שתף קטע נבחר

סרי לנקה: חשש לקריסת הפסקת האש

הלחימה בין כוחות הצבא למורדים הטמילים המשיכה גם היום, לאחר שהמורדים דחו את קריאתה של ממשלת סרי לנקה לחזור לשולחן המשא ומתן. גורמים במדינה ומחוצה לה הביעו חשש שהפסקת האש מ-2002 על סף קריסה

ממשלת סרי לנקה הודיעה היום (א') כי היא מוכנה לשאת ולתת עם ארגון המורדים הנמרים הטמילים. עם זאת, הארגון, הנלחם על עצמאות בחצי האי, דחה את הצעת הממשלה על הסף וטען כי היא "בלתי אפשרית". גם היום נמשכו בצפון המדינה חילופי האש בין כוחות המורדים וצבא סרי לנקה. גורמים במדינה ומחוצה לה הביעו חשש שהפסקת האש, שהושגה בין הצדדים ב-2002 בתיווך נורווגי, נמצאת על סף קריסה.

 

"מתקפתו המתמשכת של צבא סרי לנקה אינה מאפשרת לנו לקיים שיחות שלום או לשמור על הפסקת האש", אמר בכיר בארגון הנמרים הטמילים, סיוורתנאם פולידוואן, לסוכנות הידיעות איי.פי. "הממשלה צריך לקחת על עצמה את האחריות על האווירה השלילית", הוסיף. לטענת המורדים, נהרגו בסוף השבוע יותר מ-180 פעילי הארגון.

 

דבריו של פולידוואן הגיעו בתגובה להודעה שמסרה ממשלת סרי לנקה קודם לכן, בה הודיעה כי היא מוכנה לשוב לשולחן המשא ומתן. דובר הממשלה, פאליתה קוהונה, אמר הבוקר לעיתונאים כי לפני יומיים, העבירו המורדים מסר לממשלה באמצעות המשקיפים הנורווגים המוצבים במדינה, בו הביעו את נכונותם לשוב ולדון עם הממשלה. 

 

קוהונה ציין כי "לאחר שקיבלנו את המסר על נכונותם של המורדים להידבר, מיהרנו להשיב בחיוב, והודענו כי נחדש את השיחות באופן מיידי". דובר כוח השיטור הנורווגי אישר את טענות הממשלה וטען כי פולידוואן עצמו הוא שהעביר אותו. עם זאת, פולידוון התכחש לדברים וטען כי מעולם לא הציע זאת.

 

הלחימה בסרי לנקה התפרצה בחודש שעבר, לאחר המורדים השתלטו על תעלת מים סכורה באזור טרינקומלי, ובכך ניתקו את אספקת המים לכ-50,000 בני אדם המתגוררים בכפרים הסמוכים. בתגובה, פתח צבא סרי לנקה במתקפה על עמדות המורדים במזרח המדינה.

 

גורמים בממשלת סרי לנקה טענו כי בניתוק אספקת המים מעוניינים המורדים לבצע טיהור אתני של האזור שבו דורשים המורדים הטמילים להקים מדינה עצמאית, ולאלץ את האוכלוסייה הסינהלזית והמוסלמית לעזוב. הם ציינו כי ימשיכו להילחם במורדים עד אשר תחודש אספקת המים לכפרים. ואולם, לפני פחות משבוע חידשו המורדים את אספקת המים לאזור, אך הלחימה בין המורדים לכוחות הצבא לא פסקה, ובימים האחרונים התפשטה לחצי האי הצפוני ג'פינה, מעוזם של המורדים הטמילים. 

 

במהלך שלושת העשורים האחרונים, גבה הסכסוך בין המורדים לממשלה יותר מ-60 אלף קורבנות. ארצות הברית, יפן, האיחוד האירופי ונורווגיה, שבתיווכה הושגה הפסקת האש בין הצדדים, הביעו היום חשש כי ההסכם בין הצדדים קיים "על הנייר בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסוק צבאי מעל טרינקומלי, אתמול
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הממשלה אחראית. המורדים
צילום: איי פי
מומלצים