שתף קטע נבחר

"נגישות לדיור צריכה להיות עדיפות לאומית"

תזכיר על הדיור הציבורי בישראל הוגש הבוקר לראש הממשלה. בין ההצעות: בחינת שוק המשכנתאות, הגדלת היצע הדירות ויוזמות עם המגזר השלישי. "המדינה לא מוכנה להתעמת עם הנושא באופן מפוכח ולא רואה בו חלק מחובתה", מתרעם ח"כ יצחק הרצוג. "היא שכחה שבתוך הבטון מתגוררים בני אדם"

"המדינה לא מוכנה להתעמת עם סוגיית הדיור הציבורי באופן מפוכח. היא לא רואה בו חלק מחובתה, ובשל כך הנושא נדחק לשוליים ומזה שנים לא התקיים דיון רציני ויסודי בנושא", אמר הבוקר ח"כ יצחק הרצוג, עד לאחרונה שר השיכון והדיור, בכנס "הזכות לדיור ולקורת גג" בירושלים. "תפיסת העל המונחית על-ידי המדינה והאוצר היא תפיסה של ניהול מלאי ונכסים הנתפסת כנטל. הם שכחו שבתוך הבטון מתגוררים בני אדם. וכאשר התפיסה היא של ניהול מלאי, נושא הזכויות בוודאי שאינו קיים".

 

על 'מכירת החיסול' של הדיור הציבורי שהושקה לאחרונה אומר הרצוג כי היא "אמנם משרתת מטרה חברתית נעלה, אך במקביל התאימה לתפיסת המדינה שראתה בה מקור הכנסה נוסף. מבחינה משפטית", הוא הוסיף, "קיימת זכות הנקראת 'זכות ההשתכנות'. זו אינה זכות מוחלטת, אך היא לוקחת בחשבון את

דיירי הדיור הציבורי. הזכות הזו קיימת, וישראל צריכה לפתח ולשכלל אותה".

 

בכנס, שנערך ביוזמת עמותת "ידיד" בשיתוף עם קבוצת המחקר במדיניות חברתית של ביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית, הוצג התזכיר העוסק בדיור הציבורי - שהוגש הבוקר לראש הממשלה. התזכיר תובע לכונן מדיניות דיור ממשלתית מוכוונת לפתרון בעיות המגורים של תושבי ישראל. בנוסף, יום העיון, בו לוקחים חלק ח"כ רן כהן, יו"ר עמידר דורון כהן, עו"ד דנה מליניאק מ"ידיד" ואחרים, כולל סקירה של מחקר משווה הבודק את מדיניות הדיור בארצות הברית, בריטניה וניו זילנד.

 

המסקנות המופיעות בתזכיר קובעות ש"על ממשלת ישראל לקבוע את נגישות הדיור כעדיפות לאומית. מדיניות הממשלה צריכה להתבסס על אסטרטגיה ההנשענת על מספר מרכיבים", מציין המסמך, "בהם הגדלת היצע הדיור היציב לאורך זמן; שיפור נגישות הדיור והסיוע בדיור; שיפור הגישה לבעלות על דיור; פיתוח סקטור השכירות הפרטי; שיפור איכות הדיור ויציבותו לאורך זמן; סיוע ליותר אנשים לרכוש בית משלהם; יצירת קהילות יציבות ומעורבות באזורים אורבניים וכפריים; עזרה למחוסרי בית ועוד".

 

עוד מציע התזכיר סדרת פעולות שיבוצעו במסגרת מדיניות דיור כוללת, הבולטת בהן היא ניתוח מחודש של שוק המשכנתאות המקומי. "יש צורך מיידי בהסברה מטעם המדינה על משמעות נטילת המשכנתה", מסבירים ב"ידיד". "צריך לספק ייעוץ שישקול את האפשרות שלתקופה מסוימת למלווים לא יהיו הכנסות קבועות

כפי שהיו להם בעת נטילת ההלוואה. בנוסף, צריך לפתח תוכנית ביטוח משכנתה, שתקל על דיירים בעלי הכנסה צנועה, שאינם עומדים בקריטריונים של קבלת אשראי מסחרי, לקבל משכנתה".

 

הצעה נוספת היא הגדלת היצע הדיור הציבורי להשכרה, המיועד לדיירים מעוטי יכולת שהשוק הפרטי אינו מספק להם מענה, וצמצום זמן ההמתנה לדירות; עידוד הממשל המקומי להגביר או לשדרג את השקעות הדיור שלו דרך מתן הלוואות ללא ריבית לקניית בית; ועידוד המגזר השלישי לשחק תפקיד משמעותי יותר באספקה ובניהול של דיור סוציאלי באמצעות סבסוד עלות הבנייה או הקנייה של דיור כזה על-ידי מלכ"רים וארגונים.

 

"כדי להתמודד עם האיום הקשה על הדיור הציבורי ועל עתידו אנחנו חייבים לאפשר את כניסתם של מודלים חדשים", מסכם הרצוג. "דוגמאות לכך הן שכירות ארוכת טווח, דיור בר השגה באמצעות תמריצי מיסוי ליזמים, בניה תקציבית ועידוד השוק הפרטי לבנייה בדיור הציבורי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לכונן מדיניות ממשלתית. שיכונים באור עקיבא
צילום: רוני שיצר
להגדיל את היצע הדיור. שיכונים בבאר שבע
צילום: רוני שיצר
לשפר את הגישה לבעלות. שיכונים בגבעת אולגה
צילום: רוני שיצר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים