שתף קטע נבחר

לא רק אורז - ארוחת חג צמחונית

"לא קל להיות צמחונית וזה לא נעים להיות הנודניקית שבחבורה, זו שתמיד צריכה להזכיר שהיא צמחונית, אבל אין ברירה: אחרת נאכל המון אורז לבן". יעל גרטי מגישה ארוחת חג צמחונית

לפני כמה שנים הוזמנתי לארוחת חג אצל קרובי משפחה חדשים. "הם יודעים שאני צמחונית?" שאלתי בהיסוס את הדודה המשדכת לקרובים החדשים. "יודעים, יודעים", היא הרגיעה, "אל תדאגי". אותו ערב חג יזכר כחג בו אכלתי אורז לבן ותו לא. המרק היה מרק עוף, לעיקרית היה בשר, וזהו בערך. "אוי, אני נורא מצטערת", עיוותה פניה הדודה החדשה, "לא אמרו לי שאת צמחונית"...ואם לא די בכשל התקשורתי הרי מה שארע לאחר מכן היה טראומטי עוד יותר: כעבור 12 דקות מתחילת הארוחה עברה המארחת בין הסועדים ואספה את הצלחות מבלי לבדוק אם באו על סיפוקם, כך שאם תכננתי לאכול מהאורז הלבן עד להתפקע - גם האפשרות הזו נגזלה ממני. אחי ואני, המורגלים ברביצה ארוכה ליד מטעמיה של אמא, החלפנו מבטים רבי משמעות.

 

זה לא קל להיות צמחונית וזה לא נעים להיות הנודניקית שבחבורה, זו שתמיד צריכה להזכיר שהיא צמחונית, אבל אין ברירה: אחרת נאכל המון אורז לבן. לאחיי הצמחונים המתביישים לוודא שבארוחת החג יהיה להם מה לאכול אני ממליצה להביא מאכל צמחוני ארוז בכלי יפה, שנשאר אצל המארחים: סלט עשיר בקערה נאה, תבשיל ירקות בצלחת הגשה וכיוב' או פשוט להתנדב במלוא העוז והנחישות להכין מאכלים אחדים.

 

ולמי שחוגג את ראש השנה על טהרת הצמחונות או סתם חושק בארוחה קלה מהרגיל אני מביאה תפריט צמחוני חגיגי המשלב שניים מארבעת המינים. שני הסלטים מתוקים, לשנה מתוקה כמובן.

 

 

סלט סלרי, תפוחי עץ ורימונים

 

הסלרי בעל הטעם העדין פוגש תפוחים ורימונים חמצמצים-מתוקים והכל יחד נעטף בווינגרט מתקתק וטעים

 

החומרים:

1 סלרי אמריקאי, גבעולים בלבד

2 תפוחי עץ ירוקים וחמצמצים

גרגרים מ- 1 רימון

חופן עלי פטרוזיליה

לרוטב:

3 כפות שמן זית

1 כף גדושה חרדל חלק צרפתי

2 כפות חומץ בלסמי לבן או חומץ בן יין לבן

1 כף גדושה דבש

מלח

פלפל שחור גרוס גס

2 כפות מים

אפשרות: חצי חבילת עירית (ואז יש לרסק את הרוטב במעבד מזון)

 

אופן ההכנה:
  1. שוטפים וחותכים את גבעולי הסלרי לחתיכות ברוחב חצי ס"מ.
  2. מגלענים תפוחי עץ, שוטפים, חותכים לקוביות ומזליפים עליהם מעט מיץ לימון, כדי שלא ישחירו.
  3. שוטפים פטרוזיליה, מפרידים עלים מגבעולים וקוצצים עלים בלבד.
  4. מערבבים תפוחים, רימונים, פטרוזיליה וסלרי.
  5. מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט מעט לפני ההגשה.

 

 

סלט רוקט, תמרים לחים, צנוברים, אגסים מיובשים ועירית

 

סלט מלא הפתעות וטעמים, חגיגה אמיתית בפה.

 

החומרים:

1 צרור ענק של רוקט, שטוף

1/2 שקית תמרים לחים מצוננים

100 גרם צנוברים

100 גרם אגסים מיובשים (להשיג בחנויות תבלינים/ בתי טבע)

1/2 חבילת עירית

1 כף שמן זית

לרוטב:

3 כפות שמן זית

1 כף חרדל חלק צרפתי

1 כף דבש גדושה

2 כפות חומץ בלסמי לבן

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 כף מים

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים כף שמן זית במחבת ומטגנים צנוברים עד להזהבה תוך השגחה צמודה, שלא ישרפו. מסירים מיד מן האש ומעבירים לצלחת ובה נייר סופג.
  2. קולפים ומגלענים את התמרים. חותכים לחצאים או רבעים.
  3. חותכים אגסים מיובשים לרצועות דקות מאוד. קוצצים עירית דק.
  4. מערבבים רוקט, תמרים לחים, צנוברים, אגסים מיובשים ועירית.
  5. מערבבים את חומרי הרוטב, יוצקים מעט לפני ההגשה ומערבבים היטב.

 

 

ארטישוק ירושלמי בשמן זית ולימון

 

דרך קלילה ומרעננת להנות מהירק הנהדר הזה, שנקרא גם בטטה קאסבייה, טעמו מזכיר תפוח אדמה מאוד עדין וארטישוק

 

החומרים:

1 ק"ג ארטישוק ירושלמי

מיץ מ- 3 לימונים

4-3 כפות שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 כוס מים

 

אופן ההכנה:
  1. קולפים את הארטישוק הירושלמי, שוטפים היטב, חותכים לפרוסות בעובי שליש ס"מ ומניחים בסיר רחב.
  2. מוסיפים לסיר שמן זית, מיץ לימון, מלח, פלפל ומים ומבשלים על אש קטנה כ-15-25 דקות עד להתרככות הארטישוק הירושלמי, תוך הקפדה על המצאות נוזלים בסיר כל העת. מסירים מן האש ומגישים.

 

 

ירקות שורש בתנור

 

נכון, יש כאן הרבה עבודת קילוף וחיתוך, אבל אחר כך "זורקים" לתנור ויוצא מעדן שאי אפשר להפסיק לאכול

 

החומרים:

4 תפוחי אדמה

3 בטטות

3 גזרים

3 שורשי פטרוזיליה

2 שורשי סלרי

1 בצל סגול

1 בצל לבן

3 בצלי אשלוט (לא חובה)

5 שיני שום

3-4 כפות שמן זית

5 ענפי טימין טרי

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:
  1. קולפים וחותכים גס תפוחי אדמה, בטטות, גזר, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי. קולפים בצלים ושום. מחממים תנור לחום 200 מעלות צלזיוס.
  2. מניחים את כל הירקות בתבנית תנור גדולה. מוסיפים טימין, מזליפים שמן זית ומתבלים במלח ופלפל.
  3. שימו לב - פטנט: לובשים על הידיים כפפות חד פעמיות או סתם שקיות ניילון קטנות ומערבבים הכל בידיים, מכל הלב, כך שהשמן והתיבול יגיע לכל פינה.
  4. מכניסים לתנור ואופים כשעה או עד שכל הירקות רכים אך לא רכים מדי.

 

 

סיגרים של פילו במלית קונפיטורת חבושים – עם קרם פרש

 

אם אין לכם את הכוח הפיזי הדרוש לחיתוך חבושים טריים - אתם מוזמנים לבשל אותם בסיר עם מעט מים במשך 10 דקות, לסנן ואז לחתוך

 

החומרים:

1 חב' בצק פילו ("השחף" מומלץ, יש להפשיר לילה קודם במקרר)

200-300 גרם חמאה מומסת

לקונפיטורת חבושים:

1 ק"ג חבושים

650 גרם סוכר

מיץ מ -1 לימון

1 כף קינמון טחון

להגשה:

1 גביע קרם פרש (אם לא משיגים ניתן להשתמש ב"שמנת של פעם" או 1 שמנת מתוקה מוקצפת מעורבבת עם 1 שמנת חמוצה)

 

אופן ההכנה:
  1. מפשירים את חבילת הפילו מבעוד מועד, 6 שעות לפחות - או לילה שלם.
  2. מכינים את הקונפיטורה: מקרצפים חבושים, חותכים לקוביות בגודל 1.5 ס"מ X 1.5 ס"מ לערך ומניחים בסיר. מוסיפים סוכר, קינמון ומיץ לימון. מערבבים היטב ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד חצי שעה עד שעה, עד להתרככות החבושים ולהצלחה במבחן הצלחת: מוציאים מהסיר כף קונפיטורה ומניחים על צלחת קרה. מעבירים כף קרה במרכז תלולית הקונפיטורה. אם הקו נותר בעינו- הקונפיטורה מוכנה. אם שני גדות הקונפיטורה התאחדו- הקונפיטורה איננה מוכנה ויש לבשלה עוד 10 דקות ולנסות שוב. כשהקונפיטורה מוכנה מסירים מן האש ומצננים כשעתיים.
  3. ממיסים 300 גרם חמאה בקערית חסינת חום במיקרוגל.
  4. מוציאים את דפי הפילו מהמקרר ומניחים על משטח עבודה. מכסים מיד במגבת לחה.
  5. מוציאים דף פילו אחד ומניחים על משטח העבודה. מכסים מיידית את ערימת דפי הפילו במגבת לחה. מורחים את דף הפילו בחמאה מומסת, בעזרת מברשת. מוציאים מן הערימה דף נוסף, מניחים על הדף הקודם ומושחים בחמאה. מוציאים דף שלישי, מושחים בחמאה ומניחים על שני הדפים הקודמים.
  6. בעזרת סכין חדה מאוד חותכים את שלושת דפי הפילו ל-6 מלבנים.
  7. מניחים בקצהו הרחב של כל מלבן תלולית קונפיטורת חבושים, מקפלים על התלולית את קצה הדף, מקפלים את שני שולי המלבן פנימה ומגלגלים לסיגר מהודק. מניחים את הסיגרים על תבנית מכוסה בנייר אפייה.
  8. מחממים תנור לחום 180 מעלות צלזיוס.
  9. מכניסים את התבנית לתנור ואופים כ-10-15 דקות עד להשחמה קלה מאוד של הסיגרים.
  10. מגישים חם או קר עם קרם פרש.
  11. ניתן להקפיא את סיגרי הפילו ולחמם לפני ההגשה בחום נמוך, 120 מעלות צלזיוס.

 

 

  • צילומים: פני אלימלך - צלמת ומעצבת גרפית. לאתר שלה הקליקו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חבושים - קודם כל לבשל במים
צילום: פני אלימלך
מעצמה גרעינית
צילום: פני אלימלך
מומלצים