שתף קטע נבחר

סקירה: חבילת האבטחה החדשה של מיקרוסופט

כל האבטחה והתחזוקה בקליק או שניים - זה פחות או יותר הרעיון של מיקרוסופט ב-Windows Live OneCare. אבל הביצוע, בינתיים, רחוק מלהיות מושלם. OneCare עושה צעד חשוב בכיוון הנכון, אבל באותה הזדמנות נסוגה כמה צעדים אחורה ביותר מהיבט אחד

שירות האבטחה והתחזוקה החדש של מיקרוסופט מנסה להציע פתרון משולב לכמה בעיות שמערכות Windows העניקו להן עד היום פתרון חלקי או לא הציעו פתרון כלל.

 

השירות כולל אנטי וירוס, Firewall, גיבוי, איחוי (דפרגמנטציה) וכלי לניקוי קבצים מיותרים מהדיסק. הוא גם פועל באינטגרציה עם WindowsUpdate, כדי להתריע על עדכונים חסרים. תוספת שאיננה כלולה בהתקנה הבסיסית, היא תוכנת האנטי-ריגול Windows Defender, שמסך ההפעלה המרכזי של OneCare יזכיר לכם להתקין בכל פעם שתראו אותו.

 

השילוב הזה אמור להציע כיסוי פחות או יותר מלא לצרכים היומיומיים של המשתמש הממוצע, בכל מה שקשור לאבטחה וביצועים. ניכר גם שנעשה ניסיון לפשט את כל העניין, ולאפשר שליטה קלה בכל הפעולות והתהליכים מחלון אחד. מהבחינה הזו אין ספק שמיקרוסופט עשתה עבודה טובה. אבל יש לזה מחיר: Live OneCare, בסופו של דבר, הוא כלי מוגבל למדי.

 

רעיון טוב, ביצוע לא מושלם

 

החזון של מיקרוסופט ב-OneCare, אם הבנו נכון, הוא להפוך את שלל כאבי הראש של האבטחה והתחזוקה במחשב לעוד אייקון ב-System Tray. את הפתרון הזה היא מציעה לכם לקבל להתנסות מוגבלת בזמן (90 יום), אחריה תצטרכו לשלם 50 דולר לשנה (התעריף בארה"ב).

 

זה רעיון יפה, אבל אם לשפוט על-פי היכולות של גירסת הבטא, מיקרוסופט רחוקה מהגשמה שלו. ההתקנה של OneCare מנוהלת באמצעות פקד ActiveX שמשמש כ-Installer. לעת עתה, מכיוון שהגירסה הקיימת מיועדת לצפון אמריקה בלבד, הפקד יסרב לרוץ אם לא תשנו את שפת מערכת ההפעלה לאנגלית. זהו שינוי שקל לבצע ולהפוך אותו מאוחר יותר אם אתם רוצים לנסות את התוכנה.

 

ההתקנה עצמה מתנהלת במהירות ועם התערבות מינימלית מצד המשתמש. אתם לא מתבקשים לספק לתוכנית ההתקנה שום מידע - התנהלות נוחה, למרות שכמעט מעוררת חשד כשמדובר בחבילת אבטחה. כמקובל, OneCare תבקש מכם להסיר תוכנות אבטחה שמותקנות לכם במחשב (למרות שאת אלו בהן אנחנו משתמשים היא פשוט לא זיהתה).

 

אחרי ההתקנה, מופיע סמל יישום חדש ב-System Tray ובלוח הבקרה. הצבע שלו אמור לידע אתכם על מצב המערכת - אדום, צהוב, ירוק, כדי שיהיה לכם פשוט להבין. הקלקה כפולה תכניס אתכם למסך הראשי.

 


המסך הראשי. מינימליזם עד הסוף

 

המסך הראשי של OneCare בנוי בצורה מינימליסטית ומספק גישה כמעט ישירה לכל הכלים של החבילה. זו גישה נכונה, בעיקר בחבילת תוכנה שפונה גם להדיוטות שמעדיפים שיפשטו עבורם ככל האפשר את משימות התחזוקה של המערכת. למרבה הצער, גם כשעוברים מהמסך הזה הלאה, קשה למצוא מידע מפורט יותר או הגדרות "מתקדמות" בהרבה.

 

OneCare, במסגרת הניסיון של מיקרוסופט לספק מוצר פשוט בעל ממשק פשוט, מציעה מרחב פעולה מצומצם מאד למשתמש המתקדם. יש מעט מדי אפשרות לשלוט בהגדרות של הכלים השונים, ובעיקר חסר מידע על ברירות המחדל ועל טיב הפעולות שהכלים מבצעים.

 

כמו ב-Norton SystemWorks של סימנטק, ובמוצרים דומים, גם OneCare מאפשרת

 לבצע את כל פעולות התחזוקה בקליק בודד. מנגנון OneCare TuneUp, מבצע ברצף ניקוי של הדיסק מקבצים מיותרים, דפרגמנטציה, עדכון באמצעות WindowsUpdate, גיבוי קבצים ובדיקת וירוסים.

 

התהליך מתבצע בזמן קצר יחסית (מדדנו כ-40 דקות ל-35 מגהבייט של קבצים), אבל במהלך הביצוע כל מה שמוצג הוא החלון שמוצג משמאל.

 

יש שיפור, הוא לא מספיק

 

אם משווים, למשל, למאחה הדיסק (Disk Defragmentor) המוכר מגירסאות Windows האחרונות, אין כאן התקדמות אלא נסיגה. לא זו בלבד שבמהלך הביצוע האינדיקציה היחידה היא של ההתקדמות באחוזים, אלא ש-OneCare לא מציעה גישה אפילו להגדרות שהיו נגישות דרך הממשק הישן של Disk Defragmentor.

 

את העבודה, אגב, מבצע אותו כלי עצמו - זה שכבר מותקן לכם במחשב אם אתם משתמשים ב-XP. זהו כלי שעדיין מפגר בהרבה אחרי היכולות של כלי דפרגמנטציה רציניים, כמו DiskKeeper או PerfectDisk. הוא גם לא מבצע את האיחוי בשלמותו, כמעט לעולם, אלא נעצר כאשר פיצול הקבצים מגיע לקו החמישה אחוזים.

 

זה לא אמור לפגוע יותר מדי בביצועים וזה מקצר את זמן האיחוי באופן ניכר, אבל היינו מעדיפים להחליט בעצמנו איפה אנחנו רוצים לעצור.

 

מגבלות נוספות

 

שאר הכלים של OneCare סובלים מאותן מגבלות. מסכי ההגדרות מתאפיינים באותו מינימליזם, שמניח שאתם לא חכמים מספיק כדי לבחור מה הכלים השונים יעשו. זה מפריע במיוחד בתוכנת האנטי-וירוס

המובנית. זה נכון גם למנגנון ההסרה של קבצים מיותרים, בעצם גירסה משופרת של Disk Cleanup המוכר מגירסאות Windows השונות, שלא מאפשר לכם אפילו את חופש הבחירה הבסיסי ש-Disk Cleanup איפשר.

 

טכנית, גם אין אפשרות להפעיל את הכלים השונים, למעט האנטי-וירוס ותוכנת הגיבוי, בצורה סלקטיבית. אם תרצו לבצע איחוי או למחוק קבצים מיותרים, תצטרכו להשתמש לשם כך ב-OneCare TuneUp ולכל היותר להפסיק את פעולתו באמצע, אחרי שעשה מה שרציתם שיעשה.

 

ה-Firewall: סופסוף דו-כיווני

 

מלבד האנטי-וירוס של מיקרוסופט הכלול ב-OneCare לראשונה, הכלי היחיד בחבילה הזו שמציע ערך מוסף מוחשי בהשוואה למה שהציעה בעבר הוא ה-Firewall.

 

גם במקרה הזה, מדובר בכלי מוגבל בתכונותיו ובהגדרות אליהן הוא מספק גישה, אבל לפחות הוא מציע יתרון ניכר על-פני ה-Firewall של XP: הוא מנטר גם תקשורת יוצאת, ולא רק נכנסת.

 

למרבה הצער, גם התכונה הזו מיושמת בצורה מאד תמוהה. ה-Firewall של OneCare יודע ליצור כללים (Rules) אוטומטיים עבור Office ו-IE, וגם לתוכנות צד-שלישי כמו RealPlayer, ואפילו את eMule ואת תוכנת המסרים המיידים Trillian הוא זיהה בעצמו.

 

אבל משום מה הוא לא זיהה את לקוח ה-Java של סאן (Javaw.exe) ובמקרה מסויים גם את תוכנת ההתקנה InstallShield, כשניסינו להתקין עדכוני Windows Update דרך OneCare עצמה. זה מסוג הבעיות שלא נעים לראות בתוכנה שאמורה להיות חכמה יותר ממך.

 

ה"בלונים" ש-OneCare משגרת לאוויר מתוך ה-System Tray, כדי ליידע על פעולות ה-Firewall, הם מטרידים יותר ממועילים. זה לא ממש מעניין לשמוע שהתוכנה התירה לאאוטלוק לגשת לרשת. זה מאד מעניין לדעת, כאשר היא חסמה תוכנה כלשהי. אלא ש-OneCare מצמצמת את אפשרויות הבחירה שלכם גם בזה: אפשר לבטל את הבלונים לגמרי או להציג את כולם.

 


בלון אזהרה של ה-Firewall. קצת מציק

 

צריכים להשתפר

 

המשתמש המתקדם יוכל לדלג מעל המכשולים שתציב לו OneCare ללא קושי, בהנחה שיבחר להשתמש בחבילה הזו. השאלה היא האם המשתמשים מהשורה - שהמערכת הזו בעצם פותחה, כפי שהיא, בעיקר עבורם - יוכלו לקבל ממנה את מה שהם רוצים.

 

בינתיים, היא לא מציעה הגנת ספאם מובנית, ולא בטוח שהיא מציעה את הגנת ה-Firewall הטובה ביותר, והאם האנטי-וירוס של מיקרוסופט יכול להתחרות במוצרים וותיקים ממנו - זה דבר שנדע לענות עליו כנראה רק בעוד כמה חודשים.

 

בינתיים OneCare, לטוב ולרע, היא חבילת תוכנה שיוצאת מתוך הנחה - אם לנסח בעדינות - שאתה לא מבין שום דבר מהחיים שלך. אחרת אין סיבה שבין האזהרות ה"אדומות" של התוכנה, תופיע ההודעה על עדכון WindowsUpdate שלא הושלם, כשמדובר בעצם בעדכון (אפילו לא ההתקנה הראשונית!) של Windows Genuine Advantage, מודול שנועד להבטיח שאתם משתמשים במערכת הפעלה חוקית.

 

מיקרוסופט בחרה בעבר, בתבונה, להניח למשתמש להחליט אילו עדכונים הוא רוצה להתקין ואילו לא. וגם עם OneCare, הפעלה של WindowsUpdate עדיין תאפשר לכם לקבל פרטים ולבחור האם להתקין את WGA או לא.

 

בסך הכל, קשה לבוא בטענות למיקרוסופט על זה שהיא עושה מאמץ להבטיח שמערכת ההפעלה שלכם תהיה חוקית. אבל לספק התראה על ליקוי אבטחה כשה"ליקוי" לא באמת קשור לאבטחה, זו התנהלות בעייתית. לא משהו שחברה כמו מיקרוסופט יכולה להרשות לעצמה לעשות.

 

בכלל, התוכן של איזור ה"Actions To Take" במסך המרכזי של OneCare, מרגיש יותר מדי כמו קידום מכירות למוצרי מיקרוסופט. הוא מזכיר לכם לא רק לבדוק, לעדכן ולגבות, אלא גם להתקין את Windows Defender ולשלם על הגירסה המלאה של OneCare - משהו שאנחנו, לפחות בגירסה הנוכחית, לא נמהר לעשות.

 

ציון:

 

מחיר: 90 יום התנסות, לאחר מכן 50 דולר לשנה

בעד: פשוטה מאד לשימוש, מטפלת ברוב משימות התחזוקה והאבטחה

נגד: מוגבלת בתכונות, לא מספקת גישה להגדרות מתקדמות

השורה התחתונה: נחכה לגירסה הבאה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים