שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

בארץ אהבתי הסאקורה פורחת

רציתם להיות בחו"ל אבל אתם פה? תנו לנו לעזור לכם ולהפוך עבורכם את חופשת חנוכה לחופשה עם ניחוח בינלאומי. בסדרת כתבות מיוחדת לחג נגלה לכם איפה בישראל אפשר להרגיש כאילו שאתם במקום אחר ובתרבות זרה. והפעם: לא על הסודוקו והסושי לבדם - יפן

אולי זו האסתטיקה הייחודית, זו שכל כך שונה מ'האי-אסתטיקה' של התרבות הישראלית, שגורמת ליפן להיות אחת התרבויות הכי מסקרנות ומעניינות למפגש. איזה מזל שלא חייבים להרחיק לכת עד לארץ השמש העולה על מנת לפגוש בה: לישראל יובאו בשנים האחרונות כמה וכמה חוויות יפניות, ואני לא מתכוונת למזדה או סוני פלייסטיישן.

 

כדי לקבל מושג בסיסי על התרבות היפנית מומלץ להתחיל את המסע במוזיאון טיקוטין, המוזיאון לאמנות יפנית בחיפה. המוזיאון מוקדש כולו לשימורם והצגתם

 של חפצי אמנות יפניים ואוספיו כוללים כ-7,000 יצירות אמנות ואומנות: ציורים, הדפסים, רישומים, מסכים מצוירים, טקסטילים, ספרים מעוטרים, חפצי קרמיקה, פסלונים מיניאטוריים, עבודות לכה ומתכת, חרבות עתיקות וחפצי אמנות שימושית בעיקר מהמאות ה-19-14, וכן אוסף של אמנות יפנית מודרנית. עוד במוזיאון: חדרים מעוצבים המשקפים את אורח החיים ביפן - הלבוש, האוכל והבית.

 

במוזיאון פועל גם אגף חינוך בו מתקיימות סדנאות יצירה והרצאות בהשראת התערוכות לתלמידים, למורים ולמעוניינים בכך. בנוסף מציע המוזיאון חוגים שונים - מלימוד יפנית וקליגרפיה ועד סידור פרחים ובישול יפני, וגם חוגים לילדים בנושא תרבות יפן.

 

מוזיאון טיקוטין. כתובת: שד' הנשיא 89 חיפה. טל': 8383554 - 04. שעות פתיחה: ב', ד', ה' - 16:00-10:00; ו' 13:00-10:00; שבתות וחגים עד 15:00. מחיר כניסה: 20-30 שקל

 

  • בחנוכה, בימים ג'-ה' ו-א', בין השעות 10:00-13:00, תתקיים פעילות לגילאי 5-12 הכוללת יצירת משחק-מארז של סביבונים בדמויות מתאבקי סומו יפניים. עלות הפעילות: 20 שקל לילד. 

  

משהו ללבוש

 

עדיין בסימן מוזיאונים: ב-27 בינואר תיפתח במוזיאון ישראל בירושלים תערוכה בשם "יפן זה כאן" הבוחנת את תופעת ה"יפניזם" הישראלי העכשווי דרך מבחר עבודות של אמנים ישראלים שביצירתם בולטת השפעה יפנית. בין המשתתפים: איה בן רון, אילת זוהר, אליעזר זוננשיין, הילה לולו לין, יהודית מצקל, יהודית סספורטס, זויה צ‘רקסקי, רועי קופר, דורון רבינא, רועי רוזן, וטל שוחט. לפרטים: מוזיאון ישראל, טל': 6708811 - 02.

  

ואילו במוזיאון לאמנות המזרח הרחוק ע"ש יחיאל נהרי ברמת גן מוצגת תערוכת

 קימונו. הגלימות המסורתית המוצגות בתערוכה הינם מאוסף פרטי שהועבר לטאיקו מאימה, אמנית קימונו הנשואה לישראלי וחיה ביישוב מכמנים. האוסף כולל קימונו שנוצרו ונשמרו לאורך יותר משישה דורות. מוזיאון לאמנות המזרח הרחוק ע"ש יחיאל נהרי, רח' חיבת ציון 18, רמת גן, טל': 03-6188243.

 

משהו לשתות

 

הקימונו (ביפנית "משהו שלובשים") הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות היפנית, ממש כמו טקס התה, האיקקבנה (סידור ושזירת פרחים), הבונסאי והאוריגאמי (קיפולי נייר).

 

טקס התה היפני הוא יותר מסתם שתיית תה ויש לו כללי התנהגות קפדניים, שעוצבו במאה ה-15 על ידי נזירי זן שהפכו את המנהג לטקס של זיכוך נפשי והתעלות רוחנית. 

 

שיר ימגוצ'י, אוצרת אמנות יפנית ומומחית לטקס התה, חיה במשך שנה במנזר ביפן שם למדה על המסורת העתיקה. ביפן היא גם הכירה את בעלה, נובויה ימגוצ'י, אמן-פסל שעלה איתה לארץ. בביתם שבעין הוד יש חדר יפני מסורתי שם מקיימת שיר טקסי תה מודרכים בהם היא מסבירה על מהות הטקס, התנועות וכללי ההתנהגות.

 

לקבוצות ולמשפחות עם ילדים מציעים שיר ונובויה פעילויות נוספות להכרת החוויה היפנית - לבישת קימונו, הדגמה של הכתב היפני והתנסות בקיפולי נייר. החלק האמנותי כולל אירוח שניים-שלושה אורחים בלבוש מסורתי לטקס תה, כשנוביה מנגן בכלים יפניים ומספר אנקדוטות מחוויותיו. למבוגרים עורכת שיר טקס הכולל גם מדיטציה מודרכת או אמנות מגע יפנית.

 

בחנוכה יתקימו פעילויות של 'החוויה היפנית' למשפחות במהלך כל ימי החופשה. 30 שקל למשתתף. פרטים והרשמה: 9843048 - 04.

 

ארז ננסי

 

בונסאי היא אמנות גידול עצים ננסיים בעציצים ומקורה בכלל בסין. גידול עצים

 ננסיים, שהם העתק של עצים בגודל מלא, משלב בטכניקות מיוחדות העוברות בירושה מדור לדור וסודיותן נשמרת בקנאות. בארץ מתמחה משתלת "מיני גן" בגינון מיניאטורי של בונסאי וצמחים ננסיים. המשתלה, שהיא המשתלה הרשמית של פארק "מיני ישראל" והמתכננת והמבצעת של הגינון המיניאטורי באתר, מצטיינת בגידול עצים ים-תיכונים (פיקוס, אשל, אלון, ארז ואחרים) בשיטות יפניות.

 

במקום ניתן לרכוש גם כלי עבודה יפניים מקוריים ועציצי בונסאי, וכן לקבל מידע והנחיות לגידול של צמחים הננסיים. מיני גן, צמוד לחניון פארק מיני ישראל (הכניסה סמוכה לכניסה הראשית לפארק). לטרון. טל': 9254966 - 08.

 

קפל לי עגור

 

אוריגמי – היא אמנות קיפולי נייר, יצירה בנייר מבלי לחתוך או להדביק. הנייר מסמל עבור היפנים את האל שינטו והם השתמשו בקיפולי הנייר בטקסי טיהור ועל מנת לסמן אתרים קדושים. מסורת קיפולי הנייר היא חלק מההכשרה החינוכית של הילדים, אבל האוריגמי איננו רק תחביב של ילדים אלא גם אמנות יצירתית ועיצוב שימושי. הדגם הנפוץ ביותר מבין קיפולי הנייר הוא העגור שמסמל ביפן בריאות ואריכות ימים.

 

לפני יותר מעשר שנים ייסדה מירי גולן את "המרכז הישראלי לאוריגמי". גולן למדה ביפן ופיתחה תוכנית לפיתוח מיומנויות למידה דרך אמנות קיפולי הנייר. במרכז צוות של 25 מורים והוא מפעיל מועדון חובבים הנפגש מעת לעת וסדנאות מדי יום ראשון.

 

אחד הפרוייקטים המיוחדים של המרכז הוא 'פרוייקט השלום' במסגרתו מקפלים ילדים בכל העולם 1,000 עגורים על מנת להעביר מסר של שלום. עד כה התקיימו מספר אירועים כאלו במסגרתם, למשל, הוגשו 1,000 עגורים לדלאי למה ולמלך חוסיין, והפורחו 1,000 עגורים שקופלו על ידי ילדי שדרות הסובלים מהקסאמים.

 

המרכז הישראלי לאורגמי, רח' אבא הלל סילבר רמת גן. טל': 7513483 - 03.

 

סדנאות מתחת לעץ התות-נייר

 

הנייר, כאמור, הוא חלק חשוב מהתרבות היפנית - דלתות הזזה עשויות מנייר

 כמו גם מטריות ושמשיות, בובות ומניפות, פרגודים ופנסים ועוד מוצרים. גם האומנות היפנית קשורה לנייר - האוריגמי, הקליגרפיה וההדפסים. לכן לא מפתיע שיפנים רבים מתמחים בייצור נייר בעבודת יד.

 

בזכרון יעקב ניתן למצוא את 'תות נייר', עסק משפחתי המבוסס על דגם של עסק יפני מסורתי בו העסק והמשפחה קשורים זה בזה. אב המשפחה, יזהר, למד את אמנות הכנת הנייר ביפן וכשחזר לארץ, לפני כעשרים שנה, הקים את "תות נייר". במקום מייצרים ניירות ומוצרי נייר, וגם עורכים סדנאות ללימוד עשיית נייר בחצר היפהפיה של הבית, מתחת לעץ התות-נייר, אשר מקליפתו מפיקים את הנייר.

 

יש מגוון רחב של סדנאות, הרצאות והדגמות, וממש עכשיו זו עונת קילוף עץ התות וניתן לעקוב אחרי התהליך - החל מקציר הענפים דרך האידוי, הקילוף, הבישול והכתישה ועד להכנת הנייר. השתתפות בסדנת התנסות קצרה: 25 שקל, סדנת קילוף: 50 שקל למשתתף.

 

תות נייר. כתובת: רחוב המייסדים 39, זכרון יעקב. טל': 6397631 - 04.

 

דת וגינה

 

הטבע נמצא במרכז השינטו, הדת היפנית הגורסת כי בכל גורמי הטבע יש יסוד אלוהי. הטבע של איי יפן הוא גם מקור ההשראה לתכנון הנוף והגן היפני. גן יפני בסגנון "שינדן", למשל, משלב בין אלמנטים בנויים כמו ארמון או מקדש ובין אלמנטים טבעיים כמו מים, צמחים וסלעים. תרבות הזן הביאה עמה גם את "הגן היבש" - גן של פיסול בחצץ וסלע. סגנון נוסף הוא "גן התה" המוביל את האורח משער הכניסה עד לבית התה ומכין אותו לקראת הטקס.

 

אחד מהוותיקים שבגנים היפנים בישראל הוא הגן בקיבוץ חפציבה. הקיבוץ אומץ על ידי כת המקויה היפנית שהקימה בו גן מופלא השוכן על צלע הר הגלבוע. שביל חצץ מוביל במעלה ההר לעבר הגן שמשלב מים, צמחייה ופיסול באבן וכולל שבילים מפותלים ומקדש יפני. השלווה השוררת בגן מהפנטת וכל מה שנותר לעשות זה להביט מטה אל הנוף המדהים ולהרהר.

איך מגיעים: נוסעים על כביש 71 מעפולה לבית שאן. בצומת השיטה פונים דרומה לכביש 669 עד לפנייה לקיבוץ חפציבה.

פתוח כל השבוע. הכניסה חופשית.

 

גן יפני נוסף נמצא בחולון, ממש על רחוב סואן. עוזבים לרגע קט את הפיח ורעש המכוניות, ונכנסים לעולם אחר - נקי, שלו ואסתטי. הגן משתרע על שטח של קרוב לשני דונם והוא כולל מוטיבים שונים מהגננות היפנית וצמחייה ייחודית. כתובת: שדרות ירושלים. בין פינת פרופ' שור לבצלאל. פתוח כל השבוע. הכניסה חופשית.

 

פריחת עץ הדובדבן, ה'סאקורה', שמסמלת את סוף החורף ובוא האביב, הפכה

 לסמל לאומי המסמן עתיד ורוד וטהור. בזמן הפריחה נוהרים היפנים לאתרים שנצבעו ורוד וחוגגים. כאן אמנם אין פסטיבל, אבל עצי דובדבן דווקא יש. באביב ובתחילת הקיץ, זמן הבשלת הפרי, עומדים לרשות הציבור מספר מטעים המציעים קטיף עצמי, בעיקר ברמת הגולן. "בוסתן הגולן" בעין זיוון מציע גם מדשאות ופינות פיקניק, סוסי פוני ופינת ליטוף וכן פינות יצירה. לפרטים נוספים: 7254912 - 050. במושב שעל נמצאים "מטעי שעל" הכוללים גם הם פינת חי, פינות ישיבה וארגז חול, וכן אתר קמפינג סמוך. לפרטים נוספים: 6981651 - 04. אתרי קטיף נוספים יש בקיבוץ אלרום (לפרטים נוספים 6838016 - 04, 5250308 - 050), וכן בקיבוץ ראש-צורים אשר בגוש עציון (פרטים במוקד התיירות 02-9938388).

 

סושי מדן ועד אילת

 

את התרבות היפנית אנחנו פוגשים בהרבה תחומים נוספים: האיקבנה, אמנות שזירת הפרחים, המאיימת להפוך לתחביב נפוץ. הג'ודו והקראטה כבר מזמן נחשבים לספורט לאומי, באתרי הספא מציעים לנו טיפולי שיאצו, בטלוויזיה יש ערוץ ("אנימה") המוקדש לאנימציה יפנית ובל נשכח את הסודוקו שהשתלט על חיינו לאחרונה. אבל כמדומני, הדבר הכי יפני שיש בארץ הוא גם הדבר הכי טעים שיש: סושי.

 

בשנים האחרונות נפתחו מסעדות יפניות וסושי-בר בקצב מעורר השתאות. סשימי ויאקיטורי אפשר למצוא גם בצפון הרחוק ("טפנייקי" בשדה נחמיה, טל' 6947447 - 04; "טאיקו" במכמנים, טל' 9884989 - 04 והקייטרינג היפני של צ'יזורו בכליל, טל' 9966171 - 04), במרכז כמובן - בעיקר בהרצליה פיתוח ובתל אביב, ואפילו באילת. אפשר למצוא סושי כשר וסושי נוסע, סושי יוקרתי וסושי עממי, סושי קלאסי כמו ב"סאקורה" בירושלים (טל' 02-6235464, 02-6235244) או סושי שהושפע מהסביבה כמו "יאפס" - אוכל יפני המשלב טאפאס ספרדי ומגע ים תיכוני - המוגש ב"שיזן יאפס בר" בהרצליה, מסעדה הממוקמת במלון הספא "שיזן", המעוצב כולו בסגנון יפני, מינימליסטי ורומנטי (טל': 9528221 - 09).

 

אפשרות נוספות ללון בסגנון יפני ניתן למצוא במושב רמות, ברמת הגולן: אל בקתות "אונסן" מוביל שער יפני ענק וגן זן יפני. במקום יש גם מרחצאות בסגנון יפני - אונסן, שהעניקו את השם לקומפלקס כולו. העיצוב בבקתות הינו מינימליסטי ומוקפד וכולל מרצפות טאטאמי, מחיצות הנייר וכוסות תה מסורתיות. כל האביזרים בבקתה יובאו מיפן וכל הרהיטים יוצרו בעבודת יד. בחצר האחורית של הבקתה נמצאת מרפסת עץ גדולה אשר במרכזה שקוע ה'אונסן' שבגרסתו הישראלית כולל בריכה זוגית עגולה ומחוממת עם זרמי מים תת קרקעיים הבנויה בתוך אבני בזלת.

 

אונסן. מושב רמות. טל': 7695522 - 04. המחיר לזוג בסופשבוע (שני לילות) – 2,400 ש"ח.

 

בקתות נוספות בסגנון יפני ניתן למצוא גם בדרום המדינה - במושב תלמי יוסף שבנגב. הבקתות העונות לשם "קסם המגע" מעוצבות בסגנון יפני ונמצאות בתוך גן יפני. בנוסף פועל במקום מרכז בריאת עם מגוון טיפולים.

 

קסם המגע. טלפון: 9985028 - 08. המחיר לזוג בסופשבוע בהזמנת שני לילות: 500 שקל ללילה.

 

זהו, השמש העולה כבר שקעה, זה הזמן להניח את הראש על כרית הכוסמת היפנית ולשקוע בחלומות זן מינימליסטים....

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
סושי. גם לחיך הישראלי
צילום: ג'רמי פלדמן
תה אצל שיר ימגוצ'י
מלון שיזן. יפני, מינימליסטי ורומנטי
מומלצים