפוי להגיע היום לרצועה, ויעסוק כנראה גם בסוגיית בתי הכנסת. נושא הביקור העיקרי צפוי להיות עניין המעברים. אחת ההצעות הנשקלת היא הפיכתו של מעבר רפיח למעבר מצרי-פלסטיני, שבו יעברו אך ורק אנשים. מעבר זה יהיה בפיקוח האיחוד האירופי - הצד השלישי הבינלאומי שיערוב מבחינת ישראל לכך שלא יעברו חמושים ומבוקשים במעבר. לעומת זאת, יהפוך מעבר כרם שלום למעבר סחורות והוא ימשיך להתנהל תחת ריבונות ישראלית.

 

100 חיילים נהרגו בעזה באינתיפאדה

 

ארבע וחצי שנות האינתיפאדה ("גאות ושפל") הורגשו היטב ברצועת עזה כאשר ההתנחלויות והחיילים הרבים שאיבטחו אותן היו יעדים לפיגועים שונים. מבדיקת ynet עולה כי בשנות העימות נפלו בעזה, באירועי טרור, בדיוק 100 חיילים ואנשי כוחות הביטחון. הנתון כולל גם את איש השב"כ עודד שרון שנהרג בפיצוץ של מחבל מתאבד בצומת גוש קטיף בינואר השנה. החייל האחרון שנהרג ברצועה הוא רס"מ אבי קארותשי, בפיגוע משולב של ירי טיל גד טנקים וירי צלפים לעבר ציר פילדלפי ביוני השנה.

 

הנתון הזה אינו כולל שני מקרי מוות שאירעו השבוע ברצועה, ככל הנראה תוצאה של התאבדות. ביום שני נמצא חייל, לוחם חטיבת גבעתי, ירוי בראשו שנשקו האישי נמצא לידו בכרם עצמונה, היום בצהריים היה מקרה דומה כאשר לוחם גולני נמצא ירוי למוות כשנשקו האישי לידו בפאת שדה. שני המקרים עדיין בחקירת מצ"ח.

 

ארגוני הטרור לא בחלו בנסיונות לפגוע בחיילי צה"ל ברצועה. בשנים 2002-2003 היו אלה הטנקים שנפגעו ממטעני חבלה רבי עצמה ופגען באנשי הצוות. ב-2004 היו אלו מנהרות התופת שגרמו להרוגים. שני אירועי הנגמ"שים בשכונת זייתון בעזה ובציר פילדלפי הביאו בתוך 36 שעות למותם של 11 חיילים, ולגל מחאה נגד השהות ברצועת עזה.  


מצעד של הפתח בעזה לקראת נסיגת ישראל (צילום: איי.פי)

 

ראש מועצת חוף עזה לשעבר, אבנר שמעוני, אומר ל-ynet: "זה יום קשה בחייה של מדינת ישראל, שבו היא בורחת ונסוגה מחפירות חייה. אני מאוד מקווה שלא נשלם על הנסיגה הזו מחיר כבד בעתיד, כי בסופו של דבר, מי שבורח מהטרור, הטרור ירדוף אחריו וישיג אותו. אני מאוד מקווה שראש הממשלה ישלם על הבריחה מעזה מחיר פוליטי כבד שיתבטא בהדחתו".

 

רק כמה עשרות משפחות מתוך כ-1,250 משפחות המפונים כבר מצאו מגורי קבע. לכל השאר טרם נקבעו מגורי הקבע. בעצם הימים האלה בוחנים מנהיגי מפוני רצועת עזה את האפשרות להקים את הגוש מחדש בנגב המערבי. עם זאת, ההערכה של ראשי המפונים ובהם ראש המועצה האזורית לשעבר, שהתושבים יתחלקו לשני גושים מרכזיים, בניצן שמצפון לאשקלון ובמשולש אורים-צאלים-כיסופים בנגב. אף אחת מקבוצות מפוני גוש קטיף, לא שוקלת אפשרות של התנחלות מחודשת מעבר לקו הירוק, חוץ ממפוני נצרים שעברו לאריאל. 

 

לצד השלמת הוצאת הציוד הצבאי מרצועת עזה עד לסוף השבוע החולף, נשלם פרוייקט הוצאת הציוד החקלאי מרצועת עזה. "כוח יואל", המונה כ-6,500 מתנדבים, בראשותו של יואל מהרשק מקיבוץ גבעת השלושה פיקח על פירוקם של כ-450 דונם חממות וכ-1.5 מיליון שתילים שהוצאו מהמשתלות הגדולות בעצמונה ובגני-טל לתוך הקו הירוק. הבנק העולמי שילם עד כה כ-6 מליון דולרים, שיועברו דרך האגודות כפיצוי לחקלאים על חממותיהם ורכושם החקלאי. עוד כ-6.5 מליוני שקלים יועברו עם תום יציאת ישראל מעזה.

 

המתנדבים, מכל רחבי המדינה, 70 אחוזים עירוניים ועוד כ-30 אחוזים מהתנועה הקיבוצית ומהקיבוץ הדתי, עבדו בקבוצות בנות 300 עד 600 איש ברחבי הגוש, כדי להספיק ולסיים עד לסוף השבוע שעבר את הפרויקט. לשכת ראש הממשלה מימנה בכ-2.5 מיליוני שקלים את ההסעות, הארוחות וביטוח המתנדבים.

 

"זה היה פרויקט התנדבותי יוצא מהכלל, שבו היינו לתושבי גוש קטיף לעזר במצוקתם", סיפר מהרשק ל-ynet. יוסי צרפתי, מי שהיה מזכיר הוועדה החקלאית במועצה האזורית חוף עזה שפורקה, אומר: "לא האמנו שנצליח לעמוד בזה, אבל הצלחנו להוציא את הרוב. מה שנותר עדיין בגוש, וכנראה ייהרס ביום ראשון לפני היציאה, זה חלק ממבנה 'חסלט' בכפר דרום, 50 דונם של חממות בעצמונה והלול ביישוב הזה. זה לא היה קל לראות איך מפרקים מפעל חיים חקלאי שבגוש קטיף עמלו עליו יותר מ-30 שנה".

 

במהלך היום יסיירו בכירי צה"ל וכוחות הביטחון בין הריסות ישובי גוש קטיף שאיננו. אם לא יקרו אירועים יוצאי דופן, ביום שני לפנות בוקר יעזבו את רצועת עזה אחרוני החיילים. הרצועה, שהייתה בידי ישראל מאז מלחמת ששת הימים ב-1967, תעבור לידי הרשות הפלסטינית.

פורסם לראשונה 11/09/2005 00:09

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
יציאת צה"ל
צילום: איי אף פי
צילום: רוני סופר
גורל בתי הכנסת הוכרע
צילום: רוני סופר
כרזות ברחובות עזה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הריסות נווה דקלים
צילום: איי פי
מומלצים