שתף קטע נבחר

למדוד את שביל החלב

קבוצת אסטרונומים הצליחה לעשות צעד חשוב לקראת מיפוי שביל החלב בעזרת מדידה מדויקת של המרחקים בתוך המערכת. שופכים אור על גלקסיית הבית שלנו

אסטרונומים מסוגלים לספק תמונות מדויקות של גלקסיות הנמצאות מיליוני קילומטרים מכדור הארץ, אך רבות מתכונותיה של הגלקסיה שלנו, הם לא הצליחו לפענח. "ידוע בברור שלשביל החלב יש מבנה של גלקסיה מסתובבת, אך קשה להגיד מאחר ואנו נמצאים בתוכה", אומר מארק רייד, ממרכז הארוורד-סמיתסוניין לאסטרופיזיקה.

 

כעת, עשתה קבוצת אסטרונומים צעד חשוב לקראת מיפוי שביל החלב בעזרת מדידה מדויקת של המרחק לאזור היווצרות הכוכבים W3OH בזרוע הספיראלית בקבוצת פרסאוס, הזרוע הקרובה ביותר אלינו. קווצת כוכבים ארוכה זו, יוצאת מתוך דיסקת שביל החלב באופן זהה לזה שנמצא בגלקסיות אחרות ביקום.

 

עד עתה, מדענים התקשו לחשב בדיוק עד כמה רחוקות הן הזרועות הספיראליות, ובמדידות וטכניקות השונות היו אי התאמות בטווח, בפאקטור של עד פי 2. התוצאות החדשות הגיעו מטלסקופ כמעט בגודלו של כדוה"א. האסטרונומים השתמשו ב"מערך הטלסקופים הגדול" (Very Long Baseline Array- VLBA), באמצעות תצפיות מטלסקופים שונים הפרוסים מהוואי ועד לאיי הבתולה, על מנת ליצור רזולוציה של כ- 8,000 ק"מ קוטר.

 

"על פי הערכתנו, טלסקופ הרדיו שהשתמשנו בו, VLBA, יכול למדוד בדיוק חסר תקדים- פי 100 יותר טוב מכל מה שהשגנו אי פעם", רייד אומר. בעשותם זאת, הם קבעו ש W3OH הוא במרחק של 1.95±0.04 קילופרסאקים. ובקירוב 60,000,000,000,000,000 ק"מ או כ-6,400 שנות אור.

 

למרות שלמערך הטלסקופים הגדול יש רזולוציה גבוהה ביותר, העצמים צריכים להיות מאוד בהירים ומרוכזים. זרועות ספיראליות הן בדיוק כאלה - עננים בהירים של גז כוכבים בהתהוותם. במיוחד, התמקדה הקבוצה על ענן העשוי כהל מתילי המקיף כוכב חדש שנולד. "מדדנו מרחק באמצעות השיטה הישירה והפשוטה ביותר באסטרונומיה - במיוחד בטכניקת המדידה הקרויה שיטת המשולשים", אומר אחד מחברי הצוות.

 

טכניקה זו, הידועה גם בכינויה פרלקסה, מגיעה היישר מתוך ספרי הלימוד בתיכון. במקרה זה, החוקרים משתמשים בהשתנות נקודת הצפיה מכדוה"א בזמן סיבובו סביב השמש ליצירת כל רגל במשולש. אחרי כן, מחשבים את המרחק מהכוכב באמצעות מדידת השינוי במיקומו במערך השמיים בעת סיבובו של כדוה"א סביב השמש.

 

החוקרים מצאו כי הכוכב הצעיר למעשה מסתובב סביב שביל החלב במסלול שהוא בסטיה של כ-10% מהיותו סיבוב מעגלי. נראה כי הוא מסתובב לאט יותר משאר הכוכבים במסלולים מעגליים, והוא נופל לעבר מרכז שביל החלב. למרות שמדענים לא מבינים לגמרי את תהליך ההתהוות של זרועות ספיראליות, התצפיות תומכות ב- "תאורית הגל הצפוף הספירלי" (spiral density-wave theory). תאוריה זו מציעה, כי צירוף של אי יציבות גרביטציונית וכוחות גזירה- תוצאת הקצה החיצוני של הגלקסיה אשר נע במהירות איטית מאשר הקצה הפנימי- גורם לחומר להתקבץ ולבסוף להיהפך לזרוע.

 

החוקרים כעת מסיטים את מערך הטלסקופים הגדול כלפי שלושה זרועות ספיראליות אחרות, שם יביטו על עשרות אזורי התהוות כוכביים הדומים ל W3OH.

 

הכותבת היא חברת האגודה הישראלית לאסטרונומיה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שביל החלב. קשה לחקור
צילום: נאס"א
מומלצים