סקירת עיתונות, 17 באוקטובר 2005
כותרות עיתונים מהעולם, 17 באוקטובר 2005:
שמחה מאופקת: תוצאות ראשוניות שהתקבלו ממשאל העם בעיראק מצביעות על כך שאזרחי המדינה מעוניינים בחוקה החדשה. עם זאת, בכירי ממשל הזהירו מפני שאננות והתעקשו להמתין עם החגיגות עד שיתקבלו התוצאות הסופיות.
במחוזות הבודדים שבהם הסתיימה ההצבעה וקיים בהם רוב סוני, הצביעו התושבים דווקא בעד החוקה. זאת בניגוד לתחזיות המוקדמות. בארצות הברית הביעו תקווה כי אישור המסמך ההיסטורי יתגלה כצעד נוסף בדרך לעצמאותה של עיראק ולקראת הרכבת ממשלת קבע במדינה.
אינדפנדנט
המורדים: כמה מחברי מפלגת הלייבור בבריטניה יתכנסו היום לדיון חירום שמטרתו לאחד כוחות נגד ראש הממשלה ומנהיג המפלגה, טוני בלייר. ראש הממשלה עורר את זעמם של חברי מפלגתו לאחר שהחליט לממן דור חדש של נשק גרעיני מסוג טריידנט. מדובר בהתנגדות החריפה ביותר לבלייר בתוך מפלגתו מאז תחילת המערכה בעיראק.
בלשכתו של בלייר טוענים כי מדובר בשדרוג הכרחי למערכות מיושנות. אולם הסבר זה לא הצליח להרגיע את הרוחות במפלגה המסוכסכת. לטענת המתנגדים, המהלך לא יתמקד ב"תחזוקה", אלא בבניית נשק גרעיני בעל יכולות משופרות.
אובזרבר
הילרי נגד קונדי: ספר חדש שיצא לאור בארצות הברית טוען כי בעוד ארבע שנים תעמוד אשה בראש המעצמה הגדולה בעולם. הסנטורית הילרי קלינטון מסתמנת כמועמדת המובילה לזכות במינויה של המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות ב-2008. לטענת הסופר, יריבתה העיקרית של קלינטון היא לא אחרת ממזכירת המדינה, קונדוליזה רייס.
התמודדות כזו כבר עוררה את התלהבותם של ארגונים פמיניסטיים ברחבי ארצות הברית, שכן התוצאה של התמודדות כזו תהיה זהה – האשה הראשונה בתפקיד הנשיאה. קלינטון לא אישרה אך גם לא הכחישה כי בכוונתה להתמודד על התפקיד הנכסף. רייס, לעומת זאת, הכחישה את הטענות מכל וכל והדגישה: "אינני מעוניינת להיות נשיאה".
יפן טודיי
מעורר מחלוקת: ראש ממשלת יפן, ג'וניצ'ירו קואיזומי, ביקר במקדש יאסוקוני המנציח קורבנות מלחמה יפנים. בעיני סין וקוריאה, וגם בעיני יפנים רבים, יאסוקוני אינו רק אתר בו מכבדים את זכר הנופלים, אלא סמל מובהק לעברה הצבאי והדורסני של יפן. במקדש מונצחים לא רק חללי המלחמה, אלא גם 14 בכירים יפנים שנשפטו והוצאו להורג באשמת ביצוע פשעי מלחמה.
קואיזומי צעד לאורך השביל המוביל למקדש וחלק כבוד לנופלים באחד המזבחים. עם זאת, בחר קואיזומי שלא להיכנס לאולם המרכזי במקדש, כפי שנהג לעשות בעבר. על פי מסורת השינטו, מבקרי המקדש מתבקשים למחוא כפיים, אך קואיזומי בחר שלא לעשות זאת, אלא קד קידה והתפלל.
אטריות בחלל: המשימה המאוישת השניה של סין לחלל נחתה בשלום על פני כדור הארץ לאחר שהות בת חמישה ימים. האסטרונאוטים פיי ג'ונלונג וניי היישנג נחתו בשדה במרכז מונגוליה ויצאו מהחללית כשהם שבעי רצון ומחייכים.
מיד לאחר נחיתתם, התיישבו השניים על שני כסאות מתקפלים והשיבו לשאלות העיתונאים שנכחו במקום. "ברצוני להודות לאנשים על אהבתם", אמר ג'ונגלונג והתפנה לסעודת אטריות, תה ושוקולד.
עיראק. מסתמן רוב
צילום: רויטרס
בלייר. נאבק במורדים
צילום: איי אף פי
קלינטון. גבירתי הנשיאה?
צילום: איי פי
רייס. לא מעוניינת
צילום: רויטרס
קואיזומי. לא מוחא כפיים
צילום: רויטרס
סין. צופים בשיגור
צילום: איי אף פי
מומלצים