שתף קטע נבחר

"עיר האמונה": נשארים יחד, בדרך לפרק חדש

בעוד ימים אחדים יחלו תושבי עיר האוהלים ליד נתיבות, במעבר לקיבוץ שומריה. "ראש העיר", זבולון כלפא, מביט קדימה באופטימיות אבל לא שוכח את שני הפינויים הקודמים שעברו המשפחות הרבות: "אני לא מכיר הרבה קהילות שיכולות לעמוד במסלול כמו שאנחנו עברנו"

"את מה שעברנו כאן, לא עוברים אפילו במסלול גיבוש לסיירות המובחרות ביותר", כך מתאר זבולון כלפא, ראש עיר האוהלים "אמונה" של מפוני גוש קטיף, את חצי השנה שעברה עליו ועל עוד עשרות משפחות. את הקשיים שליוו את כלפא ויתר תושבי העיר הזמנית מרגע הפינוי ועד היום הם לא ישכחו זמן רב, אבל במקביל הם כבר רואים את השלב הבא - מעבר ליישוב שנרכש עבורם על ידי מנהלת ההתנתקות.

 

מרבית המשפחות בעיר האמונה התגוררו עד הקיץ האחרון ביישוב עצמונה. לאחר הפינוי מרצועת עזה הן סירבו להשתכן בבית מלון או באתר נופש אחר והעדיפו להתחיל את הפרק החדש בחייהן במתחם של מפעל גדול סמוך לנתיבות. במשך חצי שנה הקימו תושבי ה"עיר" החדשה בית ספר, גן ילדים, בית כנסת ואוהלים, המון אוהלים, אשר לקראת החורף הוחלפו בקרוואנים שהגנו מפני הקור והגשם. התושבים השקיעו, לדבריהם, מיליוני שקלים מכיסם הפרטי כדי להתבסס בעיר האמונה ואף קיימו שם חגיגות בר-מצווה וחתונות, והחליטו כי יישארו במקום עד אשר יימצא להם פתרון הולם.


עיר האמונה. מתפנים בשמחה (צילום: אורי מילר)

 

"אלו היו שישה חודשים לא קלים והתנאים הפיזיים במקום לא פשוטים כלל", אומר כלפא, ומשדר אופטימיות לקראת מעבר המשפחות לקיבוץ שומריה, סמוך לגדר המערכת בדרום הר חברון. "הערכים שעליהם חינכנו וחונכנו לא נמוגו. היה מה שהיה, אבל עם כל הקושי אנחנו מגיעים לקו הגמר במסגרת של קהילה ואופק ברור".

 

כלפא, כמו רבים ממפוני עצמונה, פותח פרק שלישי בחייו לאחר שלפני יותר מעשרים שנה פונה עם משפחתו מימית. "היום כולם אומרים לנו 'כל הכבוד' ואני לא מכיר הרבה קהילות שיכולות לעמוד במסלול כמו שאנחנו עברנו", הוא אומר. "לפני שישה חודשים היו מספר משפחות שעזבו את עיר האמונה כי חשבו שזו לא הדרך ועכשיו הן רוצות לחזור".


מתכוננים לקיפול. עיר האמונה (צילום: עיר האוהלים)

 

בימים הקרובים, כאמור, שוב יארזו עשרות המשפחות את חפציהן ויתחילו במעבר אל שומריה, קיבוץ שהוקם לפני כעשרים שנה ונמצא כיום ליד גדר ההפרדה. תושבי הקיבוץ, כעשרים משפחות, יעברו בינתיים לאתר קראווילות ולאחר מכן ליישוב חלופי. כלפא, בניגוד לביקורות הרבות שנשמעו נגד ראש מנהלת סל"ע, מלא במחמאות כלפי יונתן בשיא על היוזמה שקידם כאשר העלה את רעיון רכישת הקיבוץ עבור המפונים.

 

"יש את מנהלת סל"ע ויש את יונתן בשיא", מפריד כלפא. "הוא איש התיישבות והכיוון שלנו זה התיישבות. בממשלה של היום אין הרבה שמבינים כמוהו מה זו בכלל התיישבות ומה הערך שלה. הם מבינים בנדל"ן. כל המהלך של שומריה זה מהלך שבשיא הוביל והוא לקח סיכון לא קטן".

 

מרבית המפונים - אלו שנמצאים בבתי המלון או במגורים זמניים אחרים - עדיין לא רואים את המנוחה והנחלה, אבל כלפא מסביר כי צריך גם לדעת להכיר במציאות ולהתמודד עימה בצורה הטובה ביותר. "נכון שהסיטואציה הנוכחית היא איומה ונכון שגירוש

 אנשים מביתם זה דבר איום, אבל יש דברים שהם גדולים ממני ואני עדיין לא רואה את התועלת שבהם", הוא אומר ומסביר את האופטימיות הבלתי נלאית שלו: "אני מסתכל על מה שהיה בעבר, כשהיינו בלי מדינה בכלל, ומכאן אני מסתכל אל העתיד".

 

אנשי קיבוץ שומריה צפויים לחתום בימים הקרובים באופן רשמי על הסכם המעבר מול מנהלת סל"ע. מחר בבוקר צפויה להתקיים הפגישה האחרונה בין מזכיר הקיבוץ, יגאל אפללו, ליונתן בשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
נשארו כקהילה אחת. עיר האמונה
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
בדרך לשומריה
צילום: אמיר כהן
מומלצים