שתף קטע נבחר

ממשלת לבנון אישרה: ממחר הצבא יורד דרומה

אחרי שתי דחיות התכנסה ממשלת לבנון לישיבה בה אישרו השרים כי ממחר יחלו 15 אלף חיילים להתפרס מדרום לליטני, בהתאם להחלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם. הנשיא לחוד אמר טרם הפגישה כי "הצבא ישרת את כל אזרחי הדרום". בכירים בחיזבאללה הבהירו שהארגון לא יתפרק מנשקו ולא ייסוג

על רקע הצהרת חיזבאללה כי אין בכוונתו לסגת מהשטחים שמדרום לנהר הליטני ולהתפרק מנשקו, אישרה הערב (יום ד') ממשלת לבנון כי החל ממחר יתפרס צבא המדינה בדרום, בהתאם להחלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם.

 

הממשלה אישרה כי יישלחו 15 אלף חיילים לדרום, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון, אליהם יצטרפו בהמשך כוחות בינלאומיים. מאז שנות ה-70' פעל צבא לבנון בדרום לעתים רחוקות בלבד, ונוכחותו באזור הייתה דלילה ביותר. זו תהיה הפעם הראשונה מאז אותם שנים שהצבא יתפרס בהיקף כה נרחב. גורמים רשמיים בלבנון אמרו כי החיילים יאכפו את סמכותם באזור, ולא יאפשרו נוכחות של אף קבוצה חמושה.

 

בתום הישיבה הדגיש ראש הממשלה, פואד סניורה, כי ממשלתו מחויבת להחלטת מועצת הביטחון וכי היא תשלח את צבאה לדרום. הוא הוסיף כי ההחלטה היא הישג דיפלומטי ללבנון ובהתייחסות מרומזת לחיזבאללה אמר כי לא יהיה כפל שלטון בלבנון. "יש לנו את מוסדותינו החוקתיים ואנו נמשיך לעבוד באמצעותם לאור קיומה של מדינה אזרחית ודמוקרטית".  

 

נשיא לבנון, אמיל לחוד, אמר לעיתונאים בטרם נכנס לפגישה כי "צבא לבנון יתפרס בדרום המדינה ויפעל למען כל אזרחי לבנון".

 

בכיר חיזבאללה בדרום לבנון, השייח נביל קאוק, אמר לכתבים בצוֹר כי פעילי הארגון מקדמים בברכה את פריסת צבא לבנון בדרום, בנוסף לנוכחותם שלהם. "בדיוק כמו בעבר, אז לחיזבאללה לא הייתה נוכחות צבאית נראית לעין, גם עתה לא תהיה נוכחות כזו", הסביר.

 

דבריו של קאוק, המהווים רמיזה בוטה לכך שאין בכוונת הארגון לציית לסעיף בהחלטת מועצת הביטחון הדורש את פירוקו מנשקו, מצטרפים להצהרתו של חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה וחבר הלשכה המדינית של המיליציה השיעית, חסן פדלאללה. בראיון לרשת "אל ג'זירה" אמר פדלאללה כי נשקו של ארגון יהיה מוצנע ומאוחסן, ולא יוצג בגלוי לאור היום.


טנקים של צבא לבנון מוכנים לקראת הירידה דרומה (צילום: איי פי)

 

כזכור, ממשלת לבנון אימצה ביום שבת פה אחד, כולל שני שרי חיזבאללה, את החלטה 1701. באותה ישיבה ביקש רמטכ"ל צבא לבנון, מישל סלימאן, לקבל הנחיות כיצד לפעול מול אנשי חיזבאללה אולם הדיון נדחה ליום ראשון. בעקבות הודעת הארגון כי אין בכוונתו למסור את נשקו נדחתה הישיבה שוב, במפתיע. בעקבות הדחייה הכפולה התקוממו על חיזבאללה גורמים בתוך המערכת הפוליטית בלבנון, כדוגמת שר התיירות ג'ו סרקיס, שקרא לארגון לסגת מאזור הדרום כפי שהתחייב.

 

פרס: "אם צבא לבנון לא יירד דרומה - הוא הפסיד במערכה"

 

בישראל מיהרו היום להגיב על הצהרת חיזבאללה לפיה גם עם הגעת צבא לבנון לדרום אין בכוונתו להסיג את אנשיו על מעבר לנהר הליטני ולהתפרק מנשקו. "יש כאן בעייה למזכ"ל האו"ם ולחברות מועצת הביטחון", אמר ל-ynet גורם מדיני בכיר בירושלים. "גם ראש הממשלה אהוד אולמרט וגם שרת החוץ ציפי לבני, אמרו שלאחר ההחלטה יש לישראל כתובת אחת: ממשלת לבנון. אם ממשלת לבנון לא תצליח ליישם את החלטה 1701, מועצת הביטחון של האו"ם תצטרך לטפל בה".

 

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר כי אם החיזבאללה יסרב למלא אחר הסכם הפסקת האש, יועבר הנושא לטיפול מועצת הביטחון של האו"ם. פרס, שנועד אתמול בוושינגטון עם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס, הדגיש כי החיזבאללה אינו רק בעיה ישראלית אלא בעיה פנים-לבנונית.

 

"ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, מבין שמבחינתו זה להיות או לחדול", אמר פרס. "אם צבא לבנון לא יירד לדרום המדינה – הוא הפסיד את המערכה". להערכתו, מאחר ודרום לבנון הינו חבל ארץ קטן יחסית, יספיקו 30 אלף חיילים מצבא לבנון בסיוע הכוח הרב-לאומי כדי לנטרל את החיזבאללה.


פורסם לראשונה 16/08/2006 18:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ראש הממשלה. סניורה
צילום: איי פי
צילום: רוייטרס
הנשיא. לחוד
צילום: רוייטרס
מומלצים