שתף קטע נבחר

מה באמת חושבים בוש ובלייר על המצב?

מיקרופון פתוח שעמד קרוב מדי לנשיא ארה"ב לימד את העולם מה בדיוק הוא חושב על המצב הנוכחי במזרח התיכון, איך הוא רואה את סוף העימות האלים ועל מי הוא כועס. רמז: הוא נושא תפקיד בכיר באו"ם

על רקע המשך ירי הרקטות על ישראל והתקיפות בלבנון מנסים גורמים בינלאומיים למצוא פיתרון דיפלומטי למצב המידרדר. הלחימה בצפון הפכה לאחר הנושאים הבוערים ביותר בפסגת ה-G8 בסנט פטרסבורג, והנושא העסיק רבות את מנהיגי העולם שהתכנסו שם. אך מעבר להצהרות הדיפלומטיות המלוטשות שניסו ליצור מראית עין של אחדות - מה באמת חושבים המנהיגים על המצב?

 

מיקרופון אחד שניצב קרוב מדי לנשיא בוש בעת ששוחח עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, סיפק לעולם הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים, ואיפשר לצותת לשיחה אישית וישירה בין השניים - ללא ניסוחים לעוסים של יועצי תקשורת ויועצים פוליטיים.


בלי יועצים ובלי עוזרים. בוש ובלייר משוחחים (צילום: איי.פי)

 

התקשורת העולמית חגגה כשהצליחה לתפוס את בוש מועד בלשונו מבלי משים, ומתוך תיסכול על פעילות חיזבאללה מסנן קללה בלתי נשיאותית בעליל. אבל יתר השיחה בין בוש לבלייר איפשרה ללמוד על עמדתם השונה בקשר למצב ועל הדרך שבה ארה"ב רואה את סיום המשבר.

 

מהשיחה עולה שהנשיא בוש כועס מאוד על יוזמת מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, שיחד עם בלייר הציעו לשגר כוח רב לאומי לדרום לבנון כדי להביא להפסקת אש. הנשיא בוש אינו מעוניין בהפסקת אש שלא תפתור את בעיית חיזבאללה ומתוסכל מדרך הפעולה של אנאן ושליחיו לאזור. "תראה", הוא אמר לבלייר, "האירוניה היא שהם צריכים לעשות זה, להגיע לסוריה ולגרום לחיזבאללה להפסיק עם השיט הזה ולהגיע לסיום", דברי בוש שתפסו כותרות ברחבי העולם.

 

אבל אז נחשפו עמדותיו האמיתיות של בוש בנושא: "מה עם קופי אנאן? אני לא אוהב את השתלשלות העניינים. הגישה שלו היא באופן בסיסי הפסקת אש, ואז כל השאר יקרה".

 

בלייר הסביר לבוש את עמדתו: "אני חושב שזה מאוד קשה, ואתה לא יכול להפסיק את זה, אלא אם כן אתה מכניס נוכחות בינלאומית מוסכמת".

 

אך בוש מסרב להכריז על הפסקת אש בלא תנאי ודורש מלבנון ליישם את החלטת מועצת הבטחון 1559, הקוראת לפירוק כל המיליציות הלבנוניות והלא לבנוניות, כלומר חיזבאללה והארגונים הפלסטינים בלבנון. "צריך להגיד לאנאן לגשת לטלפון עם אסד ולגרום למשהו שיקרה. אנחנו לא מאשימים את ישראל, ואנחנו לא מאשימים את ממשלת לבנון", דברי בוש.

 

השיחה ממשיכה ובוש מבהיר לבלייר שבכוונתו לשגר לאזור את מזכירת המדינה קונדליזה רייס. "היא תצא... אני חושב שקונדי תצא די בקרוב".

 

לאחר שהדברים נקלטו במיקרופון הפתוח לא נותרה לבית הלבן ברירה אלא לאפשר למחלקת המדינה להודיע על בואה של רייס לאזור. לפי שעה לא ברור מתי יתקיים הביקור. פרשנים מציינים כי הדבר עשוי לקחת זמן משום שגם ארה"ב וגם ישראל מעוניינות בעוד מספר ימים של לחימה כדי להשלים את המלאכה מול חיזבאללה, וממילא רייס תצא רק אחרי עבודת הכנה מדוקדקת שתבטיח הצלחה בסיום המשבר.

 

אך עוד לפני בואה של רייס לאזור צפויים המאמצים הדיפלומטיים לקבל דחיפה משמעותית. שליחו של מזכ"ל האו"ם, ויג'יי נמביאר, שביקר בביירות ונועד עם ראש ממשלת לבנון פואד סניורה, צפוי להגיע לישראל ולהיפגש עם שרת החוץ ציפי ליבני. "עשינו כמה מאמצים מבטיחים בדרך קדימה, דנו ברעיונות קונקרטיים עם הרשויות בלבנון ואנו עוזבים ונוסעים לישראל - שם נעביר את הרעיונות האלו הלאה", אמר לעיתונאים.

 

בראיון לרשת האמריקנית ABC סרבה ליבני לומר מהי עמדת ישראל לגבי ההצעה לפרוש כוח של האו"ם בקרבת גבול הצפון. "אני עומדת לפגוש את שליחי האו"ם ולבחון מהי הדרך היעילה ביותר לצאת מהמצב הזה בצורה שתבטיח עתיד טוב יותר... האופציה הטובה ביותר היא כמובן שצבא לבנון יתפרס בגבול, אבל במזרח התיכון אתה צריך לבחור בין אופציות רעות". ליבני הבהירה כי ישראל אינה מבקשת הפסקת אש. "עלינו לעשות את מה שצריך להגן על חיי ישראלים. מדובר בחיים לא רק של תושבי צפון ישראל, מדובר בקיום של ישראל".

 

חויאר סולאנה לעומת זאת היה פסימי באשר לסיכויים להפסקת אש. בתום ביקור פתע בביירות, שם נפגש גם הוא עם ראש הממשלה סניורה, אמר הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הדבר הטוב ביותר שניתן לצפות לו כעת הוא "הפחתה של האלימות", ושהפסקת אש עדיין אינה בהישג יד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
על מה הם חושבים באמת? בוש ובלייר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
יוזמה שבוש לא אוהב. בלייר ואנאן
צילום: איי פי
מומלצים