שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

אל עבר המזרח

עם או בלי שורשים, ישראלים רבים כבר ביקרו במרוקו ונשבו בקסמי וניחוחות המזרח. הנה מקבץ אתרים, מסעדות והזדמנויות מקומיות לפגוש בממלכה הצפון-מערב אפריקאית כאן, אצלנו בישראל. טיול בלי עין הרע ועם סלסולים, בין חמסות, קוסקוס, תה עם שיבה ונופים מדבריים

'אל מגרב', או בשמה היותר ידוע, מרוקו, נתפסת על ידי רבים כחושנית, אקזוטית, צבעונית ורומנטית. במשך דורות הזינה התרבות המרוקאית את הצורך המערבי באוריינטליזם. מרקש, קזבלנקה וטנג'יר היו מקום התרחשותן של הפנטזיות המרוקאיות. את הטיול שלנו למרוקו בישראל נעשה בעקבות אותו דימוי ציורי ובעקבות התרבות והמסורת שהביאו עמם יהודי מרוקו.

 

 

כדי להכנס לאווירה המרוקאית, נצלול היישר אל תוך העושר של העיצוב המרוקאי - ססגוניות מרהיבה של עבודות יד ומסורת אמנותית בת אלפי שנים, שבאה לידי ביטוי בעיקר בתחומי הקדרות, הפסיפס, הצורפות, ריקועי הנחושת, אריחי הקרמיקה, אמנות העץ, הבדים וכמובן השטיחים.

 

היכלי המזרח

 

"פנטזיה מרוקאית" אשר בחצור הגלילית כשמה כן היא. זו אולי ה-חנות לרהיטים וחפצים מרוקאיים בישראל. תדמיינו לעצמכם האנגר ענק

 עם מדפים עמוסים בבדים עשירים בצבעוניות עזה, שולחנות פסיפס וקרמיקה עשויים בעבודת יד, כלי אוכל וטאג'ינים בטקסטורות אתניות מקוריות וחפצים מעוטרים בפיתוחי נחושת אוריינטליים. מתקרת החנות משתלשלות מנורות פח עם ריקועים מלאכת יד. בעל החנות הוא יצחק זהריאן, לשעבר ראש מועצת חצור הגלילית, חובב עיצוב מרוקאי ומומחה לאומנות הפסיפס, שההסבה המקצועית שלו היוותה גם סגירת מעגל של חזרה למסורת עליה התחנך. בנוסף על החנות, זהריאן מייצר משטחים לרצפות ושולחנות מפסיפס אומנותי, ומעצב כלים שימושיים, שמיוצרים בידי בעלי מלאכה במרוקו.

 

כשאתם שם, אל תשכחו לבקש לטעום מהעוגיות המרוקאיות המופלאות שמכינה מימי, אשתו של זהריאן.

 

 

מתחם מרוקאי נוסף הוא "וילה מרוק", שהוקמה לפני מספר שנים בבית ישן במרכז תל אביב. המתחם מחולק לשלושה: החנות - בה ניתן לראות את כל הסחורה המיובאת ממרוקו (וילונות, כריות, מנורות, מראות ועוד); הבית  - דירת קרקע פשוטה ששופצה על ידי יוסי ודגנית כהן, בעלי המקום, והפכה להיות יחידת דיור מרוקאית בה מוצג מבחר משתנה של פריטים מהחנות, כולל ריצוף וטיח מרוקאי, פינות ישיבה, סורגים, גופי תאורה, ריהוט גן ועוד, וחנות הבדים - שנמצאת בסמוך ובה ניתן למצוא שלל בדי ריפוד בצבעים שיעשו לכם חגיגה בעיניים.

 

  • וילה מרוק, רחוב יהודה הלוי 110 תל אביב, טל':5620401 - 03.

 

עיצובים במוזאיקה

 

מרוקו היא אחת מבירות הקרמיקה והקדרות העולמית ויצואנית הפוספטים מהגדולות בעולם. כיוון שהאסלאם אוסר הצגת פנים או גוף אדם ביצירות אמנות, המוזאיקה האיסלאמית שונה לגמרי מהמוזאיקה האירופאית ומתבססת בעיקר על צורות גיאומטריות, ערבסקות ומוטיבים מן הצומח. 

 

דלית בן שלום היא אומנית מוזאיקה מכפר ורדים היוצרת במגוון סגנונות וחומרים: קירות מוזאיקה מאריחי קרמיקה וזכוכית, פסלים מגרוטאות ובטון שמצופים

 מראות וחלוקי נחל ועוד. דלית אוספת מהזבל אביזרים ורהיטים, שוברת בהנאה כלי קרמיקה ואריחים, ומרכיבה אותם ליצירות מוזיאקה יפהפיות. בסטודיו שלה היא מקיימת גם קורסים וסדנאות מוזאיקה קצרות וארוכות, ועובדת, כסוג של תרפיה, גם עם נוער בסיכון, חולי נפש ואוכלוסיה בעלת צרכים מיוחדים.

 

  • דלית בן שלום, קיבוץ יחיעם. טל': 3224431 - 052

 

תרבחו ותסעדו

 

אל המראות, הצבעים והטקסטורות נוסיף כעת גם טעמים וריחות. בארץ יש מגוון רחב של מסעדות מרוקאיות, הרבה מהן מציעות לא רק אוכל טעים אלא גם עיצוב אותנטי וחוויה כוללת.

 

המפורסמת ביותר היא "דארנא", מסעדת גורמה יקרה השוכנת בבית ערבי עם קשתות ותקרות גבוהות. בעל המסעדה, אילן סיבוני, אסף וייבא את כל הפריטים שבמסעדה ממרוקו, ויצר מקום מרהיב עם חדרים בעלי סגנונות עיצוב שונים המשרים תחושה של אלף לילה ולילה - החל מהישיבה על הכורסאות הנמוכות עם הכריות, דרך הכלים המסורתיים בהם מגישים את הטאג'ין ועד לקינוחים המעלפים. התפריט מושפע משלוש התרבויות המרכיבות את המטבח המרוקאי: הברברית, האנדולוסית והמוסלמית, והוא כשר למהדרין. במקום מוצגים גם צילומים ממרוקו של שנות החמישים.

 

  • דארנא, הורקנוס 3 ירושלים, טל': 6244745 - 02.

 

"יקוטה" היא מסעדה משפחתית ותיקה בבאר שבע שפועלת במעין ארמון מרוקאי מצועצע בעל שתי קומות. המסעדה מתמחה במאכלים טאג'ין.

 

  • יקוטה, מורדי הגטאות 18, פינת מרדכי אנילביץ', ב"ש. טל': 6232689 - 08.

 

"מרקש" נמצאת בנתניה וצופה אל הים התיכון. המסעדה העגולה עמוסה בשטיחים, מהתקרה העטויה בד סאטן משתלשלות מנורות נחושת. אפילו השירותים מעוצבים וססגוניים. בתפריט מגוון תבשילים כמו סקסו (קוסקוס), טזין דל ג'אז'ר (מעורב מרוקאי), אלחוט מוטבוח (דגים ברוטב פיקנטי) ולקוק מעמרין (ארטישוק ממולא).

 

  • מרקש, דוד המלך 5 נתניה, טל': 8334797 - 09.

 

כמו אז 

 

אבל אם אתם מחפשים חוויה מרוקאית כוללת, הכתובת בשבילכם היא מושב תירוש. תושביו של המושב הדרומי הגיעו מהרי האטלס שבמרוקו, ועד היום

 הם משמרים מנהגים ומסורות משם. במושב נמצא גם "יקוט" - מרכז אירוח ומורשת מרוקו שנבנה ומנוהל על ידי נסים קריספיל. יקוט, הוא שמה של אבן טובה - היהלום שבכתר, ואכן המרכז הוא פנינה ארכיטקטונית: בית אבן ערבי אשר בקירותיו פתחים וחלונות מקושתים המעוטרים בויטראז'ים. מבעד החלונות נשקפים שדותיו של המושב. עיטורי קרמיקה מקשטים את הפינות המעוצבות. הרהיטים, הארונות והדלתות צויירו על ידי אומנים מרוקאים וכלי המטבח והבישול הובאו משם. 

 

קריספיל, מומחה לצמחי מרפא ולפולקלור, מציע פעילות לקבוצות הכוללות הרצאה (למשל, על מאגיה וכישוף בקרב יהודי מרוקו, דו-קיום יהודי-ברברי בהרי האטלס) וארוחה מרוקאית אותנטית. למבקרים מוצעות גם סדנאות שונות כמו הכנת קוסקוס, עוגיות מרוקאיות וריבות ועוד. ואם לא די לכם, אז ניתן לשלב גם קונצרטים אנדלוסיים ומוזיקה מרוקאית אותנטית.

 

  • יקוט. מושב תירוש נמצא על כביש 383 (בין בית שמש לקריית מלאכי). טל': 8506741 - 08.

  

שבעתם? זה הזמן להתרגע. "דרנא ספא" הינו ספא בסגנון מרוקאי. רותי מיכאלוביץ מבינימינה, מנהלת חשבונות בעברה, עשתה הסבה מקצועית בעקבות טיול שורשים למרוקו והפכה את הקומה הראשונה בביתה למתחם ספא, הכולל חדר אירוח בסגנון מרוקאי בו מגישים תה נענע מתוק ותופינים מרוקאיים מסורתיים. בצדו האחר של החדר ניצב שולחן אוכל המיועד לארוחות מרוקאיות שמכינות ומגישות רותי וביתה חן. את מגוון הטיפולים והעיסויים מקבלים בשני חדרי טיפולים. באחד יש ג'קוזי כחול וחלונות ויטראז' צבעוניים והאחר מאובזר כחדר מיטות מלכותי.

 

  • דרנא ספא, רחוב ששת הימים 11, בנימינה, גבעת עדה. טל': 6289728 - 04, 8009976 - 054.

 

השילוב בין החושניות של מרוקו לבין ההתפנקות בספא דיבר גם אל לינדה ומקס נאור, שהקימו את "ספא מארוק" בהרצליה. במקום אווירה אתנית המורכבת מקירות צבועים בצבעים חמים, שימוש בחומרים טבעיים ודלתות, חלונות וגומחות (מתוכן בוקע אור נרות) בצורת קשתות. לפני הטיפולים אתם מוזמנים להתארח בסלון אירוח מלכותי בסגנון מרוקאי.

 

  • ספא מארוק, רחוב נורדאו 50 הרצליה ב', טל': 9564850  - 09.

 

ברברים במוזיאון

 

הברברים הם התושבים המקורים של צפון אפריקה. הם חיים בעיקר במרוקו, באיזור הרי האטלס, ומכנים את עצמם בשם 'אימזיגן' שמשמעותו בני חורין. הברברים גאים מאד במורשת ובתרבות העתיקה שלהם ומשמרים אותה עד היום.

במוזיאון לאמנות האיסלם בירושלים מתקיימת התערוכה "בלי עין הרע – אמנות ברברית ממרוקו" בה ניתן להתרשם מהאומנות הדקורטיבית של כמה ממאות השבטים הברברים, הכוללות אריגים, שטיחים ותכשיטים מסורתיים, וכן תצלומים של הרי האטלס. התערוכה מאפשרת ללמוד רבות על התרבות הברברית, ובמקביל לה מתקיימת גם סדרת הרצאות על מרוקו בהנחיית פרופסור רפי ישראלי.

 

  

אומנות מסורתית נוספת היא הקליעה בקש. מיכל רז, בת קיבוץ עין גדי, שהתה תקופות ארוכות בכפרים במרוקו שם למדה את מלאכת הקליעה והביאה אותה לארץ. מהתמר ומסנסניו ניתן ליצור כלים לבית, סלים, קישוטים, מוביילים, חיות מעוצבות ועוד. מיכל הקימה בקיבוצה את "בית התמר" - סוכה קטנה העשוייה כולה מחלקי תמרים וממוקמת איך לא, בתוך מטע תמרים. במקום ניתן לראות תצוגה של סלים, להתנסות בסדנאות והרצאות, ולשמוע סיפורים על התרבות המרוקאית הכפרית.

 

  • מיכל רז, קיבוץ עין גדי, 052-3960752.

  

קברי צדיקים

 

במרוקו, ובעיקר בקהילות היהודיות של דרום הממלכה, רווחה מאד מסורת של

 הערצת צדיקים ופולחני קדושים וקבריהם. אמנם עלייה לרגל לקברי צדיקים קיימת בקהילות יהודיות נוספות, אך דומה שבקרב יהודי דרום מרוקו מנהג זה היה בולט במיוחד. כפי הנראה זה קשור למקום המרכזי שתפסו המיסטיקה, הקבלה וספר הזוהר בחיי הקהילות הללו, כמו גם לאימוץ דפוסים מוסלמיים כמו ביקור בקברי קדושים והערצת שושלות (כמו למשל שושלת אבו חצירא).

 

הצדיק המרוקאי המפורסם ביותר בישראל הוא הבאבא סאלי הקבור בנתיבות (קברו הוא המתויר ביותר בארץ אחרי קברו של רבי שמעון בר יוחאי במירון). הבאבא סאלי, ישראל אבו חצירא, היה בן לשושלת רבנים ידועה ממרוקו אשר כבר בילדותו התגלה כצדיק. מאות אנשים מגיעים לאתר להשתטח על הקבר ולבקש ברכה, ולא רק ביום ההילולה שלו (ד' בשבט). במקום פועל אזור לפיקניקים, לשחיטת כבשים וגם חנויות ודוכני מזכרות. לצד אחוזת הקבר של הבאבא סאלי הוקם גם קברו של הרב שלום איפרגן, שגם לו יש הילולה משל עצמו וגם סביב קברו יש חיים שוקקים.

  

סהרה לייט

 

מרוקו היא ארץ של ניגודים גיאוגרפים – להרי האטלס פסגות מושלגות, יש חופי ים מרהיבים וכמובן מדבריות. מדבר הסהרה הוא המדבר הגדול בעולם, ודיונות החול האינסופיות שלו הן חלק מהחוויה המרוקאית. פארק חולות ניצנים שמדרום לאשדוד הוא שריד אחרון לדיונות מישור החוף שעלה לכותרות לאחרונה בעקבות האיומים לבנות במקום. על השמורה, שבקצה הצפון מזרחי שלה נמצאת "הדיונה הגדולה" שגובה ראשה הוא כ-52 מטרים מעל פני הים, מאיימים לא רק מיזמי נדל"ן, אלא גם רכבי ה-4X4 שהורסים את בתי הגידול במקום ויוצרים נוף חולי סטרילי.

 

  • טיול אל פארק החולות בניצנים הינו חוויה מהנה לחובבי החולות, אוהבי טבע פראי וכל המשפחה. פרטים על המסלולים בפארק - באתר קק"ל.

 

שיירות הגמלים הן מראה שכיח בנופי הסהרה. גם בארץ ניתן לצאת לטיולי גמלים, למשל מחוות הגמלים ממשית, לא רחוק מדימונה, שמחזיקה בעדר גמלי הרכיבה הגדול ביותר בארץ. העדר כולל 35 נאקות מאולפות הלוקחות את הרוכבים אל הדיונות הזהובות של בקעת ממשית ואל עתיקות העיר הנבטית הקדומה ממשית, שם מקבלים הסבר על הנבטים ועל הגמל. ניתן לישון באוהלים בחווה.

 

 

לקראת סופו של היום והטיול במדבר, מומלץ לחלוץ נעליים ולשתות כוס תה מרוקאי במאהל. התה במרוקו הוא לא סתם משקה אלא אורח חיים. כל אירוע, מפגש חברתי או משא ומתן נפתחים בטקס שתיית תה מתוק, ריחני ומתובל. בקיץ זהו תה עם נענע ובחורף תה עם שיבה. התה מוגש בכלים מיוחדים להם גם משמעויות סימליות: הבראד, קנקן התה הכסוף והמעוטר, מייצג את השמיים. הסינייה, המגש העגול עליו מונח הקנקן, מסמל את האדמה ואילו הכוסות המעוטרות קישוטים מזהב ושלל צבעים מסמלות את הגשם שמאחד את השמיים והאדמה.

 

מאהל מדברי בסגנון מרוקאי תמצאו בחוות כרמי הר הנגב, ליד מצפה רמון. החווה היא חלק מדרך היין הנבטית ומגדלים בה זיתים, בוסתן פירות וגם שני צימרים. במקום גם מאהל אירוח בדואי - מחצלות פרוסות על הרצפה, שטיחים ארגמניים על דפנות המאהל וכמובן כריות הסבה ושולחנות נמוכים. המקום מארח ומסעיד בודדים וקבוצות, כולל ארוחה מרוקאית בהזמנה מראש.

 

 

לכל פנטזיה יש גם סוף, וכדי למצות את החוויה עד הסוף הטוב נספר גם על מקומות לינה בסגנון מרוקאי.

 

"בארותיים בנגב" הוא נאת מדבר על גבול מצרים, בסמוך למצפה עזוז. המקום מציע חאן מדברי בסגנון ה"קסר" שהוא מבנה מדברי או הררי מרוקאי העשוי מבוץ ומבודד מחום וקור. החאן כולל בקתות בגדלים שונים וסוכת אירוח מרכזית. טל': 6555788 - 08.

 

רועי ומיקה דורון, הבעלים של הבית הכחול בפקיעין, קיבלו את ההשראה לצימר בסגנון מרוקאי דווקא במהלך טיול באוסטרליה. עיצוב הפנים של הבית הכחול יפהפה ועשיר בפריטים מרוקאים - מהרצפה ועד הכריות - הנותנים לאורח תחושה שהוא לפחות הסולטן. במקום שתי יחידות אירוח המתאימות לשני זוגות חברים או למשפחות וגם טיפולי ספא. לילה לזוג בסופשבוע עולה 890 שקל. מחיר לשני זוגות חברים/משפחות בסופשבוע - 650 שקל ללילה לזוג. טלפון 7780321 - 054, 4587333 - 054.

 

גם למרגלות הר בטח, במושב מעונה שבגליל המערבי, אפשר לישון מרוקו: "צימרים סהרה" הן שלוש סוויטות המעוצבות בסגנון מרוקאי אותנטי, מאובזרות מכל טוב (כולל מטבחון) ובמרכזן חדר ג'קוזי בסגנון חמאם הפונה לנוף ההר הפראי. טל': 9997565 - 04.

פורסם לראשונה 26/01/2006 23:07

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברברים במוזיאון האיסלאם
צילום: באדיבות מוזיאון האיסלאם
בית כנסת פעיל בקזבלנקה
צילום: איי אף פי
דרנא ספא בסגנון מרוקאי
צילום: ניר אלון
מומלצים