שתף קטע נבחר

10 הדיאטות שיישנו את חייכם

דיאטת אטקינס, דיאטת הזון, דיאטה לפי סוג הדם או דיאטה צמחונית? מהי הדיאטה המתאימה לכם, על מה תצטרכו לוותר ואת מה תאלצו לסבול בתפריט התזונה שלכם. 10 הדיאטות שיכולות לשנות לכם את החיים מקצה לקצה

1. אטקינס: הדיאטה נקראת על שמו של ד"ר רוברט אטקינס, קרדיולוג ומחבר הספר "הדיאטה החדשנית לשמירה על הנעורים". אטקינס טען כי כל מחלות ההזדקנות, כמו סוכרת, יתר לחץ דם וטרשת עורקים, נובעות מהפרשה מוגברת של אינסולין בגוף, ועל כן יש להוריד מהתפריט כמה שיותר פחמימות, שמעלות את רמת האינסולין בדם. המלצתו: במהלך השבועות הראשונים של הדיאטה יש להגביל את מספר הפחמימות ל-60 גרם ביום. אם לא מצליחים לרזות מספיק, יש להגבילן ל-40 גרם ואף ל-25 גרם ביום. עם זאת, אפשר לאכול שומנים וחלבונים ללא הגבלה וכן את רוב הירקות, האגוזים והגרעינים, ומדי פעם גם פירות.

 

2. סאות'ביץ': דיאטה שחיבר ד"ר ארתור אגסטון, קרדיולוג ממיאמי, שנהפכה לשיגעון שסוחף את האמריקאים עד היום. גם אגסטון אוסר על אכילת פחמימות, אך הוא מגביל זאת לשבועיים בלבד, שהם השלב הראשוני להפחתה במשקל. שלא כאטקינס הוא מתיר בזמן הזה לצרוך פחמימות שמקורן בירקות. בשלב השני אגסטון מאפשר להכניס לתפריט פחמימות שמקורן גם בפירות (מתוך רשימה מוגדרת) ומוצרי חלב, וכן דגנים מסוימים. בשלב השלישי, שלב השמירה על המשקל, מותר לצרוך "פחמימות טובות" עד 50% מהתפריט היומי.


אטקינס או צמחוני. מה עדיף?

 

3. המכורים לפחמימות: מבוססת על ספרם של ד"ר ריצ'רד הלר וד"ר רייצ'ל הלר, "המכורים לפחמימות". לפי השיטה יש לאכול שלוש ארוחות ביום המחולקות באופן הבא: שתי ארוחות (בוקר וצהריים) כמעט ללא פחמימות, בעוד שארוחת הערב מורכבת משליש חלבון, שליש ירקות ושליש פחמימות.

 

4. דיאטת הזון: השיטה של התזונאי האמריקאי בארי סירס. מדובר בדיאטה דלת פחמימות ועשירה בחלבונים ובשומן טוב (חומצות שומן מסוג אומגה 3). הדיאטה משלבת חטיפים בריאים בטעמי פירות, דבש ובוטנים, המסייעים לאיזון רמת הסוכר בדם ולמצב רוח טוב.

 

5. לפי סוג הדם: מבוססת על ספרו של ד"ר פיטר ד'אדאמו, "אכול נכון לפי סוג הדם שלך". לטענתו, סוג הדם קובע את הדרך שבה ייספג המזון. לבעלי סוג דם O מומלץ, למשל, להרבות באכילת בשר ולמעט בפחמימות, להימנע מחיטה ומרוב הדגנים.

 

6. שומרי משקל: דיאטה ייחודית שמקורה בארצות הברית, המחליפה את ספירת הקלוריות בנקודות הניתנות לכל פריט מזון. בתחילת הדיאטה קובעים לכל משתתף כמה נקודות מותר לו לצבור מדי יום (בהתאם לגילו, מינו ומשקלו). כל משתתף רשאי לבחור במזונות שבהם הוא חושק, בתנאי שאינו חורג ממספר הנקודות שנקבע לו. עם זאת, מומלץ ביותר לבוחרים בדיאטה להקפיד לאכול מכל קבוצות המזון. בו זמנית הם גם משתתפים בקבוצות תמיכה.

 

7. צירופי מזון: דיאטה המבוססת על רב המכר "רזה לתמיד" של התזונאים האמריקאים הרווי ומרילין דיימונד. לשיטתם מותר לאכול כמה שרוצים, בתנאי שמקפידים על צירוף נכון של מזונות וזמני ארוחות. לטענתם, צירופים מסוימים של מזון מתעכלים בקלות וביעילות יותר מצירופים אחרים (למשל, אין לאכול תפוח אדמה יחד עם בשר, מאחר שהבשר מפריש מיצי קיבה חומציים, בעוד שתפוח האדמה מפריש מיצי עיכול בסיסיים. כאשר חומצה ובסיס נפגשים הם מנטרלים זה את זה והגוף נדרש להפריש עוד מיצי עיכול. בעקבות זאת נמשך תהליך העיכול שעות ארוכות, מה שמביא להשמנה).

 

8. הדיאטה הצמחונית: מבוססת על ספרו של ד"ר דין אורניש, פרופ' לרפואה באוניברסיטת קליפורניה, "לאכול יותר ולשקול פחות". הדיאטה מבוססת על מזון צמחוני דל בשומן ובחלבונים ועשיר בפחמימות מורכבות ובסיבים תזונתיים. רק 10% מסך הקלוריות בתפריט היומי מקורם בשומן (במקום 30% על פי המלצת איגוד רופאי הלב האמריקאי) ו-75%-70% מקורם בפחמימות, בעיקר מורכבות. ד"ר אורניש ממליץ להימנע מבשר, דגים, שמנים ושומנים, אבוקדו, זיתים, אגוזים, מוצרי חלב המכילים יותר מחצי אחוז שומן, חלמוני ביצים, אלכוהול, סוכר וסוכרים ומוצרי מזון תעשייתיים.

 

9. דיאטת הסרוטונין: פותחה לפני יותר מעשור על ידי האנדוקרינולוגית פרופ' אילנה בלום וצוות מומחים מבית החולים איכילוב. השיטה מבוססת על מחקרים שמצאו כי דיאטה עתירה בפחמימות מורכבות מעלה את רמת הסרוטונין בדם, שהוא מוליך עצבי שאחראי, בין השאר, על מצב רוח טוב ותחושת שובע. תוכנית הדיאטה נקבעת לאחר בדיקת דם הבודקת את רמת הסרוטונין. אנשים שרמת הסרוטונין בגופם בינונית עד גבוהה יקבלו דיאטה דלה בפחמימות, המורכבת מ-35% פחמימות, 20% שומן ו-45% חלבון. בעלי רמת סרוטונין נמוכה יקבלו דיאטה המורכבת מ-70%-60% פחמימות.

 

 

 

10. דיאטת הלחם: דיאטה תוצרת כחול-לבן של הדיאטנית הקלינית אולגה רז. בשיטה זאת מותר לנשים לאכול 12-8 פרוסות לחם קל ביום, ולגברים: 16-12 פרוסות לחם קל (רצוי מדגנים מלאים). על הלחם מותר למרוח גבינות עד 5% שומן, חומוס, טחינה, אבוקדו, אנשובי, איקרה, טונה ועוד. כמו כן, מותרים ירקות, פרי אחד ביום ויוגורט אחד ביום. שלוש פעמים בשבוע אפשר לאכול בשר רזה או דגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים