שתף קטע נבחר

הכנסיה האנגליקנית: חרם על חברות שמרוויחות מהכיבוש

הכנסיה האנגליקנית, גוף המייצג מיליוני מאמינים בבריטניה ובעולם, החליט למשוך את השקעותיו מ"חברות המרוויחות מהכיבוש הבלתי חוקי של השטחים הפלסטיניים". עיקר הביקורת הופנתה לחברת "קטרפילר" המייצרת דחפורים המצויים בשירות צה"ל ומשמשים להריסת בתים ובניית גדר ההפרדה

הכנסיה האנגליקנית הציבה עצמה במסלול התנגשות עם ישראל וראשי הקהילה היהודית בבריטניה, לאחר שאמש (ב') החליטה להפסיק את כל השקעותיה במה שהיא מכנה "חברות המרוויחות כספים מהכיבוש הבלתי חוקי של שטחים פלסטיניים".

 

העיתונים "טיימס" ו"טלגרף" דיווחו שמועצת ראשי הכנסיה החליטו ברוב גדול למשוך את השקעותיה בחברות שכאלה, ובראשן השקעה בסך 2.2 מיליון ליש"ט בחברת קטרפילר, המייצרת דחפורים וציוד מכני כבד הנמצא בשירות צה"ל ומשמש להריסת בתים פלסטיניים ולבניית גדר ההפרדה. 

 

את ההחלטה מעוררת המחלוקת קיבלה מועצת הכנסיה בתמיכתו של ראש הכנסיה, הארכיבישוף מקנטברי רוואן וויליאמס. הדבר עומד בניגוד למדיניות שהכתיב קודמו בתפקיד, הלורד קארי, שטען שהכנסיה האנגליקנית צריכה לתמוך בישראל.

  

על פי הדיווח בעיתונים, מפגש ראשי הכנסיה אמש היה סוער במיוחד, ורבים מהנוכחים טענו שהכנסיה צריכה להקפיד להראות לציבור מאמיניה כגוף המשקיע את כספיו למטרות טובות ומוסריות, ולא רק למטרת רווח כלכלי.

 

היוזמה להחלטה באה בעקבות מכתב שכתבה "הכנסיה האפיסקופלית של ירושלים והמזרח התיכון", המקיימת קשרים ענפים עם הכנסיה האנגליקנית. ראש הכנסיה, הכומר ריאח חנא אבו אל-עסל, קרא לראשי הכנסיה האנגליקנית למשוך את השקעותיהם ב"קטרפילר".

 

הבישוף גלדווין, אחד מראשי מועצת האנגליקנים, אמר בפגישה שהפלסטינים נמצאים במצב של ייאוש והוא מאשים בכך את ממשלת ישראל. "'קטרפילר' היא אולי חברה שנעזרים בה למטרות לא ראויות, אבל הבעיה היא לא קטרפילר. הבעיה היא במזרח התיכון וממשלת ישראל". בכיר אחר בכנסיה, הכומר סיימון בטלר, הזהיר את חברת הדחפורים ש"לפי הבנת הכנסיה באשר לחטאים, יש עונש ויש לשאת בתוצאות".

 

רק נציג אחד של המועצה, הבישוף של סנט. אולבנ'ס הכומר כריסטופר הרברט, שמכהן גם כראש המועצה ליחסים נוצרים ויהודים, טען שהדיון מוטה ואינו אובייקטיבי. לדבריו, יש בקרב הקהילה היהודית "אמונה ותקווה" שהנוצרים יבינו את נקודת המבט שלהם בדיונים שכאלה, ושמועצת בכירי הכנסיה לא שיקפה את המורכבות של הנושא בדיוניה.

 

ההחלטה הנוכחית תצית בוודאי מחדש את הויכוח שהתעורר לאחר דו"ח שפירסמה בקיץ המועצה המייעצת של הכנסיה האנגליקנית, שקרא להפעיל לחץ כלכלי על חברות שתומכות בכיבוש הישראלי בשטחים. ראש הכנסיה הקודם, הלורד קארי, מתח אז ביקורת על ההמלצות וטען שאימוצן יהיה מכשול למאמצי השלום באזור. עוד הוא אמר שישראל נמצאת תחת טראומה בעקבות ההתקפות עליה, והחלטה שכזו תהיה משולה לנעיצת סכין בגבה.

 

ארגונים יהודיים בבריטניה טרם הגיבו להחלטה. בקיץ, לאחר פירסום הדו"ח האמור, אמר דוברו של הרב הראשי של בריטניה, שמדיניות משיכת ההשקעות "היא צעד שאינו רק שגוי אלא גם יהיו לו השלכות קשות על היחסים הענפים בין הקהילות היהודיות והאנגליקניות ברחבי העולם".

 

דוברת שגרירות ישראל בלונדון שולי דוידוביץ, אמרה בתגובה: "בהנחה שמה שהתפרסם נכון, הרי שמדובר בהחלטה שפוגעת מאוד בדיאלוג שהיה לנו הרושם שמתנהל בין הכנסיה האנגליקנית וביננו. מיותר לציין את העיתוי האומלל של החלטה כזו. חבל מאוד שלא שמענו את קולה של הכנסיה האנגליקנית בתגובה להצהרותיו הנוראיות של נשיא איראן מכחיש השואה, שקורא להשמדתה של מדינת ישראל - למרות שתשומת לבה של הכנסיה הופנתה לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תמך במהלך. הארכיבישוף מקנטברי, רוואן וויליאמס (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מרוויחה מהכיבוש. קטרפילר
צילום: איי פי
מומלצים