שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

זכרונות מאפריקה

מסע לאפריקה דורש תכנון והכנות, ולא מסתכם בגיחה קצרה אל היבשת השכנה. לעומתו טיול מקומי, בין מיני-סוואנות, סמי-אגמים וטעמים וניחוחות שהביאו איתם הציפורים הנודדות והעולים החדשים, מהווה דגימה מרתקת ושונה של נפלאות היבשת השחורה. טיול לצלילי הדג'מבה והדונדון, מה רע?

איך אפשר לכתוב על אפריקה ולהיות פוליטיקלי קורקט? בעצם, עזבו פוליטיקלי - איך אפשר להיות קורקט? איך אפשר לכתוב על אפריקה מבלי להתייחס לעוני, לרעב, לאיידס, לטבח עם, לניצול שמנצל העולם המערבי את העולם השלישי? איך אפשר לכתוב על אפריקה בישראל מבלי להתייחס לחבלי הקליטה הקשים של העדה האתיופית? מבלי להתייחס ליחס המחפיר שזוכים לו פה העובדים הזרים מגאנה?

 

אפשר. כי יש גם אפריקה אחרת, אפריקה של שמורות טבע וחיות בר, של נופים קדומים, של תופי טם-טם ומקצבים שורשיים ושל שיתוף קולקטיבי וכבוד הדדי בין האנשים. האפריקה עליה אכתוב. 

 

פרקים קודמים בסדרה: יפן , דרום אמריקה , ספרד , הודו , איטליה, בריטניה , צפון אירופה, מרוקו, צרפת .

 

אנטילופה בתיבה

 

רוב הנוסעים ליבשת השחורה מגיעים אליה כדי לפגוש את חיי הבר ושמורות הטבע המרהיבות שלה. הנה כמה

הצעות לטבע בישראל בנוסח אפריקה:

 

באפריקה, שם גר נמר עם אימפלה וגם עם אריה, קרנף, ג'ירפה וברדלס, התייר המערבי עשוי להרגיש כאילו נפגש עם תיבת נח, רק ששם גם המבול הוא של חיות. על הדימוי הזה חשבו גם בחוות האנטילופות בערבה ואיכלסו תחת קורת גג אחת - במבנה מרשים דמוי תיבת נח - שפני סלע, ארנבות, סוריקטות, תוכים, פרפרים, מיני עופות, כבשים ועוד. אבל האטרקציה העיקרית של החווה הן האנטילופות שיובאו מדרום אפריקה והתרבו בארץ, בזכות תנאי האקלים בערבה שמזכירים את תנאי הגידול בסוואנה האפריקאית. אל הסוגים שונים של האנטילופות הצטרפו עוד בעלי חיים שמקורם באפריקה, חלקם מינים בסכנת הכחדה, כמו הערוד, חמור הבר האפריקאי.

 

  • חוות האנטילופות, כביש הערבה (בין ספיר לצופר), טלפון: 054-4791533
  • מחיר כניסה: 25 שקלים החל מגיל 3.

 

קופי סנאי וקופי מקק

 

עם כל הכבוד לטורפים המסוכנים או ליונקים הכבדים, היונק הכי מדהים שחי באפריקה, לדעתי, הוא הקוף. בארץ יש שני מקומות בהם תוכלו לפגוש קופים כמעט ללא מחיצות. ב"פארק הקופים" שביער בן שמן חיים להם סוגים שונים של קופים באזורי מחייה רחבי ידיים. הסיור בפארק הוא במסלול העובר, בליווי מדריכים מקצועיים, בין מכלאות הקופים ומאפשר להיכנס אל חלק מהמתחמים. עוד במסלול: "אפריכייף" - 'כפר' אפריקאי ובו הבית של טרזן ובקתות קש, מוסיקה אפריקאית, טוטמים, מסיכות ומתקן "טם-טם" - מתקן משחקים בן ארבע קומות. הדבר המשמעותי קורה דווקא מחוץ לאזור המבקרים של הפארק, במקלט הקופים שמשמש בית לקופים שהוחזקו באופן לא חוקי והוחרמו ע"י הרשויות השונות, וכן לקופים שהשתתפו בניסויים. במקלט משקמים את הקופים פיזית ונפשית, ומנסים למצוא עבורם מקום למגורי קבע.

 

  • פארק הקופים, יער בן שמן, טלפון: 08-9285888
  • מחיר כניסה: 45 שקלים החל מגיל שנתיים. 

 

גם ביודפת יש "יער קופים" בו עושים מאמץ ליצור תנאי מחייה טבעיים ככל האפשר עבור החיות, אך גם לאפשר לבני האדם לצפות בהן. האטרקציה העיקרית במקום היא שני סוגי קופים - קופי סנאי קטנים וחמודים, וקופי מקק גדולים יותר.

 

  • יער קופים, ידפת (גוש שגב), טלפון: 04-9801265
  • מחיר כניסה: 25-27 שקלים.

 

פלמינגו ובעלי כנף אחרים

 

אפריקה זה גם מגוון עצום של עופות ובעלי כנף, והקשר שלנו עם אפריקה בתחום זה הוא ישיר, מאחר שהציפורים הנודדות לשם ומשם עוצרות בארץ למנוחה ותדלוק. את שמורת

 החולה, אגמון החולה והמרכז בכפר רופין רובינו כבר מכירים, אבל הידעתם שבבריכות המלח מצפון לאילת מקננים בכל שנה פלמינגו וורודים בדיוק כמו בקניה וטנזניה?

 

לאחר הרבה מאד שנים שהם נעדרו מהארץ, גילו הפלמינגו מחדש את אילת, ומאז שנות התשעים היא יעד קבוע לחופשתם החורפית. איך מגיעים: נוסעים על כביש מס' 90 (הערבה). מול השילוט לעמודי עמרם פונים מזרחה בדרך עפר, עוברים את החממות וממשיכים עד בריכות המלח.

 

ואי אפשר בלי כמה מילים על הספארי ברמת גן - אלף דונם של טבע כמעט פראי במרכזה העירוני של מדינת ישראל. בספארי מזמינים אתכם לצאת למסע בעקבות בעלי החיים בסוואנה האפריקנית, שנעים - כמו בבית - באופן חופשי בעדרים גדולים. לאחרונה מפעילים בספארי שני סיורים חוויתיים מודרכים - ספארי לילה וספארי על הבוקר - בשניהם מתרשמים באמצעות נסיעה ברכבת פתוחה מחיי הלילה או ההשכמה של החיות.

 

  • ספארי רמת גן, טלפונים: 03-6313531, 03-6312181
  • מחיר כניסה: 48 שקל מגיל שנתיים. סיורים: 55-75 שקל.

 

הטבע באפריקה הוא לא רק חיות אלא גם צמחייה יחודית. הגן הבוטני בעין גדי מכיל כ- 1,000 מיני צמחים שונים מכל רחבי העולם ובינהם גם עצים וצמחים אפריקאים. גאוות הגן היא עץ ממשפחת הבומבקס, עץ הלחם האגדי - עץ הבאובב. זהו עץ ענק בעל גזע אימתני, ופירות ענק יפים, שמצא את ביתו בעין-גדי, הנקודה הצפונית ביותר בה אפשר לפגוש נציג מהכוכב של "הנסיך הקטן".

 

 

כמו לובנגולו מלך זולו

 

ואחרי החי-צומח, הגיע תורם של בני האדם. באפריקה עדיין חיים שבטים רבים


צילום: רפי עמירם
 בקתה בחי-נגב (צילום: רפי עמירם)
בכפרים מסורתיים. ב"חי נגב" בקיבוץ רביבים אפשר לדמיין שאנחנו בכפר אפריקאי. במקום ישנו 'כפר' שהוא מרכז פעילות ואירוח מדברי לכל המשפחה, עם בקתות מבוץ בעלות גגות מקש, אוהל אפריקאי ענק ופרגולת בוץ. בכפר נערכת סדנת "אדובה"- פעילות בניה בבוץ והתאמתה לתנאי מדבר, יציקת לבני בוץ ובניית בקתה אפריקאית. כולן פעולות חסכוניות, ידידותיות ומותאמות לסביבה.
 

לצד הכפר גם גן זואולוגי מדברי בו אפשר לפגוש מגוון בעלי חיים מדבריים - עופות מים, קופים, טורפים, יענים, גמלים ועופות דורסים - בבתי גידול מיוחדים המאפשרים קירבה ותצפית. 

 

  • חי נגב, קיבוץ רביבים, טלפון: 08-6562688

 

עדיין במדבר, דרומה מרביבים, במושב עידן בערבה, אפשר גם ללון בכפר אפריקאי, במתחם הצימרים "דומלה" שמציע ארבעה חדרי אירוח בסגנון אפריקאי מסורתי עם פרגולה מקש בחצר ומצעים ומגבות מנומרים. כל אחד מהחדרים נקרא על שם תרבות אפריקנית שונה: סווזי, בוסמן, קוזה וזולו. בכפר גם מטבח גדול ומרווח העומד לרשות המבקרים ועונה לשם "אקונה מטטה", שמשמעותו 'אין בעיות'.

 

  • דומלה, מושב עידן, טלפון: 052-8311027

 

אורי נווה הוא מוזיקאי המנגן בכלי הקשה אפריקאים. הוא למד תיפוף אצל מאסטר

 בקניה ובמערב אפריקה. עם חזרתו לארץ גמלה בו ההחלטה להביא את התיפוף והריקוד האפריקאי למודעות הישראלית. "המרכז הישראלי לתיפוף וריקוד אפריקאי" בתל אביב מהווה, מבחינת נווה, גשר לחיבור והיכרות בין התרבות והרוחניות באפריקה, כפי שהם באים לידי ביטוי במוסיקה ובריקוד, לבין חיי הקהילה בישראל. במקום מועברים על ידי מורים ישראלים ואורחים מאפריקה שיעורים וסדנאות לתיפוף וריקוד, וכן הופעות במה שונות.

 

 

מאתיופיה באהבה

 

את אפריקה מביאים לארץ גם אנשים שהגיעו מהיבשת - בראש ובראשונה אנשי הקהילה האתיופית. העולים הביאו עימם לישראל מסורת עתיקה ותרבות ייחודית וניתן להתרשם מהם במספר מקומות.

 

אחת האומנויות הנפוצות באתיופיה היא הפיסול בחרס, אמנות ששילבה בין כלים שימושיים לפסלונים עם מוטיבים יהודיים, נעשתה בעיקר על ידי נשים, ונשתמרה גם בארץ. שלושה מקומות מאפשרים להתרשם, ללמוד ולרכוש את האמנות המסורתית: הסטודיו בחצר ביתה של דורית קציר בישוב כליל שבגליל (טל': 6930867 04), המרכז לשימור תרבות אתיופיה בבאר שבע (ארלוזרוב 50, טל': 6235882 08) ו"אלמז" (יהלום באמהרית) - פרויקט העצמה לנשים אתיופיות בלוד, שאת תוצרתו (פסלונים ורקמות) ניתן לראות ולקנות במרכז ספיר בלוד (רח' חיים משה שפירא) או בחנות מס. 60 בגן העיר בתל אביב (טלפון 5290353 03).

  

ומאמנות לאוכל. המאכל המסורתי הפופולרי באתיופיה הוא "אינג'רה" - מעין פיתה שטוחה, דקה וחמצמצה, העשויה מקמח גרגרי "טיף" - זרעי תבואה המיובאים מאתיופיה. נהוג לאכול את האינג'רה בידיים, כשהיא טבולה ברטבים מגוונים של בשר, ירקות, עדשים וכו'. הרוטב נקרא "ווט" והוא עשיר בתבלינים וחריף. אינג'רה מלאכת ידיה של השפית אלם אקובה אפשר לאכול ב"שאגר" מסעדת פועלים אתיופית בירושלים. "שגאר" הוא שמה העתיק של אדיס אבבה בשפה האתיופית. המנות מוגשות על מגש גדול ועגול ממתכת ועליו שתי שכבות של מצע אינג'ארה. על המאפה הפרוש מסודרות המנות - אפשר להזמין כל אחת מהן ואפשר לקבל מבחר על המגש.

 

  • שאגר, אגריפס 10, ירושלים.

 

מסעדה אתיופית נוספת בירושלים היא "אנסרה". המסעדה של דודו אספה מציעה אוכל אתיופי מסורתי (חריף) כגון טבס -  בשר כבש מוקפץ עם בצל ופלפל ירוק, יקואנטה פרפר - בשר בקר ואינג‘רה קצוץ ברוטב פיקנטי, מינצ‘ט אש - קציצת בשר פיקנטית ועוד. אספה הביא מאדיס אבבה קישוטים למסעדה, וכך לצד הדים הרקומים והפסלים המגולפים בעץ אפילו השעון דובר אמהרית. 

 

  • אנסרה, יפו 17, ירושלים, טלפון: 050-7345540

 

שנים רבות בטרם עלו האתיופים לארץ, כבר הייתה בארץ עדה אתיופית, אבל נוצרית. על הנוכחות של אתיופים בירושלים יש עדויות כבר מהתקופה הביזנטית. מתחם אתיופי, המכונה 'דיר א סולטאן' על שמו של שלמה המלך


צילום: דובי זכאי
 הכנסייה האתיופית בירושלים (צילום: דובי זכאי)
הנחשב לאבי השושלת, נמצא במתחם כנסיית הקבר. המתחם כולל שתי כנסיות אתיופיות וכפר בקתות אפריקאי קטן המהווה מקום מגורים לנזירים האתיופים. בשנת 1893 הוקמה גם מחוץ לחומות, ברחוב אתיופיה 10, כנסייה אתיופית אשר הוקדשה למרים אימו של ישו. זוהי כנסייה בעלת מבנה עגול ומרשים, ובראשה כיפה שחורה שבמרכזה צלב. באותה תקופה נבנו גם בתים לאנשי אצולה אתיופים ברחוב הנביאים, ברחוב אתיופיה ובסמטאות הסמוכות אליהן. בני העדה מתגוררים שם עד היום. אחד המבנים המפוארים נמצא ברחוב הנביאים 38-40, הוא הוקם בשנת 1928 עבור הקיסרית, אבל בשנת 1936 נכבשה אתיופיה על ידי איטליה והקיסרית ומשפחתה נסו על נפשם ולא זכו לגור בבית בירושלים. עד שנותקו הקשרים הדיפלומטיים עם אתיופיה, שכנה במקום הקונסוליה האתיופית.

 

אפריקה בתחנה

 

עוד קהילה אפריקאית בארץ היא קהילת העובדים הזרים. בתל אביב היא מתרכזת בעיקר סביב איזור התחנה המרכזית, שם ניתן למצוא הרבה חנויות המשרתות את הצרכים הזרים - מספרות לקליעת צמות, חניויות לדברי סידקית ומעדניות המביאות את הטעם האפריקני לכאן. אחת מהן היא "אפריקה גורמה", בבעלותם של דני וטיראן נחום שמייבאים מוצרים היישר מהיבשת השחורה. המלאי בחנות מגוון ביותר וכולל סוגים של קמח משורשים ומיאם, בננות פלנטין, שמן דקלים, עלים אקזוטיים ועוד.

 

  • אפריקה גורמה, העלייה 26 תל אביב, טלפון: 03-6829487

 

לא רחוק משם, מתחבאות כנסיות אפריקאיות שהן למעשה חדרים זעירים, מרתפים טחובים או מחסנים דחוקים, שעליבותם נעלמת לקול השירה של המתפללים וקולות התופים. בשבת בבוקר אפשר לראות את בני הקהילה האפריקאית, לבושים במיטב מחלצותיהם הצבעוניות, ממהרים לכנסיות. אפשר להצטרף אליהם, ולהתקבל במאור פנים.

 

בקצה של אפריקה נמצאת דרום אפריקה, ומשם הגיע אלינו הטרנד הקולינרי העכשווי: הפויקה. סיר הפויקה עשוי מברזל יצוק המעביר עוצמת חום חזקה במיוחד ומפזר אותה באופן אחיד. בסיר הפויקה ניתן לבשל הכל - מלחם ועד קדירת ירקות, ואפילו עוגות שוקולד. אבל בעיקר משמש הסיר להכנת בשר, בשר ובשר.

 

במסעדת פויקה בתל אביב משלבים בין שיטת הבישול בת מאות השנים לחדשנות ומקוריות של השף, ששהה שנתיים וחצי בדרום אפריקה. ברקע יש אפילו מוזיקה אפריקאית עולצת. מומלץ לקרניבורים.

 

  • פויקה, נחמה 2 תל אביב, טלפון: 03-6814622

 

כדי לסיים את הכתבה עם חיוך ועם זכרונות טובים מאפריקה, הנה מקום שמציע לנו להתפנק בנוסח אפריקה הקולוניאלית של שנות ה-20, זו של "זכרונות אהבה מאפריקה", של תיקי מסע גדולים, כובעי שעם ומיטות אפיריון עם כילות. "פלנט ספא" נמצא בבית משופץ בנווה צדק, ובעזרת מוטיבים בסגנון אפריקאי הוא המשלב בין אקסקלוסיביות נוסח הקולוניאליזם הבריטי לחושניות ושורשיות אפריקאית. הריהוט האפריקאי עשוי ראטן, אוהלי ספארי ממשי לבן מחלקים את החלל לנישות טיפולים, וכיסויי המיטות מנומרים. הכל מוקפד עד הפרט האחרון, וכולל גם חפצי נוי ואמנות מהיבשת השחורה. 

 

הקסם האפריקאי בא לידי ביטוי גם במוצרים הארומתרפיים המבוססים על תה אפריקאי אדום ומיצוי אצות, וגם בשמות הטיפולים - Congo Party , Kalahari Bride או Masai Warrior. השיק הקולוניאלי של המקום מתבטא בטקס של "תה חמש אחר הצהריים", המוגש בכלים מתאימים. לאחרונה נפתח בפלנט ספא גם בוטיק המציע למכירה עבודות יד מאפריקה, תכשיטים ופריטי הלבשה תחתונה.

 

  • פלנט ספא, שלוש 30, נווה צדק, ת"א, טלפון: 03-5109876

פורסם לראשונה 16/02/2006 22:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספארי רמת גן. מרגישים כמו בבית
עץ באובב. עץ הלחם האגדי
צילום: אמיר פלג
פלמינגו. גילו מחדש את אילת
צילום: גילי סופר
פלנט ספא . נגיעות אפריקאיות
צילום: גו'ליאן ווד
בית הקופים. כמו בסוואנה
צילום: לע"מ
מומלצים