שתף קטע נבחר

"אבו כאמל מת בגלל עיכוב האמבולנס במחסום"

עומר אבו כאמל ממחנה הפליטים שועפט לקה בליבו, אולם לטענת משפחתו לא הורשה האמבולנס שהוזעק מירושלים לעבור במחסום. בנוסף, טוענת המשפחה, האמבולנס הבינלאומי שפינה אותו עוכב ביציאה מהמחנה ובשל כך הגיע מאוחר מדי אל ביה"ח. צה"ל: מונה קצין בודק לאירוע

פלסטינים ממחנה הפליטים שועפט טוענים כי עיכוב אמבולנס במחסום על ידי צה"ל ומג"ב, גרם למותו של בן משפחתם - עומר אבו כאמל - שלקה בהתקף לב. לדבריהם, לא נעתרו כוחות הביטחון במחסום לתחינותיהם לאפשר לאמבולנס להיכנס אל המחנה כדי לפנותו ומאוחר יותר אף עיכבו אמבולנס חלופי שהוזמן. בסופו של דבר פונה כאמל אל בית החולים הדסה בירושלים, אך הגיע לשם ללא רוח חיים. 

 

ביום שישי בשבוע שעבר בשעה שבע בערב לערך, סיפרו בני המשפחה, לקה אבו כאמל (41) בהתקף לב. בתו התקשרה אל דודהּ, אשר יחד עם מספר מתושבי המחנה העביר את כאמל למרפאה המקומית, שם התברר כי יש להזעיק אמבולנס על מנת לפנות אותו לבית החולים. אלא שמכאן והלאה התחילו העניינים להסתבך.

 

הדוד, מוחמד רמזי, מספר כי מיהר אל המחסום בכניסה למחנה כדי לקבל את פני האמבולנס. על פי התקנות, אין לאפשר כניסת אמבולנס אל תוך המחנה בלא ליווי כוח צבאי ועל כן פנה רמזי אל שוטרי מג"ב במחסום על מנת לוודא כי יקבל ליווי שכזה. לדבריו,

 בעודו מדבר עם המפקד במחסום, הגיע האמבולנס אולם השוטרים סירבו לבקשתו להצמיד לו ליווי ולא אפשרו לו להיכנס למחנה.

 

כאשר נוכח רמזי כי בקשתו נדחית, פנה אל הקצין ואמר לו כי הוא מודע לכך שבמרחק כמה עשרות מטרים מן המחסום יש ג'יפ שיכול להעניק את הליווי הנדרש לאמבולנס. הקצין, לטענת רמזי, השיב כי אין לו קשר עם אותו ג'יפ והוסיף כי הליווי כלל אינו באחריות מג"ב או צה"ל.

 

איש הצוות הרפואי שהיה באמבולנס, ד"ר אביב טוטנאור, התערב בוויכוח שהתפתח בין השניים וניסה אף הוא לדבר על ליבו של המפקד. הוא אף אמר כי הוא מוכן להיכנס עם האמבולנס אל המחנה ללא ליווי ולשאת באחריות, אולם נענה בשלילה. כעבור עשר דקות החליט ד"ר טוטנאור להיכנס רגלית אל המחנה, כאשר מספר תושבים מסייעים לו לשאת את הציוד הרפואי מהאמבולנס אל המרפאה.

 

בשעה שבע וחצי לערך - כשלושים דקות אחרי התקפת הלב - החליט ד"ר טוטנאור כי לאור מצבו הקשה של כאמל יש להעבירו מיידית באמבולנס אל בית החולים. בני המשפחה הצליחו לגייס אמבולנס של מרכז רפואי בשועפט, אולם לטענת רמזי חסם את דרכו ג'יפ מג"ב שנכנס אל המחנה. לדברי בני המשפחה, החלו השוטרים שבג'יפ לערוך בדיקות למכוניות במחסום באופן מתגרה.

 

מד"א: "ביציאה מהמחסום לא היה כל עיכוב"

 

רמזי מספר כי לאור העומס שנוצר במחסום הלכו הוא ואחיו לדבר עם מפקד הכוח על מנת שיאפשר את מעבר האמבולנס במהירות האפשרית. "היו בערך כ-14 שוטרי מג"ב, המפקד דחף את אחי ג'אודת וצעק עליו", הוא משחזר. "ניסיתי לפתור את הריב ביניהם ואז השוטרים התנפלו עליי. הם היכו אותי, את האחים שלי ואת האחיין שלי בן ה-16. במשך כל הזמן הזה, בערך 25 דקות, האמבולנס המשיך לעמוד בתור ורק בסביבות השעה שמונה וחצי הצליח לעזוב את המחסום. נסענו לבית החולים הדסה הר הצופים, אבל כשהגיע האמבולנס לבית החולים, עומר הוצא מתוכו כשהוא ללא רוח חיים".

 

לטענת בני המשפחה, אם היה מתאפשר להם להכניס את האמבולנס אל המחנה ולפנות את כאמל בטווח הזמן הראוי, היה ניתן להציל את חייו. ארגון "צלם" קיבל מהמשפחה דיווח על המקרה ובודק את האירוע מול המשטרה וצה"ל.

 

רונן בשארי, מנהל מד"א ירושלים, סיפר על השתלשלות העניים באותו יום שישי: "הניידות הגיעו למחסום שועפט ונעצרו על ידי החיילים ושוטרי מג"ב כי האחריות הביטחונית עברה לצה"ל. החיילים לא נתנו להם להכנס עד שיגיע ג'יפ הליווי. משלא הגיע הליווי

 לאחר כרבע שעה עלו הפראמדיק, הרופא ואיש צוות נוסף על רכב פרטי של המשפחה והגיעו למרפאה. בסיוע של אמבולנס השלום של קופ"ח לאומית שפועל בכפר, הם ביצעו פעולות החייאה ופינו את החולה לבית החולים. ביציאה מהמחסום לא היה כל עיכוב". 

 

מדובר צה"ל נמסר: "בעקבות האירוע מינה מפקד פיקוד המרכז, האלוף יאיר נווה, קצין בודק בדרגת אלוף משנה. בסיום הבדיקה יובאו הממצאים בפני הגורמים הרלוונטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים