שתף קטע נבחר

שרי האיחוד לא הסכימו לקרוא להפסקת אש מיידית

בכינוס חירום בבריסל התנגדו בריטניה, גרמניה ומדינות נוספות להצהרה הקוראת להפסקת אש מיידית ולפיכך התקבלה נוסחת פשרה שקראה ל-"הפסקה מיידית של פעולות האיבה", שלאחריה תבוא הפסקת אש במסגרת הסכם כולל

בתום דיון חירום בבריסל קראו הערב (ג') שרי החוץ של האיחוד האירופי ל"הפסקה מיידית של פעולות האיבה בלבנון", שלאחריה תבוא הפסקת אש קבועה. ההצהרה המשותפת גובשה לאחר שעות של משא ומתן דיפלומטי בין הנציגים על הנוסח המוקפד.

 

הטיוטה המקורית שהוגשה לעיון הנציגים קראה ל"הפסקת אש מיידית". היא נתמכה על ידי צרפת, שוודיה, יוון וספרד. אולם בריטניה, גרמניה, צ'כיה ומדינות נוספות התנגדות לנוסח הזה, ולבסוף התקבלה עמדת פשרה, וההצהרה המשותפת שונתה לנוסח מרוכך יותר. בנוסף הסכימו השרים על הצורך בהסכם כולל במסגרתו יוצב בדרום לבנון כוח רב-לאומי "יעיל".

 

"המועצה (של שרי החוץ של האיחוד האירופי) קוראת להפסקה מיידית של פעולות האיבה שלאחריה תבוא הפסקת אש קבועה", ציטט מהנוסח אֶרקי טוּמיאוֹיָה, שר החוץ הפיני שארצו משמשת כנשיאה התורנית של האיחוד. "חשוב להבין נכונה את הניסוח המדויק ואת הרעיון", אמר טומיאויה והדגיש כי "אין מחלוקות באיחוד האירופי".

 

אולם להצהרה המשותפת קדמו שלוש שעות של משא ומתן בין הנציגים וחילוקי דעות עמוקים בסוגית הקריאה להפסקת אש מיידית בלבנון.

 

צרפת הובילה את מחנה הקוראים להפסקת אש מיידית ומולה התייצבו בריטניה וגרמניה, שמעדיפות הסכמה בינלאומית בחסות האו"ם על פרישת כוח רב-לאומי כדי לאבטח את הגבול שבין ישראל ללבנון ולהבטיח שהפסקת האש תישמר.

 

לבסוף גם צרפת שוכנעה להתייצב מאחורי נוסחת הפשרה. שר החוץ הצרפתי, בניסיון להפגין אחדות, בירך על ההסכם, אמר שהאיחוד "דיבר בקול אחד", והכחיש כל אי-הסכמה בין פריז וברלין. "זהו צעד חשוב. האיחוד האירופי תומך בהצעה שהציגה צרפת במועצת הביטחון של האו"ם", אמר בהתייחסו להצעת ההחלטה שמנסה פריז לקדם בניו יורק, לפיה תוכרז הפסקת אש מיידית שלאחריה יתפרש בשטח הכוח הרב-לאומי שיסייע לצבא לבנון לתפוס את השליטה על דרום המדינה.

 

העמדה הגרמנית, שהוצגה על ידי שר החוץ פרנק-ולטר שטיימאייר קוראת גם היא להפסקת אש, אולם במקום להשתמש במלה "מיידית" עושה שימוש במילה "בהקדם האפשרי" - ניסוח שמדגיש שלפני הפסקת האש צריכים להתמלא מספר תנאים. שטיינמאיר אמר כי "הפסקת אש תושג מאוחר יותר. כעת נפעיל לחץ על מועצת הביטחון של האו"ם. אסור לנו לבזבז זמן".

 

נציגי בריטניה וגרמניה הדגישו כי יש צורך בהסכם מדיני כדי להבטיח שכל הפסקת אש תחזיק מעמד. שרת החוץ הבריטית מרגרט בקט הדגישה כי הדרישה המרוככת אינה מהווה "אור ירוק" להמשך פעולות צה"ל בלבנון.

  

בנוסח המקורי שגיבש האיחוד האירופי הופיעה אזהרה - הממוענת לישראל, על אף ששמה לא הוזכר במפורש - לפיה התעלמות מנקיטת אמצעי זהירות למניעת הרג אזרחים תמימים בלבנון "מהווה הפרה חמורה של החוק ההומינטרי".

 

בנוסח המרוכך שהציעו נציגי שלוש המדינות, הוחלפה אזהרה חד-צדדית זו בקריאה לכל הצדדים המעורבים "לעשות כל מה שניתן כדי להגן על אוכלוסיות ולהימנע מפעולות המפרות את החוק הבינלאומי".

 

שר החוץ הפיני אמר שאחדות דעים דרושה באופן קריטי לאמינות של האיחוד "במיוחד אם האיחוד רוצה לשמש בתפקיד מתווך. "האיחוד האירופי הוא השחקן היחיד שהם (הלבנונים) עדיין בוטחים בו", אמר טואומיה, ושלח חץ מחודד כלפי וושינגטון.

 

נציבת יחסי החוץ של האיחוד, בניטה פררו-ולדנר אמרה שכדי להשפיע על ישראל, צריך האיחוד להציג עמדה מאוחדת, והוסיפה שכל הסדר צריך לכלול גם את סוריה. "אם נאהב את זה או לא, הם שחקן משפיע באזור", אמרה.

 

בדיון עלה גם נושא המשבר ההומניטרי שנגרם בלבנון כתוצאה מהמלחמה. שרי החוץ הודיעו כי בכוונתם להעביר סיוע כספי בסך 50 מיליון אירו ללבנון.

 

  • ביום חמישי יתכנסו נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון לדון בהרכב הכוח הרב-לאומי שיתפרש בדרום לבנון. צרפת היא מועמדת בולטת לעמוד בראש הכוח. שרת ההגנה של צרפת התייחסה לנושא בראיון לעיתון "לה מונד" ואמרה שעל הכוח להיות "גדול מאוד" ובעל סמכות לפתוח באש. מישל אליו-מארי אמרה עוד שהכוח צריך להיות מצוייד היטב, עם משימה ברורה, שלא כמו כוח יוניפי"ל של האו"ם הנוכח כיום בדרום לבנון. לדבריה, ההערכה של מזכ"ל האו"ם קופי אנאן לפיה הכוח צריך למנות 10,000 איש נמוכה מדי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נחוץ הסכם מדיני. בקט
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אין חילוקי דעות. דוסט-בלאזי
צילום: רויטרס
מומלצים