שתף קטע נבחר

חשין: "החברה לישראל מחזיקה את המדינה בגרון"

בג"ץ דן היום בבקשת התנועה לאיכות השלטון לבטל את החלטת ההמדינה לשלם 137 מיליון דולר לחברה לישראל תמורת חלקה בבתי הזיקוק. השופט חשין אמר בדיון: "הסכם בז"ן לא נראה אמיתי. למה המדינה לא תפריט את בז"ן ותדון בנפרד עם האחים עופר?" הנשיא ברק והשופטת חיות, לעומת זאת, חושבים אחרת: "המדינה קיבלה החלטה סבירה; אנחנו לא מדינה טוטליטרית, המדינה לא יכולה לקחת רכוש"

"החברה לישראל מחזיקה את המדינה בגרון". כך אמר היום (ג') שופט בית המשפט העליון מישאל חשין, בדיון שהתקיים בבג"ץ על בקשת התנועה לאיכות השלטון לבטל את ההסכם לפיו המדינה תשלם 137 מיליון דולר לחברה לישראל תמורת חלקה בבתי הזיקוק לנפט (בז"ן).

 

החברה לישראל, בשליטת משפחת עופר, מחזיקה ב-26% מבז"ן מכוח זיכיון מנדטורי להפעלת בז"ן שתוקפו פג ב-2003. המדינה מחזיקה 74% ומעוניינת להפריט את בז"ן. התנועה לאיכות השלטון טוענת כי החברה לישראל צריכה לצאת מבז"ן מיד וללא תמורה. בתנועה לאיכות השלטון טוענים שהכסף שהובטח לחברה לישראל הוא "מתנה לבעלי הון על חשבון הקופה הציבורית".

 

במהלך הדיון שהתקיים היום בבז"ן אמר חשין: "הסכם בז"ן (ההסכם לפיו הובטח כסף לחברה לישראל) לא נראה אמיתי, וכדאי שתפסיקו למרוח 120 מיליון דולר. למה המדינה לא מבצעת כבר עכשיו את כל המהלכים לפיצול והפרטת בז"ן ודנה, בהליך נפרד, במחלוקת עם החברה לישראל?"

 

עו"ד רם כספי, המייצג את החברה לישראל, אמר בדיון: "אנחנו מצטיירים כעושק סדרתי בכל פרשות בז"ן, צים ותחנות הכוח. לכן, אני מציע לבג"ץ לקבל את העתירה ולבטל את ההסכם, אך לדעתי זו פשוט רחמנות כלפי המדינה. למדינת ישראל יש סיכוי להפריט את בז"ן במחיר הגבוה ביותר שהיא אי פעם הייתה יכולה לקבל"

 

השופט חשין השיב לדבריו של כספי באומרו: "אדוני מדבר גבוהה גבוהה על טובת המדינה. הערותיך ממש נוגעות ללב, אז אולי פשוט תוותר על 120 מיליון דולר? אל תדבר בשם טובת המדינה".

 

במהלך הדיון מתח השופט חשין ביקורת גם על התנועה לאיכות השלטון, באומרו: "לא טענתם אף טענה אחת לגבי תקפות הזיכיון להפעלת בז"ן". 

 

חשין גם העלה במהלך הדיון את השאלה, האם בית המשפט יכול להכריע לגבי הסכם בז"ן. "אנחנו בוחנים דברים מגובה 50 אלף רגל", אמר השופט חשין, "ואילו התנועה לאיכות השלטון מצפה שאנחנו נזחל על הקרקע ונתעסק בפרטים, ובעצם נהיה היועצים המשפטיים של הממשלה".

 

לעומת הביקורת שמתח השופט חשין על הסכם בז"ן, אמר נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק: "הממשלה קיבלה החלטה בתום-לב. בהתחשב בעובדה שהממשלה פעלה בתנאי אי-ודאות, המדינה קיבלה החלטה סבירה". 

 

השופטת אסתר חיות אמרה בדיון: "אנחנו מדינה דמוקרטית. המדינה לא יכולה לקחת רכוש של מישהו. זה ההבדל בינינו לבין מדינה טוטליטרית".

 

השופטת דורית בינייש שאלה: "מי אמר שהכסף שהובטח לחברה לישראל הוא 'מתנה'?"

 

 

 

גורמים במשק האנרגיה מעריכים, כי גם אם בג"ץ יקבל את עתירת התנועה לאיכות השלטון, הממשלה לא תממש את זכותה להפריט את בתי הזיקוק בלא תמורה לחברה לישראל, אלא תפתח בהליכים משפטיים מול החברה לישראל.

 

בתנועה לאיכות השלטון טוענים בתגובה, כי לחברה לישראל אין כיום כל זכויות בבז"ן. "הממשלה יכולה להפריט את בתי הזיקוק מחר בבוקר, ולהעביר את תמורת ההפרטה לקופת המדינה, מבלי לשלם שקל אחד לאחים עופר", אומרת ל-ynet עו"ד נילי אבן חן מהתנועה לאיכות השלטון.

 

למרות זאת, אומר גורם במשק האנרגיה: "הממשלה לא תתחיל בהפרטת בתי הזיקוק עד שלא יסתיים בירור חלקה של החברה לישראל בבז"ן. מדובר בבירור משפטי סבוך שיכול להימשך 3, 4 או 5 שנים. אם תתקבל עתירת התנועה לאיכות השלטון, תידחה הפרטת בז"ן זמן רב והמדינה תפסיד הזדמנות למכור אותו במחיר גבוה, לאור הגיאות בשוק האנרגיה. יתרה מזאת: סביר להניח שהחברה לישראל תזכה בהליכים המשפטיים והמדינה תשלם בסוף הרבה יותר".

 

אבן חן אומרת בתגובה: "אם הדברים נאמרו והם מפרשים נכונה את עמדת הממשלה, הם חמורים מאוד. אם עתירת התנועה לאיכות השלטון תתקבל והמדינה לא תעמוד על זכויותיה ולא תוציא את החברה לישראל מבז"ן, התנועה לאיכות השלטון תפנה שוב, מיד, לערכאות ותדרוש לחייב את המדינה לעמוד על זכויותיה".

 

אם העתירה תידחה: הפרטה כבר השנה

 

אם עתירת התנועה לאיכות השלטון תידחה, תשלם הממשלה לחברה לישראל מיד 137 מיליון דולר. משרד האוצר כבר נערך לפיצול בז"ן לשתי חברות, בז"ן חיפה ובז"ן אשדוד, והפיצול צפוי להתבצע כבר בינואר.

 

האוצר יתחיל בינואר גם בביצוע המכרז להפרטת בז"ן אשדוד. המכרז צפוי להסתיים באפריל ובית הזיקוק באשדוד יימכר באפריל או במאי ליזם פרטי. במכרז להפרטת בז"ן אשדוד יכולה להשתתף כל חברה שאין לה עסקים במדינות עוינות. ההערכה היא, שהמשתתפים העיקריים במכרז יהיו חברות הדלק הישראליות הגדולות, אף שגם חברות אנרגיה אמריקניות, אירופיות ורוסיות מתעניינות ברכישת בז"ן אשדוד.

 

אחרי שיופרט בז"ן אשדוד, מתכננים באוצר להנפיק, במהלך הקיץ הקרוב, את בז"ן חיפה בבורסה לניירות ערך בתל-אביב. הממשלה מתכוונת להנפיק את בז"ן חיפה בבורסה בשלמותו. ואולם, לפי צו האינטרסים החיוניים, שהוציאה הממשלה להפרטת בז"ן, לא יוכלו חברות הדלק הישראליות הגדולות לרכוש מניות של בז"ן חיפה, והוא צפוי להימכר למשקיעים פיננסיים או לחברות אנרגיה זרות.


פורסם לראשונה 27/12/2005 10:20

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמי עופר. המדינה לא מוותרת על החברה לישראל
מומלצים