שתף קטע נבחר

בעיית לחץ דם: למה זה קורה?

לחץ דם הוא הלחץ שמפעיל הדם על דופנות העורקים שבתוכם הוא זורם. כשלחץ הדם גבוה במשך זמן רב, מוטל עומס כבד על הלב ומחזור הדם, מה שעלול להוביל לכשל של הלב ולאי ספיקת לב.

 

בבדיקת לחץ דם נמדדים שני גורמים: לחץ דם סיסטולי - הלחץ שנוצר כשחדרי הלב מתכווצים, במטרה לדחוס דם החוצה, ולחץ דם דיאסטולי - כשהלב מתרחב ומתמלא דם בזמן הרפיית החדרים. לחץ הדם האופטימלי הוא 120/80 מילימטר כספית (120 הוא הלחץ הדיאסטולי ו-80 הסיסטולי). לחץ דם של 140/90 ומעלה במדידות חוזרות נחשב ללחץ דם גבוה.

 

בכ-90% מהחולים, הסיבה ליתר לחץ דם אינה ידועה, וההשערה היא שמעורבים בו גורמים תורשתיים וגורמים סביבתיים כמו עודף משקל או מתח מתמיד. מצב זה מכונה "יתר לחץ דם ראשוני". רק בכ-10% מהאנשים מוצאים סיבה ברורה, ואז מכונה המצב "יתר לחץ דם שניוני". הגורמים לו כוללים היצרות של עורק הכליה; מחלות בבלוטת יותרת הכליה; תסמונת דום נשימה בשינה וכן תרופות כמו נוגדי דלקת סטרואידלים ולא סטרואידיים מקבוצת ה-NSAID, חלק מהתרופות להרזיה, למניעת דחיית שתל ועוד.

 

כשמתגלה לחץ דם גבוה חשוב לבצע מדידות מעקב וכן בדיקת תפקודי הכליה, כדי לוודא שאין הפרשת חלבון בשתן, המרמזת על פגיעה כלייתית. בנוסף, חשוב לעקוב אחר רמות הכולסטרול, כדי לשלול גורם סיכון נוסף למחלות לב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים