שתף קטע נבחר

הצל של פובוס על מאדים

החללית מארס אקספרס הצליחה ללכוד צילום נדיר שבו מוצג צילו המהיר של הירח פובוס, כשהוא חוצה במהירות את פני השטח של מאדים. החוקרים מקווים כי הצילום יצליח לשפוך אור על מהירות ומסלול התנועה של הירח

המצלמה התלת ממדית ברזולוציה גבוהה (HRSC) שממוקמת על סיפון החללית מארס אקספרס, הצליחה ללכוד צילום נדיר שבו הצל המהיר של הירח פובוס, כשהוא חוצה את פני השטח של מאדים.

 

החללית צילמה את התמונה הייחודית במהלך הקפה 2345 בנובמבר 2005. תצפיות אלה לא היו אפשריות ללא שיתוף פעולה בין צוות המצלמה במכון למחקרים פלנטריים ב-DLR (גרמניה) והצוותים של סוכנות החלל האירופית, במיוחד מהנדסי המשימה במרכז התפעול של סוכנות החלל האירופית בדרמשטאדט, גרמניה.

 

החוקרים אישרו את המודל של מסלולו של פובוס כפי שנקבע בשנת 2004, אף הוא על בסיס צילומי HRSC. הם גם הראו כי בזכות תכנון מדויק, גם עצם נע יכול להילכד במצלמות בדיוק במיקום החזוי. הבסיס לתצפיות אלה הוא הידע המדויק של מיקום החללית במסלול כמו גם של אתר המטרה על מאדים בטווח של כמה מאות מטרים.

 

פובוס הוא הגדול בירחי מאדים, גודלו 27 על 22 קילומטרים והוא נע סביב מאדים במסלול כמעט מעגלי בגובה של כ-6,000 קילומטרים. לפובוס לוקח מעט יותר מ-7.5 שעות להשלים הקפה סביב כוכב הלכת.

 

כאשר הוא נמצא בין מאדים לשמש, יוצר פובוס צל קטן ומפוזר על פני השטח של מאדים. לצופה על מאדים הדבר ייראה כמו ליקוי חמה מהיר, בדומה לליקויי חמה על כדור הארץ כאשר הירח מכסה את דיסקת השמש אך הוא עושה זאת הרבה יותר לאט.

 

צילו של פובוס על קרקע המאדים הוא בעל צורה אליפטית, משום שחרוט הצל מגיע למאדים בזוית אלכסונית. הצל נראה מעוות עוד יותר בשל טכניקת הצילום של HRSC. הצל חוצה את פני השטח במהירות של כ-7,200 קמ"ש ממערב למזרח. החללית נעה מהר יותר בכ-12 קמ"ש במסלול כמעט קוטבי מדרום לצפון.

 

מכיוון שהסורקים של HRSC סורקים את פני השטח באופן סינכרוני עם מהירות החללית שהמצלמה שוכנת בה, מארס אקספרס, לוקח זמן לכסות את הצל בכל גודלו. ואולם בתוך זמן קצר הירח נע הלאה ולפיכך צורת הצל נמרחת בתצלום ה-HRSC. תופעה נופסת, לפיה הצל כהה יותר במרכזו מאשר בקצותיו, מוסברת שוב באמצעות צופה דמיוני על מאדים. בשל גודלו הקטן, פובוס מכסה רק כ-20% מדיסקת השמש.

 

גם אם הצופה יעמוד במרכז הצל, עדיין הוא יואר על ידי החלק הלא מכוסה של דיסקת השמש, ויראה מעין ליקוי חלקי במקום ליקוי חמה מלא.

 

חברי הצוות המדעי של המכשיר חישבו מחדש את מסלול פובוס על בסיס תצלומים שצילמה המצלמה ב-2004. הקביעה המשופרת של המסלול גילתה כי הירח התקדם כ-12 קילומטרים יחסית לתחזית הקודמת. כעת ניתן היה לחשב את הזמנים המדויקים שבהם ניתן יהיה לצפות בצל. בסופו של דבר התאפשר לזהות את הדיוק של הקביעה המשופרת של המסלול בזכות המיקום המדויק של הצל בתמונה החדשה.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מאדים. שכן קרוב ומסתורי
צילום: איי פי
מומלצים