שתף קטע נבחר

מחלוקת על הפיצוי מעכבת הקמת ציר עוטף עזה

אנשי קיבוץ נירים הסמוך לרצועה, טוענים כי משרד הביטחון לא מוכן לפצות אותם כמו את שאר יישובי הסביבה עבור קרקע חקלאית שהפקיע מהם לשם הקמת ציר ביטחון סביב הרצועה. העיכוב בחתימה על ההסכם מותיר פרצה של מספר ק"מ ללא גדר

עיכוב בסלילת ציר הביטחון סביב רצועת עזה: קיבוץ נירים ומשרד הביטחון מתקשים להגיע להסכמה בנוגע לפיצוי עבור שטחי הקיבוץ שהפקיעו לצורך הקמת ציר עוטף עזה. העבודות לסלילת ציר "עוטף עזה" החלו, אך חוסר ההסכמה עלול להותיר פרצה של מספר ק"מ ללא גדר.

 

במקביל ליישום הליך ההתנתקות החליטו במשרד הביטחון על הקמת רצועה סביב עזה, שתכלול שני צירים: הוברס א' והוברס ב'. בעזרת הגדר הקיימת ובניית גדר חדשה, תיווצר רצועת ביטחון לכל אורך הרצועה. אך הגדר החדשה עוברת בשטחם של 13 קיבוצים, ועלולה לפגוע בפרנסתם שמבוססת על חקלאות.


שטחי החקלאות בנירים (צילום ארכיון: מאיר אזולאי) 

 

בחודש מארס פנו הקיבוצים אל הערכאות כדי למנוע את עלייתם החד-צדדית של כוחות הביטחון לשטחם לצורך בניית הגדר, עד אשר יגיעו להסכמים על הקרקעות. לאחר שנקבעו תנאי הפיצויים על-ידי משרד הביטחון, נחתמו הסכמים עם הקיבוצים שנמצאים על התוואי. כל קיבוץ יקבל פיצוי כספי עבור שטחו לפי הערכת שמאי שמינה משרד הביטחון, שהעריך את שווי הקרקע.

 

בחודש שעבר נפגשו ראש חטיבת נכסים במשרד הביטחון, אריה לב ויועציו, עם ראשי הקיבוצים, ואף חתמו על הסכמים עם רובם. אך עם קיבוץ נירים התקשו להגיע להסכמות, לאחר שהקיבוץ התבקש לוותר על מיליון שקל מכספי הפיצוי. מאז ועד היום לא פנו הגורמים הרלוונטים במשרד הביטחון אל הקיבוץ או אל מייצגיו. כך שבינתיים, העבודות להקמת רצועת הביטחון החלו במקביל מצפון ומדרום, אך ייאלצו להיעצר כשיגיעו לקיבוץ נירים.

 

עורך הדין שמייצג את הקיבוץ, אייל סודאי, הסביר כי משרד הביטחון טען שהקיבוץ כבר זכה לפיצוי עבור שטח אחר, שהופקע ממנו בעבר, ולכן כעת דרשו מהם לוותר על חלק מהפיצוי. הוא הדגיש, כי השטח המדובר מרוחק מהשטח שמפקיעים כעת בשביל הגדר הנוכחית, וכי אין קשר בין השניים. 

 

סודאי הוסיף: "הגדר היא לא של קיבוץ נירים, היא של כל יושבי ישראל. פירצה של מספר ק"מ בגדר מסוכנת גם למי שגר בתל אביב".

 

מזכיר קיבוץ נירים, הוריציו ויניצקי, הסביר: "זרקו אותנו מהישיבה, הם התחילו לצעוק עלינו שקיבוץ נירים יקבל פחות ואמרו שאם התנאים שלהם, שכללו קיצוץ מיליון שקל מהערכת השמאי לא יתקבלו, אין לנו מה לשבת שם. לא יכולנו אפילו לשאול. קמנו והלכנו".

 

לדבריו, "אנחנו בעד ההתנתקות ועכשיו אנחנו בקו העימות. זאת לא הבעיה. אנו מבקשים שהבסיס לפיו נקבעה רמת הפיצוי יחול גם עלינו. קיבוץ נירים מוכן לחתום על ההסכם מזה חודש ועדיין מוכן, אי אפשר להשאיר את הגדר פרוצה".

 

וסודאי הסביר: "אין הצדקה לכך שההסכם עם נירים יהיה שונה מזה של שאר הקיבוצים. כל עוד אין הסכם - אין גדר, וזאת על סמך צו בית משפט". 

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "נגיע לפתרון שיהיה מוסכם על שני הצדדים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
עוטף עזה סביב נירים
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: חיים הורנשטיין
אין הסכמה על השטח. נירים
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: מאיר אזולאי
שטחי החקלאות. פיצוי הולם?
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים