שתף קטע נבחר

הריון: מה חשוב לאכול ומאילו מזונות עלייך להתרחק

בתקופת ההריון הרגלי התזונה שלך חייבים לעבור שינוי. את אוכלת בשביל שניים, במובן הזה שהעובר מקבל את כל הוויטמינים והמינרלים הנחוצים להתפתחותו - מגופך. לכן עלייך להתאים את התפריט שלך למצבך, להוריד ממנו כל מה שעלול לסכן את העובר (כמו מזון נא ואלכוהול) ולתגבר אותו בתוספי תזונה (כמו ברזל וסידן). רשימת ההמלצות המעודכנת של ארגוני הדיאטניות בעולם

תשעה חודשים את לא לבד: העובר ההולך וצומח ברחמך זקוק לוויטמינים, מינרלים ואבות מזון שאותם הוא צורך מגופך. אך כדי שהתפתחותו תהיה תקינה, חשוב שהתזונה שלך תהיה כזו שתספק את כל צרכיו. לעיתים קרובות יש צורך לערוך בתפריט היומי שלך שינויים, מאחר שחלק מהמזונות שאת אוהבת לאכול עלולים לסכן את העובר.

 

הדיאטנית הקלינית לימור שימחון, מהמרכז לרפואת נשים בבית החולים בילינסון, ריכזה עבורך את ההמלצות המעודכנות של ארגוני הדיאטניות בעולם:

 


מזון נא

 

  • הסכנות: במהלך ההריון, הרגישות לזיהומים ולמזון עולה. מגוון חיידקים חיים על מזונות שלא בושלו כראוי. כך למשל, החיידק סלמונלה, הגורם למחלת שילשולים חמורה, מצוי בביצים ועופות. החיידק ליסטריה חי בקרקע, חודר לפירות וירקות ומתרבה בתנאי קירור. נשים בהריון רגישות לזיהום ליסטריה פי 20 מאחרים. על פי דיווחי המרכז האמריקני לבקרת מחלות, אחת מכל 5 נשים שתידבק בחיידק ליסטריה תסבול מזיהום חמור שעלול לגרום לפגיעה בעובר ולהפלה. בנוסף, החיידק טוקסופלזמוזיס, המצוי לא רק בצואת חתולים אלא גם בעוף שלא בושל או בדגים נאים, נחשב לקטלני ביותר משום שהוא עלול לגרום להפלה ולפגיעות מוחיות בעובר.
  • ההמלצות: העדיפי מזון מבושל. הימנעי מבשרים ודגים לא מבושלים. במקום סושי המכיל דג, העדיפי סושי צמחי. יש להימנע מכל המזונות המכילים ביצים לא מבושלות ובהם קרמים ומוסים, מיונז, ביצה רכה או ביצה עין. חלק מהמחקרים ממליצים שלא להשתמש בפסטרמות ובנקניקים שעברו תהליך עישון קר העלול לעודד התרבות של ליסטריה. ההמלצה היא לחמם את הפסטרמה או להעדיף עוף מבושל בתוצרת ביתית שנשמר במקרר. עוד מומלץ להקפיד על נקיון הידיים.

 

קפה

 

  • הסכנות: המשקה הלאומי עובר ישירות ממערכת העיכול שלך דרך השליה אל העובר עצמו, והוא עלול לגרום לעלייה בקצב הלב, הנשימה ולחץ הדם. הוא אף עלול לגרום למשקל לידה נמוך מ-2,500 גרם. בנוסף ישנן עדויות להפלות ספונטניות אצל האישה, בעיקר בשליש הראשון להריון. קפאין הוא גם בעל השפעה משתנת הגורם לאישה לאבד נוזלים.
  • ההמלצות: אל תעברו כמות של 300 מיליגרם קפאין ליום, כמות שוות ערך ל-3 כוסות קפה נמס, 6 כוסות תה או 4 פחיות קולה או דיאט קולה.

 

כבד

 

  • הסכנות: אף שכבד מן החי מכיל כמות גבוהה של ברזל וחלבון, בהיותו המעבדה הכימית של הגוף הוא עתיר רעלים ומכיל גם ויטמין A הקשור להיווצרות מומים שונים אצל העובר. הדעות לגבי צריכת כבד חלוקות, כשבארץ אין המלצה חד משמעית בנושא, בעוד שבאירופה ממליצים המומחים לנשים להימנע מצריכתו.
  • ההמלצה: בשל הספק, העדיפי כמקור לברזל: בשר בקר, הודו אדום, פולי סויה, סלט טחינה או קטניות.

  

גבינות בשלות (מסריחות)

 

  • הסכנות: גבינות אלה, דוגמת רוקפור וקממבר, ידועות כעתירות חיידקים. גם החיידק סלמונלה מצוי בהן.
  • ההמלצות: העדיפו מוצרי חלב מפוסטרים.

 

מיצים

 

  • הסכנות: משקאות חלב ויוגורט שאין ערובה לכך שעברו פיסטור, או מיצי

צילום: סי די בנק
 שתי רק מיץ ארוז ובדוק (צילום: סי די בנק)

פירות הנמכרים בדוכנים עלולים להכיל כמויות חיידקים גבוהות, המסכנות את העובר ואותך.

  • ההמלצות: העדיפי משקאות אחרים מתוצרת מוכרת.

 

נקניקיות

 

  • הסכנות: מוצר זה מכיל כמות שומן ועמילנים גבוה מאוד, אך ערך תזונתי נמוך. בנוסף, נקניקיה מכילה גם ניטריטים הנחשבים כחומר מסרטן בצריכה בכמויות גבוהות.
  • ההמלצות: אף שאין עדות מחקרית חד משמעית לפגיעה בהריון בעקבות אכילת נקניקיות, כדאי להעדיף חזה עוף או שניצל.

 

אלכוהול

 

  • הסכנות: מחקרים הוכיחו כי גם לכמות נמוכה של אלכוהול, ובכלל זה יין - עד כוסית משקה ליום, יש קשר בעיכוב גדילה בעובר ובציון אפגר נמוך בלידה.
  • ההמלצות: מוטב להימנע ככל האפשר מצריכת אלכוהול במהלך ההריון.

 


סיבים תזונתיים

 

כדאי לצרוך לחמים מקמח מלא המכילים סיבים תזונתיים. הם בריאים יותר,

גורמים לתחושת שובע, ומסדירים פעילות מעיים המונעת את תופעת העצירויות השכיחה בהריון. הסיבים גם מסייעים בהורדת רמות סוכר ושומנים.

 

שתייה מרובה

 

הקפידי על שתיית 8 כוסות נוזלים ליום לפחות, כך שהשתן יהיה שקוף. חוסר נוזלים עלול להביא להופעת צירים מוקדמים בשבועות מאוחרים של ההריון. שתייה מספקת חשובה גם למניעת עצירות, התייבשות ודלקות בדרכי השתן, בעיקר אצל נשים שהיתה להם נטייה לכך עוד לפני ההריון.

 

מזון מאוזן

 

הרבי באכילת פירות וירקות טריים, גבינות דלות שומן, דגים מבושלים פעמיים בשבוע. כל אלה ישלבו את כל אבות המזון בתפריט שלך ויתרמו להעשרת כמות הוויטמינים והמינרלים להם זקוקים גופך והעובר הגדל בו.

 

חומצה פולית

 

הוכחה כמפחיתה מומים מולדים, משתתפת בחלוקת תאים וכדוריות דם וקשורה בסגירת התעלה העצבית בעובר. ההמלצה לכלל הנשים ההרות היא להתחיל בנטילת חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם ליממה לפחות חודש לפני ההריון, ועד לסיומו.

 

סידן

 

בתקופת ההריון נוצר שלד חדש של העובר הדורש סידן, ומגיע מהאם. כמות

הסידן היומית לה זקוקה האישה ההרה היא 1,200 מיליגרם ליממה. כדי לספק זאת עלייך לאכול בין 4 ל-5 מוצרי חלב ביום, מה שרוב הנשים לא עושות בפועל. לנשים הרות שגילן פחות מ-24 מומלץ ליטול סידן במינון של 600 מיליגרם ליום.

 

ברזל

 

בזמן ההריון מתרחשת עלייה בנפח הדם הגורמת לירידה יחסית בריכוז ההמוגלובין. אנמיה מחסר ברזל מוגדרת כרמת המוגלובין הנמוכה מ-11 גרם לליטר בטרימסטר הראשון והשלישי, או רמה הנמוכה מ-10 וחצי גרם לליטר בטרימסטר השני. אם קיימת אנמיה, ימליץ הרופא להגדיל את מינון תוסף הברזל מ-30 מיליגרם ליממה (הכמות הכללית המומלצת לכל הנשים ההרות) ל-60 עד 120 מיליגרם ליממה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפריט בריא ונכון יסייע להתפתחות העובר
צילום: סי די בנק
מומלצים