שתף קטע נבחר

לכדור הארץ יש חום גבוה

כמו ארטיק, שנמס ביום שְׁרָבִי, כך גם הַקַּרְחוֹנִים שֶׁבְּקוטְבֵי כַּדּוּר הָאָרֶץ. למה כדור הארץ מתחמם? למדענים יש כמה הסברים לתופעה, ואפילו כמה פתרונות. כיצד נוכל לסייע לכדור הארץ שלנו, ומהו בכלל הַחור בָּאוֹזוֹן? אתם מוזמנים למסע חם מסביב לעולם

אם תדמיינו שאתם טסים בחללית, גבוה בשמיים, ותציצו לרגע מהחלון, תוכלו לְהַשְׁקִיף על כדור הארץ שלנו. אם תביטו היטב, תוכלו ודאי להבחין בכך שהצבע הכחול שולט ברובו המוחלט של העולם - זהו צבע הָאוֹקְיָנוֹסִים וְהַיָּמִים. במרכז כדור הארץ תבחינו בַּיַּבָּשׁוֹת השונות, וּבַקְּצָווֹת תגלו שטחים גדולים ולבנים - אלו הם הקַּרְחוֹנִים, שנמצאים בשני קְצוֹתָיו של כדור הארץ - בַּקּוטֶב הַצְּפוֹנִי וּבַקּוטֶב הַדְּרוֹמִי.

 

בשנים האחרונות הַמַּדְּעָנִים מְדַוְּחִים על כך שכדור הארץ, הבית של כולנו, מתחמם. בעקבות אותה הִתְחַמְּמוּת מַפְשִׁיר וְנָמֵס מַעֲטֶה הקרח בַּקּוטֶב הַצְּפוֹנִי וּבַקּוטֶב הַדְּרוֹמִי, בדיוק כמו ארטיק שאנו משאירים בשמש.

 

למה, בעצם, זה קורה, ומה עלול לקרות בעתיד אם כדור הארץ ימשיך להתחמם? והכי חשוב - מה אפשר לעשות כדי לתקן את המצב?

 

נא להכיר: גיבורי הסיפור

 

לפני שנתחיל בסיפור העלילה כדאי שתכירו כמה מהדמויות החשובות בסיפור המתח שלנו. הגיבור הראשי הוא הָאָדָם, שעל מַעֲלָלָיו נספר לכם בהמשך, כמובן. גיבורים נוספים בהם ודאי תיתקלו הם - גַּז הַפַּחְמָן הַדּוּ חַמְצָנִי, גז האוֹזוֹן, גברת נחמדה בשם אַטְמוֹסְפֶרָה, עצים, בעלי החיים ולסיום גם אדון נחמד ששמו מִחְזוּר.

 

וכמובן שלא נשכח גם את הַתַּפְאוּרָה - כדור הארץ שלנו - שֶׁמִּשְׁתַּנָּה בהתאם למעשיהם של גִּיבּוֹרֵי הָעֲלִילָה. כעת, לאחר שהצגנו את כל המשתתפים בסיפור שלנו, אפשר להתחיל...

 

פעם, לפני שנים רבות...

 

הסיפור שלנו מתחיל, ממש כפי שמתחילים כל סיפורי האגדות. לפני שנים רבות מאוד, בְּכוֹכָב כָּחול וִיפֵהפֶה שקיבל את השם "כדור הארץ", גרו להם בשלווה ובנחת בני האדם, בעלי החיים וגם העצים והצמחים. את כולם עטפה שִׁכְבַת מָגֵן עשויה גָּזִים, שזכתה לכינוי גברת "אַטְמוֹסְפֶרָה". אותה גברת נכבדה שמרה על הַטֶּמְפֶּרָטוּרָה של כדור הארץ, ממש כמו ששמיכת הפוך שומרת על חום גופנו בחורף. האַטְמוֹסְפֶרָה לא אִפְשְׁרָה לחום, שֶׁנִּפְלַט מהקרקע, לברוח חזרה לעבר הֶחָלָל הַחִיצוֹן, וכך נשמרה על פני הקרקע טֶּמְפֶּרָטוּרָה חמימה, שֶׁאִפְשְׁרָה את קיומם של החיים.

 

אם אתם מאוד רוצים לדעת, תופעה טִבְעִית זו נקראת "אֶפֶקְט הַחֲמָמָה". למעשה, אם התופעה הזו לא היתה קיימת, סָבִיר לְהָנִיחַ שכולנו היינו פשוט קופאים מקור. אבל, איך כל זה קשור לתופעת הִתְחַמְּמוּת כַּדּוּר הָאָרֶץ וְהַפְשָׁרַת הקַּרְחוֹנִים? קצת סבלנות, אנחנו כבר מגיעים.

 

השחקנים המרכזיים: בני האדם

 

אז כפי שסיפרנו, בשנים הראשונות כולם חיו להם בשקט ובשלווה. בני האדם עִיבְּדוּ את השדות וְקָצְרוּ את הַגִּידּוּלִים, בעלי החיים הִתְרַבּוּ והפרחים והצמחים צמחו וכיסו את כל היבשה בְּשָׁטִיחַ סַסְגּוֹנִי וִירַקְרַק. וגברת אַטְמוֹסְפֶרָה? היא הגנה על כולם מלמעלה. למעשה, התמונה הנהדרת הזו יכולה היתה להתקיים עוד שנים רבות, אִלְמָלֵא קם האדם והתחיל להמציא כל מיני הַמְצָאוֹת טֶכְנוֹלוֹגִיּוֹת במטרה להקל על חייו ולהפוך אותם לנוחים ונעימים יותר. אותו אדם החל להקים מפעלים, להשתמש בּדְּלָקִים שונים כגון פֶּחָם, גָּז, וְנֵפְט, לנסוע במכוניות שֶׁצָּרְכוּ דֶּלֶק וּבֶּנְזִין וגם להפעיל מוצרי חשמל צוֹרְכֵי אֶנֶרְגְּיָה.

 

אתם בטח שואלים מה הקשר, בעצם, בין השימוש בַּטֶּכְנוֹלוֹגְיוֹת החדישות לבין תופעת התחממות כדור הארץ? ובכן, כתוצאה משריפת אותם הדלקים נִפְלְטוּ לָאַטְמוֹסְפֶרָה שלנו כמויות עצומות של גָּזִים רְעִילִים. אחד מאותם הגזים הרעילים הינו "הַפַּחְמָן הַדּוּ-חַמְצָנִי" - גיבור נוסף בסיפור שלנו. גז זה, שנקרא גם גַּז חֲמָמָה, אינו אורח חדש באַטְמוֹסְפֶרָה ותמיד היה מצוי בה, אך בשנים האחרונות, בעקבות הַהִתְפַּתְּחוּת הַתַּעֲשִׂיָּתִית, הכמות שלו גָּדְלָה מאוד.

 

בעבר הצליחו העצים ושאר הצמחים לְאַזֵּן אֶת כַּמּוּת הַגָּז באוויר באמצעות תהליך הפוטוסינתזה, אך בשנים האחרונות, בעקבות כריתה מוגברת של עצים ושריפתם וגם עקב פליטה מוגברת של גזים רעילים ממפעלים ומכוניות, קשה מאוד לעצים לבצע את תפקידם הטבעי, וכך אנו נשארים עם כמויות גדולות של גַּז חֲמָמָה רעיל שאין אֶפְשָׁרוּת לְהִיפָּטֵר ממנו. לַפַּחְמָן הַדּוּ חַמְצָנִי, הגיבור הרע בסיפור שלנו, נוספים גם גזים רעילים נוספים אותם מייצר האדם, ויחד הם לוֹכְדִים את החום שנוצר על פני הקרקע בתוך האַטְמוֹסְפֶרָה ולא נותנים לו לצאת החוצה (ממש כמו קירות זכוכית של חממה). וכך, העלייה הגוברת בְּכַמּוּת גָּזֵי הַחֲמָמָה בָּאַטְמוֹסְפֶרָה של כדור הארץ גרמה, בעצם, לְהַגְבָּרַת אֶפֶקְט הַחֲמָמָה הטבעי והתוצאה הבלתי נמנעת היא התחממות כדור הארץ.

 

יש לנו חור באוֹזוֹן

 

אבל זה עוד לא הכל. בשנים האחרונות מְדַוְּחִים הַמַּדְּעָנִים כי החור בְּשִׁכְבַת האוֹזוֹן גדל אף הוא. מהי שכבת האוֹזוֹן? ובכן, שכבת האוֹזוֹן היא אחת מֵהַשְּׁכָבוֹת הַגָּזִיּוֹת שמרכיבות את שִׂמְלָתָהּ של אותה גברת אַטְמוֹסְפֶרָה. חשיבותה היא בכך שהיא בולעת חלק מהקרינה האוּלְטְרָא-סְגולִּית, שמזיקה לאדם ולבעלי החיים, וכך מְאַפְשֶׁרֶת קיום חיים תקין על פני כדור הארץ.

 

אולם, בתחילת שְׁנוֹת הַשְּׁמוֹנִים גילו הַמַּדְּעָנִים כי מעל לְיַבֶּשֶׁת אַנְטְאַרְקְטִיקָה נוצר מֵעֵין חור בשכבת האוֹזוֹן. מחקרים הוכיחו, כי חומרים שונים כמו גַּז הַפְרֶאוֹן, שיוצר בידי האדם, הם אלה שגרמו לַהִידַּלְדְּלוּת הַמְּסוכֶּנֶת באוֹזוֹן וכתוצאה מכך - גם להתחממות כדור הארץ. חומרים אלה נמצאים לרוב בְּתַרְסִיסִים שונים וכן בְּמַעַרְכוֹת קֵירוּר כמו מַזְגָנִים וּמְקָרְרִים. לכן, מדינות רבות קבעו תַּקָּנוֹת המַגְבִּילוֹת את השימוש בגז הַפְרֶאוֹן המסוכן, אך לצערנו, זה לא מספיק.

 

סכנה: החום עולה

 

למה אנו פוחדים מכך שחום כדור הארץ יעלה? מכיוון שאם כל הקַּרְחוֹנִים שלנו יִמַּסּוּ - פני המים בָּאוֹקְיָנוֹסִים יעלו ויציפו חלק גדול מהקרקע. חלקים גדולים של הערים והמדינות ששוכנים על גְּדוֹת הַיָּמִים פשוט יִבָּלְעוּ על ידי הים. בנוסף, אזורים פּוֹרִיִּים רבים יהפכו למִּדְבָּרִיּוֹת ויסבלו מחוסר מים, הָאַקְלִים בְּכַדּוּר הָאָרֶץ ישתנה ויהיה חם עד כדי כך, שפשוט אי אפשר יהיה לצאת מהבתים. נשמע מפחיד? אתם צודקים. אם המצב יימשך, ודאי נקבל בקרוב הודעות אֶס.אֶמ.אֶס דחופות מֵהַפִּינְגְּוִינִים וְגַם מִדּובֵּי הַקּוטֶב, בהן ייכתב שמכיוון שהקַּרְחוֹנִים נָמַסּוּ - פשוט אין להם היכן לגור. וכך בעלי חיים רבים עלולים לְהִיכָּחֵד ולהיעלם.

 

מצילים את המצב

 

אז מה עושים? ובכן, רגע לפני שסיפורנו מסתיים, אנו רוצים לבקש את עזרתכם. חשוב שתדעו, כי עם קצת רצון, יְכולֶת וְאִיכְפַּתִּיּוּת אפשר בהחלט להציל את כדור הארץ וגם את הקַּרְחוֹנִים שלו.

 

ראשית, למקומות קרובים, כמו בית הספר או המכולת, אפשר בהחלט ללכת ברגל ולא להיעזר במכוניות שֶׁפּוֹלְטוֹת גָּזִים רְעִילִים לַסְּבִיבָה. בנוסף, גם חיסכון בחשמל יכול להועיל. תחנות הכוח, המייצרות חשמל, יצטרכו לִשְׂרוף פָּחוֹת פֶּחָם וכך יִוָּצְרוּ פָּחוֹת גָּזִים רְעִילִים שֶׁיִּפָּלְטוּ לאַטְמוֹסְפֶרָה. דרך נוספת לשמירה על כדור הארץ היא באמצעות מִחְזוּר הַפְּסולֶת שלנו. במהלך תהליך המִחְזוּר אנו משתמשים שוב בפְּסולֶת, או במרכיבים שלה, ויוצרים מהם חומְרֵי גֶּלֶם חדשים. אפשר לְמַחְזֵר נייר ואפשר לְמַחְזֵר גם מַתָּכוֹת וּזְכוּכִית. תהליך של מִחְזוּר פְּלַסְטִיק קצת קשה יותר, אך אפשרי.

 

ותתפלאו, אבל ישנם בתי ספר שאף מרוויחים כסף ממִחְזוּר בקבוקי פְּלַסְטִיק קטנים ופחיות. כלומר, מצד אחד הם יכולים לקנות לבית הספר ציוד באמצעות הכסף שהרוויחו, ומצד שני גם עוזרים לשמור על איכות הסביבה, למנוע זיהומים וכמובן – גם לשמור על כדור הארץ. כמו כן, כשאתם קונים מוצרים כלשהם בחנות המכולת - הקפידו לבדוק אם יש עליהם סימן שקובע כי הם אינם מכילים את גז הַפְרֶאוֹן שפוגע בשכבת האוֹזוֹן.

 

והכי חשוב, אל תפסיקו לדבר על הנושא: ספרו להורים, ספרו לחברים. אם אנשים רבים ישתדלו לעשות כָּל שֶׁבִּיכולְתָּם על מנת לשמור על כדור הארץ – יש סיכוי טוב לכך שנצליח להציל אותו, ושלסיפור שלנו יהיה סוף טוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרחונים הולכים ונעלמים
צילום: רויטרס
מומלצים