שתף קטע נבחר

מלחמה בסמים, או לגליזציה של סמים קלים?

הרשות הלאומית למלחמה בסמים תציג היום תוכנית עבודה רב-שנתית, הכוללת הגברת אכיפה, טיפול ושיקום, הדרכה והסברה. מנגד, ב"עלה ירוק" מציעים תוכנית משלהם שעיקרה לגליזציה לסמים קלים, "המדינה, בהנהגתה של הרשות למלחמה הסמים, עושה דמוניזציה לצמח", אומר בועז וכטל. אז מי צודק?

היום (א') תקיים הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול כינוס מיוחד שבו תוצג היערכות לאומית למלחמה בסמים לשנת 2006-2010. בכינוס, שבו ישתתף גם ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט, תוצג תמונת מצב קשה וגם תוכנית פעולה. מנגד, מציגים ב"עלה ירוק" תוכנית משלהם, המצדדת בלגליזציה של סמים קלים.

 

לדעת ראשי הרשות הלאומית למלחמה בסמים, אם המדינה לא תאמץ מדיניות ברורה נגד סוחרי סמים בגיבוי חקיקה, אכיפה וענישה מתאימים ומאמצים מיוחדים לצמצום הביקוש, נגיע למצב קריטי  אפילו לנקודת אל-חזור. "אם נגיע למצב כמו בבריטניה, שם יותר מ-35% מבני הנוער משתמשים בסמים, הדבר יהווה איום אסטרטגי ממשי על מדינת ישראל", אומרים ברשות.

 

"מדינת ישראל שונה ממדינות אחרות בעולם היכולות להרשות לעצמן הרפתקאות של ניסויי לגליזציה של סמים", אומר יו"ר הרשות, רוני דואק. "החברה בישראל המתמודדת יום יום שעה שעה עם בעיות הביטחון, העוני, האלימות לא יכולה להרשות לעצמה התדרדרות נוספת ויצירת בעיה שאחר כך נזדקק לעשרת מונים של תקציבים ומשאבים - לכן חובה עלינו לצאת למערכה לנקות את ישראל מסמים".  

 

מנתוני הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול עולה כי 350 אלף ישראלים משתמשים בסמים בצורה מזדמנת או קבועה. כ-20 אלף מתוכם הם נרקומנים. 70-80 אלף בני נוער משתמשים בסמים, רובם במריחואנה, אקסטזי או חומרים נדיפים. אלפי צעירים ישראלים היוצאים מדי שנה למזרח הרחוק כדי להשתמש בסמים.

 

לדברי מנכ"ל הרשות, חיים מסינג, עבור רבים מהם זה העיסוק העיקרי חודשים רבים. עשרות מהם מפונים לארץ במבצעי חילוץ דרמטיים ונשלחים כאן לאשפוזים במוסדות לא מתאימים. רק בודדים מהם זוכים להגיע לכפר איזון שהוקם במימון הרשות והמיועד לתת טיפול שיקומי לתרמילאים נפגעי הסמים.

 

שוק הסמים בישראל מגלגל למעלה מעשרה מיליארדי שקלים בשנה. כ-100 טון מריחואנה וחשיש מוחדרים לישראל דרך הגבול הדרומי. כוחות הביטחון, צה"ל ומשמר הגבול עושים ימים ולילות במשימת חסימת הגבול, מצליחים לשים יד על 1-15 אחוזים בלבד. המבריחים הם בעיקר בדואים המוכנים לקחת סיכונים. 

 

הרשות תציג תוכנית כוללת, במסגרתה תורחב פעילות האכיפה, יורחבו מסגרות הטיפול והשיקום, יפותחו תוכניות מניעה, בייחוד בקרב בני נוער וחיילים, תורחב פעילות ההדרכה, ההכשרה של העוסקים בתחום וכן פעילות ההסברה.

 

עלה ירוק: עושים דמוניזציה לצמח

  

מנגד, מפלגת "עלה ירוק", שחרתה על דגלה את הלגליזציה של הסמים הקלים טוענת כי אין חברה נקייה מסמים באף מקום בעולם. הם טוענים שמדיניות הרשות למלחמה בסמים נחלה כשלון חרוץ וקוראים לשינוי דחוף במדיניות "המבוססת על שקרים ושיקולים מוטעים".

 

יו"ר עלה ירוק, בועז וכטל, אמר ל-ynet: "אנו תוהים מדוע בחרה הרשות למלחמה בסמים לפרסם את דבר קיומו של הכנס במלון היוקרתי 'דיוויד אינטרקונטיננטל' על פני שלטי חוצות ענקיים, תשדירי רדיו ובאנרים באינטרנט כאשר למעשה הכנס מיועד למוזמנים בלבד. האם לא היה פשוט וזול יותר לשלוח לאותם מוזמנים הזמנה בדואר, כמקובל?

 

"התנהלות בזבזנית וחסרת הגיון זו על חשבון טיפול במכורים לסמים קשים, מאפיינת את דרך פעולתה של הרשות. בזמן שישנם בישראל ילדים רעבים וקשישים שידם אינה משגת לרכוש תרופות מצילות חיים, אנשי הרשות מבזבזים מאות אלפי שקלים על פרסומו של כנס ראוותני שכאמור, מיועד מלכתחילה ל... מוזמנים בלבד. שוב מוכיחים לנו אנשי הרשות כי שיקול דעתם פגום כמו גם עמדתם בנושא מדיניות הקנביס. נשפים ראוותניים והגדרת צמח הקנביס כ'איום אסטרטגי' מלמדים על חוסר הרלוונטיות של הרשות בקרב מאות אלפי צרכני הקנביס".

 

"המדינה, בהנהגתה של הרשות למלחמה הסמים, עושה דמוניזציה לצמח. הגיע הזמן לנכש עשבים שוטים ברשות, ולאייש אותה באנשי מקצוע רציניים המבינים שהדרך לטיפול בבעיית הסמים בישראל היא באימוץ המודל למזעור נזקי הסמים, הכולל מניעה, טיפול, הסברת אמת, רגולציה והפסקת הפללה של צרכני קנביס", אומר וכטל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
נגד לגליזציה. חיים מסינג
צילום: גבי מנשה
צילום: ירון ברנר
בעד. בועז וכטל
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
תנו לעשן. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים