שתף קטע נבחר

בעקבות אזהרת ה-FDA: האם הריטלין אכן קטלני?

פאנל מומחי מינהל המזון והתרופות האמריקני המליץ לפני מספר ימים להוסיף אזהרה חמורה אודות סכנת תמותה מהתרופות לטיפול בהפרעות קשב. פרופ' אבינועם שופר, מומחה להפרעות קשב, מרגיע את ההורים: התרופות בטוחות לשימוש, אך מומלצות בדיקות תקופתיות

לא למהר לזרוק את הריטלין מארון התרופות: פאנל יועצי מינהל המזון והתרופות האמריקני, הודיע בסוף השבוע שעבר כי בכוונתו להמליץ על הוספת אזהרה חמורה – Black Box Warning לתרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, בשל הסיכון מהתקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי, זאת בעקבות מספר מקרי תמותה שדווחו בשנים האחרונות. עם זאת מסביר היום מומחה ישראלי כי הסיכון אפסי, וכי התרופות בטוחות לשימוש.

  

המלצת ועדת ה-FDA סוכמה לאחר דיווחים על 25 מקרי תמותה הקשורים לתרופות לטיפול בהפרעות קשב, ובהן ריטלין, קונצרטה ואדראל. חברי הפאנל הצביעו ברוב של 8 מול 7 מתנגדים, להמלצה להוסיף אזהרה חמורה לתרופות ריטלין, אדראל וקונצרטה, בהן משתמשים על פי ההערכות אלפים רבים של ישראלים, ו-4 מיליון אמריקנים מידי שנה.

  

צוות המומחים המליץ פה אחד להוסיף עלון מידע להורים ולבני משפחות הלוקים בהפרעות קשב וריכוז, בה יפורטו הסיכונים מול היתרונות שבשימוש בתרופות. עוד המליצה הועדה להרחיב את המחקר בתרופות אלה ובתופעות הלוואי האפשריות.

  

"השימוש בתרופות להפרעות קשב יצא מכלל שליטה", הזהיר ד"ר סטיבן ניסן, קרדיולוג אמריקני וחבר בוועדת מומחי ה-FDA, "יש לנו כאן משבר בריאות ציבורי, ועל ההורים והמשפחות להיות ערים לסכנות הללו".

  

בתגובה לאזהרות המומחים, אמרה חברת התרופות Shire, יצרנית "אדראל, כי תעבוד בשיתוף פעולה עם מינהל המזון והתרופות, אך אינה סבורה שהאזהרה החמורה הייתה נחוצה. חברת נוברטיס, יצרנית הריטלין, אמרה כי בעיון מחודש בכל המידע הרפואי, לא עולה כל סיכון למחלות לב למטופלים בריטלין.

  

מומחה ישראלי: התרופות בטוחות, הסיכון אפסי

  

"הנסיון בתרופה ריטלין בארץ ובארה"ב נרחב מאוד", אומר היום ל-ynet פרופ' אבינועם שופר, מנהל היחידה לנוירולוגיית ילדים בביה"ח שניידר, "אין עוד תרופה שנחקרה ונוסתה כל כך הרבה כמו הריטלין. מובן שכל תרופה צריכה להינתן בזהירות הרבה והגבוהה ביותר, אך לחלוטין אין סיבה לפאניקה".

 

 "הטיפול בילדי ADHD אינו מיועד לציון טוב יותר בגיאוגרפיה בכיתה ד', או כדי לעשות למורה נחת רוח ועבודה קלה", מוסיף פרופ' שופר, "אנחנו יודעים טוב מאוד מה קורה לילדים הללו כשהם לא מטופלים: תסכול, דימוי עצמי נמוך, פליטה ממסגרות לימודיות, שיעור גבוה של פשיעה, סמים ועישון".

 

 פרופ' שופר מסביר כי הלוקים בהפרעות קשב בריכוז, מגיעים להישגים נמוכים יותר מאחרים ומטרת הטיפול בריטלין ונגזרותיה הוא להביא את הילד בצורה הטובה ביותר לחייו הבוגרים. כיוון שההפרעה היא בשכיחות גבוהה כל כך, של כ-4 אחוז מהאוכלוסיה ויותר, לטיפול בה ישנה השלכה כבדה על החברה.

  

מה אם כן מומלץ להורים? פרופ' שופר מציע לאלה עם חשש, לגשת לבדיקות תקופתיות של לחץ דם, דופק ותרשים אק"ג. "אם הבדיקות תקינות, זה נותן מקדם בטחון גדול מאוד, ואין כל סיבה לחשוש. לכל תרופה כימית צריך להתייחס בזהירות, אך צריך גם לראות את הסיכון המאוד נמוך אל מול היתרונות. אפשר בהחלט להמשיך ולהשתמש בריטלין בבטחה רבה מאוד". 

 

שאלות? פרופ' אבינועם שופר משיב בפורום ADHD


פורסם לראשונה 12/02/2006 00:34

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הפרעות קשב. הישגיות נמוכה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים