שתף קטע נבחר

ארגון דרום אפריקני: ישראל "מדינת אפרטהייד"

ארגון המייצג 1.2 מיליון פועלים בדרום אפריקה מצטרף - ומשבח - חרם שהטיל ארגון עובדים קנדי על ישראל בשל יחסה לפלסטינים. "... חלק מהזוועות שבוצעו נגד הפלסטינים גורמות לאלו שבוצעו על ידי משטר האפרטהייד בדרום אפריקה להחוויר", כותב נשיא הארגון הדרום אפריקני, ומכנה את מדיניות ישראל "יהירה, גזענית וברוטלית"

הקריאה לגינוי ולחרם על ישראל מתפשטת. לחרם המרצים הבריטי, ולחרם של איגוד העובדים הציבוריים באונטריו שבקנדה, מצטרף עכשיו ארגון עובדים גדול בדרום אפריקה, שמגנה את מדיניותה של ישראל כלפי הפלסטינים וטוען שחלק ממעשיה "גורמים למעשי משטר האפרטהייד בדרום אפריקה להחוויר".

 

מדובר בארגון COSATU, המייצג 1.2 מיליון עובדים בדרום אפריקה. ממידע שהגיע לידי ynet עולה שנשיא הארגון, ווילי מדישה, שלח אתמול (ג') מכתב לעמית קנדי, סיד ריאן, העומד בראש איגוד העובדים הציבוריים של אונטריו (CUPE). במכתב מביע מדישה תמיכה נלהבת בחרם שאימץ CUPE נגד ישראל. 

 

בכינוס שהתקיים באוטווה בסוף החודש שעבר תמכו נציגי CUPE - איגוד המייצג 200 אלף חברים - בקמפיין בינלאומי הקורא לחרם על ישראל עד שתשנה את מדיניותה ותכיר בזכויות הפלסטינים להגדרה עצמית.

 

במזכר שפירסמו כינו אנשי האיגוד את גדר ההפרדה "חומת אפרטהייד" וגינו את המשך הקמתה כמהלך המנוגד לחוק הבינלאומי. הם קראו ל"חרם, משיכת השקעות וסנקציות שהצליחו לסיים את משטר האפרטהייד בדרום אפריקה..." כאמצעי "לאכוף את כיבוד זכויות הפלסטינים, לרבות זכותם לחזור לבתיהם ולרכושם".

 

בתגובה כתב מדישה לריאן: "... בגאווה גדולה אני מברך את CUPE אונטריו על ההחלטה ההיסטורית שלהם... לתמוך בעם הפלסטיני - אלה החיים תחת כיבוש ומיליוני הפליטים שחיים בגולה. אנו תומכים בהחלטה במלואה.

 

"כמי שחי תחת משטר האפרטהייד בדרום אפריקה, וביקר בפלסטין, אני אומר במלוא הביטחון שישראל היא מדינת אפרטהייד. למעשה, אני סבור שחלק מהזוועות שבוצעו נגד הפלסטינים גורמות לאלו שבוצעו על ידי משטר האפרטהייד בדרום אפריקה להחוויר".

 

ביקורת נגד ישראל מושתקת כ"אנטישמיות" 

 

השערוריה האחרונה (שבוצעה) על ידי משטר האפרטהייד הישראלי היא הקמת חומת האפרטהייד הדוחה, שגונתה על ידי בית הדין הבינלאומי, "פולשת לתוך שטחים פלסטיניים כבושים, מקשה עוד על חוסר היציבות הקיים ממילא בכלכלה, בחברה, בבריאות ובחינוך וברווחת עם שלם", ומקבעת את גזילת שטחיה של פלסטין בדומה לגזל אדמות השחורים בדרום אפריקה.

 

מדישה כותב עוד שממשלות העולם מעלימות עין מעיוותי צדק שכאלה משום שהן נכנעות לפיתוי של משטר האפרטהייד הישראלי, שמצדיק ברוטליות באמתלה של שיקולי ביטחון. הוא טוען גם שממשלות העולם משתיקות כל ביקורת נגד מדינת הטרור בתואנות של אנטישמיות. נוכח שתיקה זו, הוא טוען, "על פועלי העולם לעמוד איתנים בעקרונותיהם נגד צביעות ומוסר כפול".

 

הוא מזכיר במכתבו כיצד פועלים ברחבי העולם תמכו במאבק השחורים באפרטהייד בדרום אפריקה באמצעות סנקציות, משיכת השקעות והטלת חרם, שזירזו את בוא הדמוקרטיה. "מדוע צריך להיות אחרת עם הפלסטינים?", הוא שואל. "נוכח הנוקשות, היהירות, הגזענות והברוטליות של ישראל, אסטרטגיה זו של בידוד... צריכה להיות מופעלת".

 

האלימות בין הצדדים - "לא שווה"

 

במכתב מזכיר מדישה גם את התמיכה של ישראל במשטר האפרטהייד בדרום אפריקה, ואומר שהארגון בראשו הוא עומד תומך בקריאה לישראל לכבד את החוק הבינלאומי, תומך בזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים ותומך בממשלה הנבחרת של העם הפלסטיני.

 

הוא משבח את אומץ ליבם של אנשי הארגון הקנדי על ההחלטה שאימצו וקורא להם לעמוד בלחצים שיופעלו עליהם בוודאי מצד ארגונים פרו-ישראלים וציוניים. הוא קורא לארגון הקנדי "שלא לפקפק לרגע" בצדקת דרכו, ומעריך שההחלטה שלהם תחבב אותם על "מיליוני פלסטינים ואנשים אחרים החפצים בחירות ברחבי העולם".

 

דובר COSATU, פטריק קרייבן, אישר בשיחת טלפון עם ynet כי המכתב אכן נשלח מטעם הארגון לקנדה. הוא אמר כי מדיניות הארגון היא לתמוך במאבק הפלסטיני לשחרור משום שהשחורים בדרום אפריקה נאלצו להילחם מלחמת שיחרור בטקטיקות דומות נגד דיכוי קשה. לשאלת ynet האם נאלצו השחורים להתמודד עם פיגועי התאבדות נגד חפים מפשע השיב קרייבן כי הזרוע הצבאית של משטר האפרטהייד ניהלה - על דעת עצמה אמנם, אך באופן שהוצדק על ידי השלטונות - פעולות חבלה נגד השחורים.

 

"אי אפשר לומר כאן ששני הצדדים אלימים. אי אפשר להשוות את האלימות מצד המדכא לפעולות מצד המדוכא", אמר אך מיהר להוסיף כי הארגון שלו אינו תומך בכל צעד בו נוקטים הפלסטינים. הוא הסביר שהארגון שלו גינה בעבר את ישראל על מעשיה, אותם כינה "קולוניאליים", אך לא ידע לומר בוודאות שהארגון אכן גינה פעולות של הפלסטינים באותו אופן.

 

קרייבן נשאל שאלה היפותטית, האם היה ארגונו מגנה פיגוע טרור פלסטיני לו היה מתרחש היום והשיב: אנו נצטרך לשקול זאת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"חומת האפרטהייד הדוחה" (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הגדר מקבעת גזילת שטחים (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים