שתף קטע נבחר

שוטרים וכבאים בתערוכה

מנהטן יודעת לכבד את הגיבורים שלה - אנשי שירותי ההצלה - במיוחד אחרי אסון התאומים. שני מוזיאונים בדרום העיר מוקדשים לשני שירותים העירוניים, שכבר 400 שנה לא נגמרת להם העבודה

המשאבה הידנית העתיקה שבעזרתה הזרימו מים הכבאים המתנדבים של ניו יורק כבר במאה ה-‭,17‬ הכבאיות העתיקות שהיו רתומות לסוסים, תחנת מכבי אש מ-1904 - כל אלה ממתינים לכם במוזיאון הכבאות ברחוב ספרינג 278 בסוהו של מנהטן. ואם המכוניות האדומות לא עושות לכם את זה, ואתם דווקא חובבי רשויות החוק, אולי תעדיפו את תאי הכלא הראשונים של התפוח הגדול, שמוצגים במוזיאון המשטרה ברחוב אולד סליפ ‭,100‬ גם הוא בדרום מנהטן.

 

שני המוזיאונים הם אולי לא הפריט הראשון ברשימת האתרים של התייר הישראלי הטרי בעיר

הגדולה, אבל מי שכבר ביקר באטרקציות המרכזיות בהחלט עשוי למצוא בהם עניין.

 

חלק גדול מכל אחד מהמוזיאונים מוקדש לאירועי האימה של 11 בספטמבר ‭,2001‬ היום שבו התמוטטו מגדלי התאומים. לא פחות מ-300 כבאים ושוטרים נספו במהלך נסיונות החילוץ של עובדי המגדלים, כאשר עלו בחירוף נפש במעלה המדרגות ולא הצליחו לחלץ את עצמם לפני ההתמוטטות. בשני המוזיאונים נעשה מאמץ מיוחד ליצור הנצחה ראויה, מכובדת ומעניינת לגיבורים שנפלו על משמרתם.

 

המוזיאונים מזכירים למבקרים בהם ששוטרים וכבאים כבר הקריבו את חייהם למען העיר ואזרחיה פעמים רבות לאורך השנים. כבר ב-1835 פרצה בדרום האי מנהטן שריפת ענק שכילתה למעשה את העיר כולה, כולל בניין השוק הענקי על שם פרנקלין. שנה לאחר מכן חנכו תחנת משטרה ראשונה בקומה השניה של בניין השוק המחודש. זו בדיוק תחנת המשטרה שהפכה להיות הבניין הנאה המשמש את המוזיאון המשטרתי של היום.

 

בקומה הראשונה של המוזיאון ניתן לצפות בהתפתחות כלי הרכב המשטרתיים מתחילת המאה ה-20 ועד היום. שם תוכלו לראות גם את המדים השונים ששימשו את שוטרי העיר מאז אמצע המאה ה-‭,19‬ ובאותה קומה מוצגים גם האירועים המרכזיים של NYPD מאז המאה ה-17 ועד ימינו. בקומה השנייה ניתן לצפות בסרט וידיאו המספר על הכשרתם של שוטרי העיר באקדמיה המשטרתית ולהתנסות בישיבה בתא כלא.

 

בתחילת ימי בתי הכלא של העיר נהגו לדחוס נשים וגברים באותם תאים. כאשר נתפס קצין משטרה מבצע מעשים מגונים בעבריינית צעירה, הוחלט לגייס בהתנדבות את נשות השוטרים כדי "לשמור על הבעלים" ולהיות סוהרות מתנדבות לנשים עברייניות.

 

תצוגה אחרת מתארת את תולדות הפשע המאורגן בעיר ניו יורק, החל מכנופיות המהגרים של שלהי המאה ה-‭.19‬ נחמד במיוחד להביט בתמונותיהם המשעשעות של הגנגסטרים הידועים שהחלו לשגשג בעיר בתחילת המאה ה-‭,20‬ בעיקר בתקופת המשבר הכלכלי של סוף שנות ה-‭.20‬ הפשע המאורגן

פרח בניו יורק בעיקר ב"תקופת היובש", שבה ניסו השלטונות לגמול את אמריקה מתאוות האלכוהול, על ידי הטלת איסור על שיווק וצריכת משקאות חריפים (יותר גרוע מאיראן של ימינו‭.(‬

 

לא מעט יהודים, כמו דאטש שולץ, מאיר לנסקי ושותפיהם מהמאפיה האיטלקית, חגגו באותה תקופה עליזה, שהונצחה בעשרות סרטים וספרים. במוזיאון מוצגים כלי הנשק המגוונים ששימשו את הפושעים באותם ימים, ובמיוחד הטומיגאן, אותו תת-מקלע רצחני שעזר לחסל מאות קורבנות תמימים ולא כל כך תמימים.

 

בקומה השלישית מוקדש אגף שלם לתמונות ולסרטי וידיאו מאסון התאומים, לכבודם של מאות השוטרים שנספו באסון. זוהי תצוגה מרגשת למדי, ולצידה עוד אלמנט נאה של הנצחה: מאות סמלי השוטר של לוחמי החוק שנרצחו במהלך תפקידם בעיר הקשוחה מאז המאה שעברה.

 

  • מוזיאון משטרת ניו יורק, אולד סליפ 100, מנהטן. פתוח: א' 11:00-17:00, ג' עד שבת ‭.17:00-10:00‬ דמי הכניסה (תרומה) המוצעים לאורחים: 5 דולר למבוגר, 2 דולר לילד.

 

באש ובמים

 

הנצחת אסון התאומים במוזיאון הכבאים מרשימה עוד יותר. במוזיאון מוצגים על מסך גדול סרטי וידיאו מצמררים מהאסון, כולל קטעי צילום אותנטיים שלא נראו מעולם בטלוויזיה המתעדים ניסיונות חילוץ של מאות כבאים שעומדים חסרי אונים מול היקף ההרס. הסרט והצילומים מותירים את הצופה המום מול המראות, וכך גם מכוניות הכיבוי, חלקי הציוד ואפילו הקסדות שנמעכו לחלוטין מתחת להריסות הבניינים.

 

מוזיאון הכבאים ממוקם בתחנת כיבוי עתיקה יחסית (מ-‭(1904‬ ויש בו אוסף נדיר וייחודי של רכבי כיבוי נדירים, החל מעגלות שאיבה נוצצות מנחושת מהימים שלפני מלחמת האזרחים האמריקאית. אלו היו נגררות רגלית אל מקום השריפה והמים היו נשאבים בהן ידנית בידי מתנדבים שהיו אצים ורצים יחד עם כל הסקרנים אל מוקד האש. לבתי העץ של ניו יורק באותה תקופה הייתה נטייה לעלות באש, והבעיה העיקרית שניצבה בפני הכבאים הייתה להביא מים בכמויות הנדרשות לכיבוי השריפה.

 

השלב הבא בהתפתחות מערכת הכיבוי היה עגלות כיבוי רתומות לסוסים קשוחים ומאולפים, שאינם נרתעים מפני האש המתלקחת. סוסים אלה, על פרשי הכיבוי שלהם והפעמונים המצלצלים, שימשו את הכבאים עד תחילת המאה ה-‭,20‬ אז החלו לרשת את מקומם מכוניות הכיבוי שהלכו והשתכללו עד למפלצות המרעידות היום את שלוות העיר.

 

כבאי ניו יורק נחשבו מאז ומתמיד לגיבורים מקומיים. את ההילה הזו הם קנו בגלל הסיכון הכרוך בהצלת נפשות בשריפות המשתוללות. כיום נראה הציוד המשוכלל שעומד לרשות כבאי ניו יורק כמעט כמו ציוד של אסטרונאוטים, אבל הסיכון עדיין קיים, והתמוטטות בנייני התאומים מעידה על כך. בכל תחנות הכיבוי ברחבי העיר מוצגים שלטי נחושת המוקדשים לכבאים שאצו להציל ונספו באסון הכבד.

 

  • מוזיאון מכבי האש של ניו יורק, ספרינג 278, מנהטן. פתוח: א' ‭,16:00-10:00‬ ג' עד שבת ‭10:00‬-17:00‬. דמי הכניסה (תרומה) המוצעים לאורחים: 5 דולר למבוגר, דולר אחד עד גיל ‭.12 ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שוטרים של היום
צילום: רויטרס
שוטרים של פעם
צילום: יוסף ג'קסון
התחנה שהפכה למוזיאון
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים