שתף קטע נבחר

החיים בשלולית

מדי חורף אנחנו נתקלים (או קופצים) בַּשְּׁלוּלִיּוֹת. חלקן קטנות, חלקן גדולות, אך בכולן מתגוררים יצורים, שֶׁרוֹבֵינוּ כלל אינם מכירים. מהי שלולית החורף? כיצד היא נוצרת ומי חי בה? כתבה במגפיים - חלק ראשון

מדי חורף היתה נוצרת ליד ביתי שלולית בצורה של שעועית. בכל יום הייתי קופצת לשלולית עם מגפיי, מחכה עד שהמים יכסו לי את הַקַּרְסולַּיִם, ומתבוננת באותם יצורים שהשלולית היא ביתם. תמיד תהיתי לאן נעלמים בעלי החיים כשהשלולית מתייבשת, היכן נמצא בית הקיץ שלהם ואיך הם מסתדרים בלי מים... עם הזמן גם גיליתי, שככל שֶׁהֶעֱמִיקָה השלולית (בעיקר בְּמֶרְכָּזָהּ) הופיעו בעלי חיים שונים מאלו שחיו במים הָרְדוּדִים יותר. אם גם אתם רוצים לדעת על היצורים המוזרים החיים בשלוליות, אתם מוזמנים להצטרף אלינו למסע במגפיים.

 

מי עשה פה שלולית?

 

השלולית היא, למעשה, בריכת מֵי גְּשָׁמִים שֶׁלֹּא חִלְחֲלוּ באדמה. היא מופיעה עם בּוֹא הַגְּשָׁמִים - אז נֶאֱסָפִים בה מים - וּמִתְיַבֶּשֶׁת עם בּוֹא האביב. ניתן לומר שהשלולית די מזכירה נַחַל אַכְזָב, הַמִּתְמַלֵּא במים בחורף ומתייבש בקיץ, אלא שבשלולית מדובר ב"מים עומדים", שאינם זורמים הלאה – למקומות אחרים.

 

אני בטוחה שגם ליד הבית שלכם יש איזו שלולית, המופיעה בכל שנה, ותמיד באותו המקום. ובכן, דעו כי על מנת ששלולית תִּוָּצֵר – צריכים להתקיים מספר תְּנָאִים, והחשובים ביותר הם:

 

  1. הקרקע צריכה להיות רְווּיָה מאוד. כלומר, כמות הגשם צריכה להיות גדולה מכמות המים שהאדמה יכולה לִסְפּוג.
  2. הִיוָּצְרוּת הַשְּׁלוּלִית תלויה בסוג הקרקע: אם מדובר באדמה חוֹלִית - המים יְחַלְחֲלוּ בה מהר יותר מאשר בְּאַדְמַת חֶרֶס (אוֹ בֶּטוֹן). 
  3. קרקע השְּׁלוּלִית תהיה נמוכה יותר בנקודה (או בנקודות) מסוימת, כדי שהמים יִזְרְמוּ אליה, יִקָּווּ (יֵאָסְפוּ) ויישארו בה.
  4. שְּׁלוּלִית נוצרת כאשר יורד גשם רב, ובעוצמה גבוהה. זאת, מפני שתוך זמן קצר יורדים מִשְׁקָעִים רבים, ותהליך הַחִלְחוּל (הַחֲדִירָה, הַסְּפִיגָה) של המים באדמה הוא איטי יחסית.
  5. חשוב שֶׁהַטֶּמְפֶּרָטוּרָה לא תהיה גבוהה מדי, ושהרוח לא תהיה חזקה מדי, מפני שככל שהן תִּתְגַּבֵּרְנָה - תהליך הָאִידּוּי (הפיכת המים לְאֵדִים) יהיה מהיר יותר.

 

וחגורות חֲגַרְתֶּם כבר?

 

לא, אני לא מתכוונת לחגורת בטיחות או לחגורה במכנסיים. אני מתכוונת לחלוקת השְּׁלוּלִית לְמֵעֵין טַבָּעוֹת הֶקֵּפִיּוֹת, כמו מסלולי ריצה בּאִצְטַדְיוֹן: בשְּׁלוּלִית ישנו מסלול פנימי - שהוא בעצם הַחֲגוֹרָה הַפְּנִימִית, והיא גם העמוקה ביותר. החגורה שמקיפה אותה מעט פחות עמוקה, וכך הלאה.

 

לכל חגורה עומֶק מַיִם שונה, ובכל אחת מהחגורות שוכנים בעלי חיים שונים, ממש כמו בים.

 

הרי בים קיימים בעלי חיים השוכנים אך ורק במים רְדוּדִים, וזקוקים לאור השמש או לְצִמְחִיַּת הַמַּיִם הנמצאת קרוב לפני המים כדי להתקיים, ואילו בְּמַעֲמַקֵּי הַיָּם נמצא בעלי חיים אחרים לגמרי. כך גם בשְּׁלוּלִית, שמהווה מעין עולם זעיר (מִיקְרוֹקוֹסְמוֹס) מלא בבעלי חיים.

 

אז, אילו בעלי חיים מתגוררים בשְּׁלוּלִית?

 

  1. אזור פני המים: כאן נמצא בעלי חיים החיים ממש מעל פני המים, כמו פִּשְׁפֵּשׁ הַמַּיִם או מוֹדֵד המים, הניזונים בעיקר מדברים הַנּוֹשְׁרִים ומגיעים אל השְּׁלוּלִית מהאוויר או מבעלי חיים המתגוררים בסמוך לפני המים, כמו למשל: גְּלָמִים וּזְחָלִים של יתושים וְחִיפּוּשִׁיּוֹת מים (ארוחה טעימה עבור פִּשְׁפֵּשׁ המים וחבריו).
  2. המים עצמם: האזור העיקרי בו נמצאים רוב דַּיָּרֵי השְּׁלוּלִית הוא המים עצמם, בו שוחים בחופשיות בְּנֵי מַחְלֶקֶת סַרְטָנִים וְדוּ חַיִּים בעלי שמות מוזרים כמו הזִימַרְגַל וְהַדַפְנִיַה (עליהם נרחיב בהמשך), הצִיקְלוֹפּ, רֹאשָׁנִים, זחלים ועוד. חלק מאותם בעלי חיים (הַדַפְנִיַה והסרטנים, למשל) נִיזּוֹנִים מִפְּלַנְקְטוֹן - צמחים, אַצּוֹת ובעלי חיים זעירים השוחים וְנִסְחָפִים במים, ואילו אחרים (כמו למשל השָטגַב, שהוא מין של פִּשְׁפֵּשׁ מַיִם) אוכלים את שכניהם הַצִּמְחוֹנִיִּים לשְּׁלוּלִית.
  3. אזור הצמחייה: הַמְּאַפְיֵן העיקרי של בעלי החיים השוכנים באזור זה הוא העובדה כי הם נשארים תמיד במקום אחד, ולא שׂוֹחִים בְּחופְשִׁיּוּת (כמו הזִימַרְגַל והַדַפְנִיַה, לדוגמה). דַּיָּרֵי "שכונה" זו מְמַעֲטִים בִּשְׂחִיָּה ואורבים לַטֶּרֶף בין ה"שיחים". באזור הצמחייה גרים, למשל, זַחֲלֵי הַשַּׁפִּירִיּוֹת.
  4. האזור הקרוב לקרקעית השְּׁלוּלִית: בשְּׁלוּלִית קיים אזור נמוך ועמוק יותר – זהו אזור הקרקעית עצמה. באזור הקרוב לקרקעית חיים סַרְטְנֵי בּוץ, צַדְפוֹניוֹת, תולעים שטוחות וזחלים שונים. הם מוצאים כאן שֶׁפַע של מזון עשיר.
  5. הקרקעית: הקרקעית היא שכונה יוקְרָתִית במיוחד. כאן יכולים לחיות רק מיני בעלי חיים בודדים שֶׁהִסְתַּגְּלוּ לִסְבִיבָה דַּלָּה בַּחַמְצָן. אבל, זה מִשְׁתַּלֵּם להם, מפני שֶׁהַקֵּייטֶרִינְג מעולה: המזון מְגֻוָּן, ונמצא בְּשֶׁפַע. בין יוֹשְׁבֵי הַקַּרְקָעִית נמצא את הַזְּחָלִים וְהַגְּלָמִים של היתוש (העולים לפני המים כדי לנשום, וּמְהַוִּים טֶרֶף אֶפְשָׁרִי עבור הַפִּשְׁפֵּשׁ ומודד המים), שלשולים ואף חֶלְזוֹנוֹת מים מסוימים.

 

כמובן שהתנועה בשְּׁלוּלִית חופשית, וכך נוכל לעיתים למצוא, בכל האזורים, דַּיָּרֵים מכל "השכונות", כשהם שוחים ממקום למקום.

 

האם ידעתם, כי למרות שביבשות השונות בעולם קיימים בעלי חיים וצמחייה הַמְּאַפְיְנִים כל אזור (הַקֶּנְגּוּרוּ, למשל, מְסַמֵּל אֶת אוֹסְטְרַלְיָה, הָאַרְיֵה - את אַפְרִיקָה וְהַחוֹטְמַן - את מרכז אָמֶרִיקָה) - את בעלי החיים שמתגוררים בשְּׁלוּלִית נוכל למצוא בכל שְּׁלוּלִית בעולם! כלומר, הַדַפְנִיַה והשָטגַב, למשל, חיים בַּשְּׁלוּלִיּוֹת שֶׁל אֵירוֹפָּה, אַסְיָה ואפילו בַּשְּׁלוּלִיּוֹת שֶׁל אַפְרִיקָה.

 

בכתבה הבאה: מפגש עם דַּיָּרֵי השְּׁלוּלִית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלולית קטנה וזמנית. מקווה מים ובו בעלי-חיים שונים
צילום: אריאל כרמון
צילום: דפנה טלמון
שלולית עונתית. סוגים רבים של בעלי-חיים
צילום: דפנה טלמון
מומלצים