שתף קטע נבחר

הוראות: כך תמנעו פיצוץ משפחתי בשולחן החג

העקיצות של החותנת, המריבות עם הילדים, הוויכוחים עם בן הזוג. כך תתגברו על הדרמות שמזמן החג המשפחתי ותבטיחו חג שמח ושקט

המוקש: לאן הולכים? המוקש: מקרה בטן המוקש: המשפחה המוקש: כבשה שחורה 
המוקש: ילדים זה בלגן 8 כללים לחג מוצלח 
כולם יושבים סביב השולחן, מצוחצחים ומחייכים, רוח חגיגית אופפת את החדר, כשפתאום היא מתחלפת - בשיא המהירות - ברוח סערה. אמא מתלוננת שהיא בדיאטה ואין לה מה לאכול, בן הזוג מתעצבן ששוב לא מתייחסים למתנה היקרה שלו. ואתם? הייתם שמחים להרגיע אותם בחיבוק ובנשיקה, אבל הידיים שלכם מלאות כלים, כי שוב קיבלתם את תפקיד המדיח האנושי. איך זה תמיד קורה? למה שמחת החג מתחלפת בכעסים ובמריבות?

 

"הפער שנוצר בין הפנטזיה של החג למציאות הממשית יוצר המון מתח", מסבירה ד"ר רבקה נרדי, מטפלת אישית וזוגית ומנהלת מכון "דיאלוג". "החג מייצג פנטזיה על משפחה מושלמת, ואילו המפגש המשפחתי סביב השולחן מחזיר אותנו למציאות, על כל הרגשות שלנו כלפי הסובבים - הכעסים, העלבונות, האכזבות".

 

איך בכל זאת מתגברים על הקשיים? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לפרק את המוקשים בזמן ולמנוע פיצוץ.

 

בהכנת הכתבה השתתפו: תלמה בר-אב, יועצת ומטפלת משפחתית ואישית ומחברת הספר "לגעת בחיים - דרכי התמודדות עם מציאות בלתי רצויה"; ד"ר אורן חסון, מומחה לתקשורת בין אישית ויועץ זוגי; יהודית שלג, יועצת ארגונית ומאמנת אישית ב"מרחבים - המרכז לפיתוח אינטליגנציה רגשית"; איילה אריאלי, מטפלת ומדריכה משפחתית וזוגית מוסמכת; נילי דור-האלה, מטפלת גוף ונפש ומנחת בכירה מטעם בית הספרהבינלאומי ליוגה צחוק
המוקש: לאן הולכים?
חצי שנה לפני המועד כבר מתנגנות בבית זמירות חג בנוסח: "עוד פעם עושים את החג אצל אמא שלך?". בדרך כלל לא מדובר בעוד שאלה רטורית אלא במשפט פתיחה הגורר רמיזות על אופייה הפרובלמטי של החמות או החותנת. "תראה, זה לא שאמא שלך לא בסדר. היא דווקא בן אדם נחמד. זו לא אשמתה שהיא תמיד עושה לי פרצופים, כנראה יש לה בעיה בשרירי הפנים. הייתי שמחה להיפגש איתה. באמת חבל שהבטחתי לאמא שלי שנעשה אצלה את החג".

 

ערכת פירוק. קבלו החלטה משותפת, שאיש משניכם לא נעלב "בשם האם". עכשיו הכינו, כל אחד לחוד, רשימת תכונות טובות ורעות של האימהות. כך תוכלו לראות את הצד החיובי גם בתכונות המעצבנות של הצד השני. למשל, החותנת הנודניקית היא בדרך כלל גם אכפתית מאוד. היא זאת שלוקחת את הילדים מבית הספר ודואגת שיאכלו.

 

מילה למארחים. איחוד כוחות פותר הרבה בעיות. הציעו אירוע משותף לשתי המשפחות. כדי לא לפתוח חזית חדשה אפשר לערוך את האירוע בבית של הילדים או למצוא מקום נייטרלי - מסעדה או בית מלון.

 

חזור למעלה
המוקש: מקרה בטן
סעודת החג אצל החמות נהפכה מזמן למשהו ששווה לכנס בשבילו מסיבת עיתונאים. ומה הכי גרוע? שמכריחים אתכם לא רק להסתכל-להריח-לטעום אלא גם לשבח. אין לאן לברוח. אז איך בכל זאת נחלצים מהצרה?

 

ערכת פירוק. קודם כול, הביאו בחשבון שאף אחד לא מגיש לאורחיו ארוחה גרועה כי הוא חושב שהיא גרועה. קרוב לוודאי שהמארחת עמלה על הארוחה כדי לגרום הנאה לאורחיה, גם אם זה לא עלה בידה. אם אתם אוהבים לבשל, הציעו לה להשתתף בהכנת הארוחה. אם אתם נמנים עם הסוג של המארחת - כוונות טובות ששולחות את הסועדים לחדר מיון - קבלו על עצמכם את תפקיד המפיק וחלקו את התפריט בין כל המשתתפים בהתאם לכישוריהם.

 

מילה למארחים. המטרה היא ליהנות, גם אם המחיר הוא להודות שאתם לא שפים מבריקים כמו שחשבתם. שתפו את האורחים בהכנה או הזמינו קייטרינג.

 

חזור למעלה
המוקש: המשפחה
אתה מת על אשתך, חושב שהיא נפלאה, ולא היית משנה בה כלום חוץ מ... המשפחה שלה. אתה כבר יודע מראש איך תתנהל הארוחה עם משפחתה: בדיחות על האוטו שלך למנה ראשונה, ירידות על המשכורת שלך למנה עיקרית, ולקינוח - התקף אולקוס ומריבה סוערת עם אשתך.


אז מה אם אבא שלה מנדנד לך בארוחה? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ערכת פירוק. כשמדובר במצב שחוזר על עצמו, לרוב מגיעים עם מטענים מעלבונות קודמים. סף הרגישות עולה וכל הערה סתמית נראית כעקיצה מכוונת. לכן לפני היציאה לארוחה ערכו הסכם: בן הזוג הנפגע ישתדל להתנער ממשקעי העבר, לקחת הכול בפרופורציות ולא להיפגע. בן הזוג השני יפגין תמיכה, גם פיזית: יעמוד לצדו, ילטף את ידו וכו'.

 

מילה למארחים. כבדו את בחירתה של בתכם. היא הרי מאושרת עם הבעל שבחרה לה. תתחילו לקבל את החתן יפה, ובמילים אחרות: אם אין לכם משהו נחמד לומר - תשתקו.

 

חזור למעלה
המוקש: כבשה שחורה
מתי תתחתן כבר? אולי תעשי דיאטה? מתי תמצא עבודה? מתי תגמרי כבר את התואר? העיניים הנוגות של אמא והמבט המאשים של אבא, שלא לדבר על הזחיחות האופפת את אחיכם הרזים, הנשואים, עם העבודה הטובה והדוקטורט, נוגעים לכם במקומות הכי רגישים. אתם מרגישים כמו הכישלון המהדהד של המשפחה המושלמת שלתוכה במקרה נולדתם.

 

ערכת פירוק. ההערות האלה מכאיבות, כי הן חושפות את החולשות הכי גדולות שלכם. ברגע שתקבלו את עצמכם, על כל החולשות והפגמים, תוכלו להתמודד איתן בהומור עצמי, שינטרל את העוקץ. השאלה "מי ירצה אתכם עם הכרס הזאת?" גורמת לכם לרצות לקום מהשולחן בהפגנתיות ולהשאיר את האחרים לדון בגודל הבטן שלכם, אבל התגובה היעילה יותר היא לענות: "ככל שיש יותר ממני, יש יותר מה לאהוב".

 

מילה למארחים. אם הבת שלכם מסתובבת עם צמיגים שלא היו מביישים אף סמיטריילר, גם היא רואה את זה, לא רק אתם. אז אולי תרדו ממנה? במקום ביקורת שדרו תמיכה ואהבה, ובעיקר - ביטחון שדברים טובים יקרו לה.

 

חזור למעלה
המוקש: ילדים זה בלגן
במשך כל השנה הילדים שלכם מתנהגים בנימוס ובהתחשבות, ממש כאילו גדלו בבית הלורדים. אבל ברגע שאתם מגיעים איתם להתכנסות משפחתית והם פוגשים את הדודנים שלהם, לוקח להם פחות משעה להתחיל לעשן, להודיע שהם רוצים רישיון על אופנוע, לתרגל על הדודה אוצר קללות חדש ולהצית את השטיח הפרסי.

 

ערכת פירוק. ברוב המקרים לא מדובר בגורמים מסוכנים אלא בילדים שובבים. לכן קחו את הדברים בפרופורציה, אבל הקפידו להציב גבולות. הדגישו כי גם בבתים של אחרים עליהם להקפיד על כללי ההתנהגות הנהוגים בביתם, אחרת יהיה עליהם להיענש.

 

מילה למארחים. אם אתם יודעים שעם רשימת האורחים נמנית חבורת ילדים, דאגו למצוא תעסוקה בשבילם: משחקים, צעצועים, מקומות בסביבה שאפשר לבלות בהם. זכרו שזה הבית שלכם ומותר לכם להציב לאורחים רשימת כללים, למשל, "כאן לא צועקים, לא מקללים ולא שורפים שטיחים".

 

חזור למעלה
8 כללים לחג מוצלח

ד"ר רבקה נרדי ממליצה על כללי התנהגות לאורח ולמארח שיבטיחו חג שמח

 

לאורחים

 

1. הימנעו מביקורת. ביקורת נשמעת גם בשאלות ה"תמימות", כמו "למה פרשת מפה כחולה ולא לבנה?". זכרו שביקורת היא רעל שעלול להעכיר את האווירה.

2. אל תאחרו. איחור מכניס את המארחים למתח מיותר וללחץ, ואם אין לו סיבה ממש מוצדקת הוא גם מעליב ומשדר זלזול.

3. גלו עניין באורחים. אם אתם מתייחסים רק לבני הזוג שלכם, המסר הוא שאין לכם עניין בשאר האנשים ובאירוע.

4. התלבשו כיאות. הימנעו מבגדים פרובוקטיביים או מרושלים.

 

למארחים

 

1. הימנעו משאלות משטרה ומביקורת. "למה איחרת?", "התספורת הקודמת התאימה לך יותר", וכו'.

2. הימנעו ממריבות פרטיות. רמזים ציניים כופים על האורחים להשתתף במריבות הפרטיות שלכם.

3. אל תעוררו רגשות אשם. אנחות קורעות לב בנוסח "אני נופלת מהרגליים" אינן מתכון לאירוח מוצלח.

4. קבלו כל מתנה במאור פנים. הימנעו ממשפטים כמו "חבל על הכסף", או "מה אני אעשה עם זה". פתחו את המתנה ליד האורחים והביעו התפעלות.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארוחת חג. לא תמיד זה מהנה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים