שתף קטע נבחר

התחממות כדור הארץ פוגעת גם בפינגווינים

תצפיות חדשות שפורסמו לאחרונה מחזקות את ההשערות לפיהן כדור הארץ ממשיך להתחמם, מה שגורם לפגיעה בבעלי-חיים רבים. אצל הפינגווינים ועופות ימיים אחרים באנטרקטיקה נפגע מעגל הרבייה ועדיין לא ברור השלכות השינוי

תצפיות חדשות שפורסמו לאחרונה מאשרות את ההשערות לפיהן כדור הארץ ממשיך להתחמם במהירות. לפני כחודשיים פורסם דו"ח מחקר של סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, שהראה כי שנת 2005 הייתה, כפי הנראה, השנה החמה ביותר במאה האחרונה, וכעת מקבלת תגלית זו חיזוק נוסף מתצפיות שנערכו באמצעות בלון מזג אוויר ובחנו את שינויי האקלים באנטרקטיקה.

 

המשלחת הבריטית לחקר אנטרקטיקה פרסמה במהדורה החדשה של מגזין המדע "סיינטיפיק אמריקן" את התצפיות המראות שההתחממות במקום הנה תהליך מתמשך ויציב, שנצפה בשורה ארוכה של תחנות מחקר ועמדות ניטור. מחקרים קודמים הראו כי פני השטח באנטרקטיקה התחממו בכ-2.5 מעלות צלזיוס בחמישים השנים האחרונות, וכעת נראה כי ייתכן ותהליך ההתחממות מהיר אף יותר.

 

השינויים האקלימיים גורמים לעליה במפלס הימים והמסת קרחונים אינטנסיבית, שתועדה רבות. מחקר חדש ויוצא דופן מצביע על שינויים בהתנהגותם של בעלי-החיים בעקבות העלייה בטמפרטורות. לטענת עורכי המחקר, שהתפרסם במגזין " Proceedings" של האקדמיה הלאומית למדעים, השינויים האקלימיים פגעו במעגל הרבייה של עופות ימיים שונים, בעיקר בשל הירידה במקורות המזון והטרף.

 

כך למשל, עונת הרבייה של הפינגווינים, כמו גם של עופות ימיים נוספים, נדחתה והתארכה באופן משמעותי. המחקר, שבדק את אוכלוסיית עופות הים בין השנים 1950 ו-2004, גילה כי העופות מטילים את הביצים מאוחר יותר, וגם פרק הזמן הלוקח לביצה להתפתח ולאפרוח לבקוע ממנה התארך משמעותית.

 

התחממות האקלים נובעת כתוצאה משורה של תהליכים מקבילים, שעיקרם: פליטת חומרים מזהמים כתוצאה משריפת דלקים ממקור אורגני. ריכוז הגזים באטמוספירה עולה, מה שגורם ל"אפקט החממה" – לכידה של קרינת השמש בכדור-הארץ, כששכבת הגזים החוסמת מונעת מהחום העודף להיפלט החוצה. השפעותיו של תוצא החממה רבות, ובאות לידי ביטוי במערכות אקולוגיות שונות. צמחים שונים מתרבים ומשגשגים כתוצאה מהחום הגובר על חשבון צמחים אחרים וגם נפח הפלנקטון, המהווה את בסיס שרשרת המזון בימים, עובר תהליך של שינויים רבים, המשפיעים על בעלי-חיים רבים בים וגם על עופות ימיים ובעלי-חיים אחרים הניזונים בעקיפין מהמערכת.

 

ב-2004 דווח על כך שדובי הקוטב סובלים מגזים כימיים הנפלטים ממדינות מתועשות, ומגיעות לאיזור הארקטי על ידי רוחות וזרמים ימיים. הנתונים, שעוררו סערה בכנס של ה-WWF, ארגון השימור הגלובאלי העולמי. המחקרים הראו כי קרוב ל-22 אלף דובי קוטב החיים באיזור הארקטי, נפגעים באופן קבוע ומתמשך מקוטלי מזיקים וגזים שונים. עוד הראו המחקרים, כי ההתחממות הגלובלית, הגורמת לשינוי תנאי סביבת המגורים הטבעית של בעלי החיים, אף היא מסכנת את קיומם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעה בתהליכי הרבייה וההתפתחות של הפינגווינים
צילום: רויטרס
מומלצים