שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

הרצל פינת בומביי

עוד פרק בסדרת הכתבות הפטריוטיות שלנו לחג החנוכה: אלטרנטיבות קרובות לאתרים ואטרקציות חוצי גבולות. הפעם נרחיק עד לתת היבשת ההודית ובעצם, נשאר בישראל: מתגעגעים למסאלה דוסה? רוצים להשתתף בסדנת טנטרה? זה הזמן להכיר את הקונטרה הישראלית לאל גאנש ולטאג' מאהל

 

אח שלי חזר לפני חודש מטיול בהודו ואמר לי "אחותי, את חייבת לנסוע להודו". אבל אני, איסטניסטית דגולה, דחיתי מייד את הצעתו, למה לנסוע כל-כך אם אפשר לנסוע לרמלה?

 

קהילת בני ישראל, הקהילה הגדולה בעדות היהודים יוצאי הודו, שמקורה בעיקר מבומביי ופונה, הקימה סביב השוק של רמלה את 'הודו הקטנה' שמאפשרת לה לחיות בישראל ולהרגיש כמו בהודו. ברחוב הראשי של רמלה, רחוב הרצל, בסמוך לשוק, נמצאת מהראג'ה - חנות ומסעדה הודית. במהרג'ה מתמחים הן במאכלי הרחוב ההודים כמו הסמואוסות (כיסני בצק מטוגנים וממולאים) או המסאלה דוסה (קרפ דקיק במילוי תפוח אדמה) אותם אפשר לקחת לדרך, והן במנות קארי של ירקות או קוביות גבינה שניתן לאכול במקום. לקינוח תמצאו שם ממתקים הודיים המבוססים בעיקר על פיסטוקים, שקדים או מי ורדים. הרצל 100, רמלה, טל': 9223534 - 08.

 

בתוך השוק עצמו נמצאות עוד כמה חנויות קולינריה הודיות המתמחות

 בתבלינים ("תבליני ג'יי אנד בי" ו"המעבר להודו") ומציעות תבלינים נדירים שאי אפשר להשיג בחנויות רגילות, כמו הל שחור או זרעי חרדל שחור. בחנויות מצרכי מזון ייחודים להודו (כמו קמח חומוס וקטניות מסוימות) וירקות הודיים כמו באמיה ועלי קארי וכלי בישול והגשה הודיים.

 

עוד בשוק של רמלה: חנויות המציעות קלטות וידאו של סרטים הודים וקלטות שמע של מוזיקה פופולארית. 'הודו הקטנה' מהווה מקום מפגש חברתי ליוצאי הקהילה ההודית המבוגרת והמסורתית, וגם ל'יוצאי הודו' העכשווים שחזרו מאחד מטיוליהם בהודו.  

 

הודי צמחוני

 

מושב נוסף של עולי בומביי הוא צפרירים שבחבל עדולם. עמנואל, יליד הודו, ואשתו רינה מארחים בביתם בצפרירים לארוחות הודיות צמחוניות המשלבות גם בישול מקרוביוטי ואיורוודי. בקיץ מוגשות המנות בבוסתן האורגני שלהם ואילו בחורף בבית, מול האח. "מזון לנשמה" כולל גם סדנאות לבישול הודי צמחוני. פעם בחודש, בקיץ, נערכת בחצר ארוחת "דבה" (קופסת פח בהודית, או מסעדת דרכים בה הסירים נמצאים בחוץ) והחצר הופכת להיות רחוב הודי: מזנון ענק, מחצלות וכריות, פינת צ'אי, המון נרות ואפילו קבלת שבת. 

 

  • עמנואל ורינה. 'מזון לנשמה'. מושב צפרירים. טל‘ 9921875 - 02, בתיאום מראש, לקבוצות של 10 אנשים.

  

קוצ'יני כשר

 

קהילת הקוצ'ינים עלתה לישראל מהערים קוצי'ן וארנאקולם בדרום מערב הודו, כציונים אדוקים הם התיישבו בעיקר במושבים בנגב ובחבל לכיש, כמו נבטים ומושב שחר.

 

במושב שחר גדלה גם בשמת אליהו אולסוונג. בשמת למדה בישול ב-CIA וכשחזרה לארץ חזרה גם לשורשים הקוצי'נים שלה. באחת החממות בבית

 הוריה היא עצבה פינה בה היא מארחת לפי מיטב המסורת הקוצ'ינית. האוכל הקוצ'ני מאוד שונה מאוכל הודי שמגיע ממרכז הודו ומבוסס יותר על ירקות וקיטניות ומתובל פחות במסאלות ויותר בתבלינים גולמיים. חלק מהזהות שלו נוצרה כתוצאה ממגבלות הכשרות עליה הקפידו לשמור על אף התנאים הלא נוחים. לצד המאכלים הקוצ'ינים מעשי ידיה וידי אימה, ניתן לשמוע מפי אביה, בצלאל אליהו, סיפורים על קוצי'ן, על בישול יהודי-קוצ'יני, על מיתולוגיות הודיות ועוד.  

 

  • בשמתי, מושב שחר, טל‘6885351 - 050, בתיאום מראש.

 

במושב נבטים הקימו בני הקהילה את מרכז מורשת יהדות קוצ'ין. בתערוכת הקבע פריטים מקוריים מהלבוש ומהמנהגים היהודיים באזור קוצ'ין - הקשורים בעיקר בחתונות, בחגים (שמחת תורה) ובמטבח הקוצ'יני, וכן סרט המתאר את תולדות קהילת יהודי קוצ'ין והדרך שעשתה לישראל. חלקים מבית הכנסת של נבטים, אגב, היו שייכים לבית כנסת שפעל בקוצ'ין והועלו ארצה במבצע מיוחד.

 

  • איך מגיעים: מושב נבטים נמצא על כביש 25 בין באר שבע לצומת ערוער. שעות פתיחה: ימים א'-ה' 09:00 - 16:00

טלפון: 6238299 - 08.

 

במושב נמצאת גם מסעדה קוצ'ינית – 'המטבח של מרים' - המגישה מאכלים שספגו השפעות מהמטבח התימני, ההודי והעירקי, ולפיכך התפריט עשיר מאוד ומגוון במאכליו. הארוחות בתיאום מראש.

 

  • מרים ונחמיה יצחק, משק 93, מושב נבטים. טלפון: 6236566 - 08, 5524663 - 050.

 

טאלי בתל אביב

 

מסעדות הודיות נפוצות מאד בארץ, אבל אם רוצים להתחבר לא רק לאוכל ההודי אלא גם לאווירה, מומלץ להתאמץ ולהגיע לרחוב שוקן בדרום תל אביב, לטפס עד לקומה השנייה, ולאור תאורת נרות ותמונות מהודו להכנס בשערי מסעדת "24 רופי". לפני שאתם נכנסים אולי תרצו לחלוץ נעליים ולצרף אותן לערימת הנעליים בכניסה.

 

המסעדה מכנה את עצמה 'הטאלי העברי הראשון'. טאלי היא מנה עממית הודית המוגשת בצלחת מתכת מסורתית המחולקת לתאים ומכילה דאל (תבשיל עדשים), שני סוגי סאבג'י (תבשילי ירקות המשתנים מיום ליום), אורז (אורז לבן או מלא), צ'פאטי (פיתה הודית דקה) וצלוחית עם יוגורט לעידון חום המנה והחריפות. ב"24 רופי" מגישים רק מנה אחת בלבד - טאלי צמחוני - שעולה, ברוח שם המסעדה, 24 שקל. לקינוח אפשר לשתות צ'אי וליהנות מקינוחים הודים מתוקים.

 

  • 24 רופי, כתובת: שוקן 14-16 תל אביב. טל': 6818066  - 03.

 

עד לא מזמן התקיימו ב-"24 רופי" פעילויות מוזיקליות ורוחניות בדגש הודי, אך הן עברו למשכן חדש בשם "הודיה - בית למוזיקה ואהבה". במקום מתקיימים מופעי מוזיקה ואמנות, קבלות שבת עם הרב גפני, סדנאות מדיטציה, מסיבות רוחניות, סדנאות לימוד ואפילו "בייבי גנש" - הפעלה של מוזיקה הודית לילדים.

 

 

מדיטציה גלילית

 

אי אפשר לכתוב על הודו מבלי להתייחס לנושא הרוחניות. קארמה, נירוונה, בודהיזם, הינדו, אלים, גלגולי נשמות - המשמעויות התרבותיות של הדתות והפילוסופיות ההודיות חורגות מזמן מעבר לגבולות המדינה.  

 

אחד המקומות הוותיקים בארץ בכל הקשור למדיטציה הוא היישוב הררית, יישוב של מודטים השוכן על פסגת הר נטופה בגליל. היישוב הוקם על ידי גרעין של מתרגלי מדיטציה טרנסטרדנלית בשנת 1980 וכיום חיות בו כ-45 משפחות. רוב תושבי המקום צמחוניים, אינם מעשנים ודוגלים באורח חיים טבעי השואף לאיזון בין גוף לרוח. המקום מציע לאורחיו תרגול והרצאות מבוא של מדיטציה טרנסדנטלית מפי מיטב המורים הגרים ביישוב. בנוסף יש ביישוב מיזמים תיירותים וחדרי אירוח כגון "בית התה לקאשמי" שמציע סוויטות נופש המשולבות עם קורס במדיטציה (טל': 6782429 - 04) או "צליל בטבע" - מופע בביצוע ניקו לוי שמשלב בין צלילי הטבע ובין הצלילים הקוסמיים המושפעים מהמדיטציה. (טל': 6781404 - 04). קיים גם  מגוון רב של מטפלים וטיפולים, כמו מרכז הבריאות "מהרישי איור-ודה" (טל': 6781575 - 04).

 

נקודות איזון

 

את שיטת האיור ודה לניקוי הגוף מרעלים ניתן ללמוד גם בת"א, במרכז הישראלי לאיור-ודה שהקים ד"ר ערן מגון. פרט ללימודי הסמכה לרפואת איור-ודה, מתקיימות במרכז גם סדנאות כגון בישולי בריאות, סדנת מנדלות, סודות 'הוטסו' – עקרונות הארכיטקטורה ההודית ועוד.

 

 

"אשרם במדבר", בשיטים שבערבה, הינו אולי הדבר הכי קרוב בארץ לחווית האשרם ההודית. את האשרם יזמו רפיק (איש התקשורת) ומוסא, איש

 קיבוץ סמר ואיש "ריינבו". במקום חדרי אירוח ממוזגים עם מקלחות ושירותים צמודים, אולם וחדר סדנאות, אוהל מדיטציה הפונה לנוף, חדר אוכל המגיש ארוחות צמחונית, איזורי קמפינג עם מקלחות חמות ובריכת השתכשכות. הסדנאות המתקיימות שם כוללות סדנת נשימות, סדנאות יוגה, סדנת טנטרה, מודעות דרך מגע ועוד. הנוף המדברי מהווה תפאורה הולמת לסדנאות אלו.

 

המהדרין יכולים להצטרף לחיי הקומונה באשרם הכוללים מדיטציות והנחייה רוחנית על יד חברי האשרם, ומגוון עבודות, כגון גינון, חיתוך ירקות ומתיחת רשתות שעל פי מייסדי האשרם נעשות "תוך כדי התבוננות ומודעות לעשייה".

 

בסוף השבוע הקרוב (30 - 31 בדצמבר), לכבוד יום המדיטציה הבינלאומי, ייערך באשרם מחנה מדיטציות שבסיומו תהיה מסיבת סילבסטר. המחירים לחגיגה (כולל לינה וכלכלה מלאה): 390-490 שקל.

 

מחירים ל"ימים רגילים": מ-100 שקלים (לינה בקמפינג באמצע השבוע) ועד 200 שקלים ללילה (חדר זוגי בסוף השבוע). המחירים כוללים לינה, 3 ארוחות, פינת משקאות חמים ומדיטציות. מחירים מיוחדים לטיילי שביל ישראל.

 

  • אשרם במדבר. איך מגיעים: נוסעים על כביש מס 90 הערבה, פונים ימינה (מערבה) בצומת מנוחה. האשרם ממוקם בהיאחזות הנח"ל לשעבר "שיטים" - בין צומת ציחור לצומת שיזפון. טל': 6326508 - 08.

 

דת ויצירה

 

ומרוחניות לאמנות. האמנות ההודית - הריקוד הקלאסי, האדריכלות, הפיסול וציורי המיניאטורה - היא דתית בבסיסה. כדי להכיר אותה קצת יותר לעומק, ניתן לבקר במוזיאון וילפריד בקיבוץ הזורע. במוזיאון תערוכות קבועות של אמנות עתיקה מהמזרח הרחוק, גם מהודו. באוסף ההודי ניתן לראות פיסול מאסכולת 'גאנדהרה' המשלבת בין השפעות ים-תיכוניות והלניסטיות-רומיות ליסודות הודיים, וכן פיסול ששימש לצורך דת ההינדו. בתערוכה יש פריטים ממדינות נוספות כגון קמבודיה, נפאל, תאילנד וטיבט הקשורים לעבודת הפולחן הבודהיסטי.

 

  • מוזיאון וילפריד. כתובת: קיבוץ הזורע. טלפון: 9899566 - 04. שעות פתיחה: א'-ו' 9:00-14:00, שבת – 10:00-16:00.

 

והנה המלצה על חוויה תרבותית-אמנותית קצת אחרת. טל בשן היא מומחית לבנייה בבוץ. את ההתמחות שלה היא עשתה בכפר קטן במערב הודו ומאז היא חוקרת את הנושא. כדי להפגיש את הקהל הישראל עם המסורת המקומית הזו מדריכה טל טיולים לשם, אבל גם מקיימת סדנאות בנייה פה, בארץ. בבית שבמעיינות הסטף היא בנתה זולה קטנה, שם היא מפעילה את סדנאות ההתנסות הנמשכות יום או מספר ימים.

 

  • פרטים נוספים: טל בשן. 2796572 - 052.

 

פילים וחיות אחרות

 

כיום גם ילדים הם תיירים בהודו, אבל בילדותי הודו היתה מוכרת לנו בעיקר מיצירת המופת "ספר הג'ונגל", משם למדתי כי בהודו יש נמרים, נחשים,

 טיגריסים ופילים. הפיל המכונה "פיל הודי" הוא למעשה "'פיל אסיאני" והוא מככב לא רק בחיי היום יום של הודו אלא גם בחיי הרוח שלה באמצעות האל הפופולרי גנש, אל בעל ראש פיל המזוהה עם הצלחה, מזל והתגברות על קשיים.

 

פילים אסיאנים אמיתיים ניתן למצוא בספארי ברמת גן, שם גאים מאוד ברביית הפילים שנמצאים בסכנת הכחדה ובורדה ומותק, הזוג המלכותי של הפילים (טל' 6313531 - 03).

 

בגן החיות התנ"כי בירושלים מטפלים בפילים לפי שיטות תאילנדיות, הגורסות כי המטפל יימצא עם הפילים רוב שעות היום ויעסיק אותם בעבודות כמו דחיפת וגרירת גזעי עצים כבדים. בתצוגה היומית מדגימים הפילים את המיומנויות שלהם ובימי ו' בשעה 13:00 מאכילים את הפילים מהיד לחדק. (טל': 6750111 - 02).

 

עייפתם מהביקור ב"הודו"? רוצים לישון בטאג' מהאל? במושב רמות שוכנות הבקתות ההודיות החדשות של משפחת רז. הריהוט עבודת יד והעיצוב הודי וססגוני. הבקתות מיועדות לזוגות בלבד ומציעות פינוקים נוסח ג'קוזי, טלוויזיה בלווין, יין, שוקולד ועוד פינוקים. להשלמת הרומנטיקה: נרות, מבער וקטורת. מחוץ לבקתה, במדשאה, אפשר להתנדנד בערסל, ללגום תה צמחים מפינת התבלינים ולהאזין לקול פעמוני הרוח. "טאג' מהאל", טל': 6731212 - 04.

 

"אח שלי", אמרתי לאחי השב מהודו, "עוד לא ברור אם יום אחד אסע להודו, אבל מה שבטוח שבעקבות הכתבה הזו קיבלתי חשק להכיר את התת יבשת הזו מקרוב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים בונות בבוץ
צילום: טל בשן
עוף בקארי
צילום: סלימאן אבוגוש
סדנא לבישול איורוודי
צילום: מיכל כרמון
מומלצים