שתף קטע נבחר

לצחוק זה בריא. יש אנשים שלוקחים את זה ברצינות

זה התחיל בכלל בהודו, כשרופא מקומי הבין שהצחוק עוזר לרפא אנשים. לפני כשנה עשה היוגה-צחוק עליה לארץ. בכל שבוע נפגשים בחיפה 40 איש שצוחקים ביחד, עד שהבטן כואבת. הצטרפנו לחוויה

את פרצי הצחוק ההיסטריים שבקעו ממוזיאון חיפה לאומנות אפשר היה לשמוע עד קצה הרחוב. לא, לא הופיע שם אמן סטנד אפ מוצלח, ולחלל האוויר לא הופרחה שרשרת קורעת של בדיחות. ארבעים איש ואישה, תיכוניסטים עם קוקו עד הכתפיים, צעירים, צעירות וגם כאלה עם שיער מאפיר, התכנסו ערב קר אחד פשוט כדי לצחוק.

 

"הכול התחיל ב-1995 כשהרופא ההודי מאדאן קאטאריה, שלמד רפואה קונבנציונאלית אך עסק גם ברפואה משלימה, הבין כי הצחוק אכן יפה לבריאות", מספרת נילי דור האלה, אחת מארבעת מדריכי היוגה-צחוק הבכירים בישראל, "אחרי מחקר מעמיק הבין הרופא כי אם נצחק בקול גדול בכל יום נהיה בריאים יותר, רגועים יותר ובוודאי שמחים יותר. הפעולה הטבעית כל-כך, המשחררת אנדורפינים ומעלה את רמת הסרטונין במוח, הולכת ומצטמצמת ככל שאנו מתבגרים. בעוד ילדים צוחקים הרבה ובקול גדול הרי שמבוגרים חוששים מה יגידו או איך הם יראו. ד"ר קאטאריה חשב שכדאי להיזכר מידי פעם ביכולת החשובה הזו הקיימת אצל כולנו".

 

צילום: אילן לורנצ'ו

 

חשב ועשה. הוא ירד אל הפארק הקרוב לביתו והציע לעוברי אורח לצחוק בצוותא. ארבעה מתוך מאות הסכימו והם נפגשו בכל יום ובמשך חצי שעה סיפרו האחד לשני בדיחות. אחרי שבועיים נגמר המלאי, והמפגשים נעשו הרבה פחות מצחיקים. אז הבין קאטאריה כי צחוק חייב לבוא מהבטן ולא מהראש, מהלב ולא מהשכל. הוא גם הבין כי קבוצה צוחקת היא עניין מדבק ושגם חיוך או צחוק מזויף מביאים בסופו של דבר לצחוק אמיתי ומתגלגל.

 

כך הוקם בבומביי שבהודו מועדון הצחוק הראשון בעולם. בעזרת תרגילים פשוטים מסתובבים המתרגלים בחדר ומחייכים לעצמם ולחבריהם, מי שלא יכול מזייף. כחלוף הדקות הופכים החיוכים לצחוק רם ומדבק. כיוון שאנשים מרגישים בנוח הם מאפשרים לעצמם להוריד מחסומים ועכבות ולנצל את הסיטואציה עד תום או עד שהבטן כואבת.

 

אל תוך תרגילי הצחוק משולבות נשימות מתחום היוגה ואף תרגילים פשוטים שמטרתם למנוע התכווצותם של אותם שרירים שלא נהנים, לצערנו, משימוש יום-יומי.

 

צחוק בעיר הכרמל

 

הצלחת מועדון הצחוק בבומביי הביאה לפתיחתם של מועדונים רבים ברחבי הודו ולפריצת הרעיון גם למדינות אחרות. כיום קיימים ברחבי העולם כ-5,000 מועדוני יוגה צחוק, 20 מתוכם פועלים בישראל. בארץ הוכשרו 80 מדריכים וחלקם פועלים במסגרת מועדונים קבועים או סדנאות חד פעמיות.

 

"הנושא הזה עשה עליה לארץ לפני כשנה", מספרת נילי דור האלה שקימה את המועדון החיפאי, השלישי אחרי הירושלמי והרמת גני, "וככל שחולף הזמן אנו רואים עלייה גדולה בדרישה. יותר ויותר אנשים מכל הגילאים והמקצועות, בריאים ונכים, יהודים וערבים, מגיעים פעם בשבוע כדי לתרגל צחוק".

 

למועדון החיפאי מגיעים בכל יום ראשון בין 20-40 אנשים. חלקם קבועים המקפידים להגיע בכל שבוע, חלקם מתחלפים. כולם בין הצוחקים - בין המשתתפים אפשר למצוא וטרינר, אחות בבית חולים, אנשי הייטק, פסיכולוגים, אנשי שיווק ומכירות, תלמידי תיכון ואחרים. "גם מרצים ופרופסורים מהאוניברסיטה והטכניון כבר היו פה ונהנו מאוד", מספרת דור האלה, "כשאתה צוחק אתה כאן ועכשיו, לא עסוק בעבר ולא חושב על העתיד. במהלך התרגול אתה לומד להתייחס לחלקים גדולים מן החיים בצחוק, לחייך במקום לכעוס גם כשאתה עומד בפקק, וגם כשאתה נקרא למנהל הבנק או מקבל חשבון טלפון גדול. הצחוק מביא שמחה לחיים, אם כולנו נהיה שמחים יותר, נחייך לעצמנו ולשכנינו, יהיו בעולם ובינינו הרבה פחות מלחמות".

 

משתתף פעיל במיוחד הוא אביעד דוידוביץ' וטרינר והומאופת לחיות. לידו יושבת יפה רז, אחות בבית החולים "כרמל" ומראשוני המתרגלים. בעוד שדוידוביץ' לוקח את תרגילי היוגה צחוק גם אל מחוץ למועדון וטוען בחום, "שלהיות שמח זו דרך חיים", מתייחסת רז למועדון כאל בועה. "לעולם לא אוכל להתנהג בין חבריי או בין האנשים הכפופים לי בעבודה כמו שאני מתנהגת פה," היא אומרת "כאן אני מרשה לעצמי להשתולל, לצחוק ולהשתטות. בחוץ אני הרבה יותר רצינית". דוידוביץ' שומע וצוחק צחוק מתגלגל, כזה שאי אפשר להתעלם ממנו, ושכל השומעים פשוט רוצים להצטרף. "כיוון שאני עוסק גם בתיקשור", הוא נרגע לשניה ומתרצן, "ברור לי שצחוק מסייע לא רק לריפוי פיזי אלא יוצר גם לריפוי אנרגטי. הצחוק הזה יוביל אותנו לעידן חדש, עידן של אנשים פתוחים ושמחים יותר".

 

אבינועם עמיזן, איש אינטרנט במקצועו, גם הוא מתרגל ותיק. "ברגע שנתתי לעצמי לתרגל צחוק משוחרר השתחררתי מהמון עכבות בכל התחומים", הוא אומר, "כשאתה לומד שמותר ורצוי לצחוק מבלי לחשוב פעמיים, הכול נעשה קל יותר. לאנשי עסקים העובדים עם אנשים בתחומים רציניים כמו זה שלי חשוב במיוחד לדעת לשלב חיוך, הומור וצחוק בעשייה היום יומית. זה מקל על הלחץ ומסייע בחיזוק הקשרים עם עובדים והלקוחות".

 

את המועדון החיפאי מנהלת דור האלה כחלק מהאג'נדה שמטרתה הפצת הצחוק לקהל הרחב. עלות הסמלית לכל מפגש, 20 שקל, משמשים רק עבור שכירת המקום.

 

לא לבעלי טחורים

 

הצחוק, מסתבר יפה לכולם אלא שתרגול יוגה צחוק משך שעתיים רצופות אסור על בעלי בעיות בריאות שונות - מטחורים מדממים, דרך צניחת רחם או שלפוחית שתן בעייתית, הרניה-בקע- שבר, מחלות לב ולחץ דם שאינן מטופלות תרופתית, אפילפסיה ואפילו תחילת הריון שקדמו לו הפלות. כל אלו, וזה לא צחוק, הצחוק עלול להחמיר את מצבם.

 

לעומת אלה, מומלץ התרגול במיוחד לבעלי אסטמה. מחקרים הוכיחו כי 95 אחוז מהחולים שתרגלו, דיווחו על הקלה משמעותית. גם מתרגלים שסבלו מבעיות שינה נהנים משנת לילה טובה יותר. מובן מאליו כי לאנשים הסובלים מדיכאון עשוי הסרטונין המשתחרר במהלך התרגול לתת תחושה טובה והקלה זמנית.

 

"בעיקרון רצוי לצחוק 20 דקות ביום", מסיימת דור האלה בהמלצה חמה, "אם לא ניתן יספיקו גם 5 או 10 דקות. רק אל תפסיקו לצחוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן לורנצ'ו
הדרישה רק גדלה. נילי דור האלה
צילום: אילן לורנצ'ו
צילום: אילן לורנצ'ו
השתחררתי מהמון עכבות. אבינועם עמיזן
צילום: אילן לורנצ'ו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים