שתף קטע נבחר

לבני באו"ם: ההסכם כבר הופר

בפגישה עם קופי אנאן ציינה שרת החוץ כי העובדה שהחטופים לא שוחררו מהווה הפרה של החלטה 1701. היא ציינה שמרכיבי ההחלטה סומנו בירושלים כיעדים כבר ביום השני למלחמה, ודרשה שכוח האו"ם שישוגר ללבנון יהיה "איכותי, בעל יכולות צבאיות ממשיות", ובעיקר - שיגיע מהר. המזכ"ל הבטיח שנושא החטופים "בראש סדר העדיפויות", ושבתוך שבוע ישוגר ללבנון כוח חלוץ ובו 3,500 חיילים

החטופים לא שוחררו, והדבר מהווה הפרה של החלטת מועצת הביטחון 1701 - כך אמרה הערב (יום ד') שרת החוץ, ציפי לבני, שנועדה עם מזכ"ל האו"ם בניו-יורק. היא הוסיפה כי היא מצפה מהקהילה הבינלאומית לפעול לשחרורם המיידי.

 

בשיחה עם כתבים לאחר הפגישה ביקשה לבני להדגיש כי ההתפשרות הישראלית לגבי נוסח ההחלטה הייתה קטנה יחסית. "מהיום השני למלחמה הכנו את מה שאנחנו רוצים שתהיה התוצאה המדינית של המהלך. אמברגו הנשק זה המצאה של משרד החוץ והכוח הבינלאומי זה הצעה שלנו לחזק את צבא לבנון. ההתפשרות שלנו היתה בדברים מינורים".

 

לבני הוסיפה: "ביקשו פרק 7 וקיבלנו את המאפיינים של כוח 7. רצינו כוח רב לאומי וקיבלנו יוניפי"ל מורחב שהוא בעצם כוח בינלאומי. כל שאר היעדים היו יעדים ישראלים. ברוב המקרים קיבלנו את מה שרצינו. לא אנחנו הנחנו את זה על השולחן כי אם אנחנו היינו מציעים זה היה נדחה".

 

אנאן נענה בחיוב להצעתה של לבני, שייפגש עם משפחות רגב וגולדווסר. הוא התחייב כי הנושא נמצא גבוה בסדר העדיפויות שלו, וציין כי בכוונתו לשגר למזרח התיכון משלחת של בכירים, בהם גם שליחו המיוחד טריה לארסן, שיעסקו בסוגייה. הסוגייה כולה, יש לציין, מופיעה בפרק המבוא להחלטה 1701 - ולא בחלק האופרטיבי המחייב.

 

אשר לכוח האו"ם שאמור להתפרס בדרום לבנון, ציינה לבני כי ישראל מצפה שיהיה זה כוח איכותי, בעל יכולות צבאיות ממשיות, ושיתפרס בשטח במהירות האפשרית. "הכוח הזה צריך להיות מסוגל לממש את החלטת מועצת הביטחון ככתבה וכלשונה בגיבוי הקהילה הבינלאומית", אמרה, והבהירה כי "לא יהיה וקום בלבנון". עוד הדגישה לבני את החיוניות שישראל רואה במימוש אכיפת אמברגו הנשק על לבנון על-ידי פיקוח יעיל, כמתחייב מהחלטה 1701.

 

מזכ"ל האו"ם הסכים כי המצב בלבנון "לא יכול לשוב לקדמותו". בתוך שבוע עד עשרה ימים, אמר, ישוגר כוח ראשון של 3,500 איש, שעמוד השדרה שלו יהיו חיילים מצרפת, ולצדם יהיו איטלקים, ספרדים ואחרים. מחר תתכנס בניו-יורק ועידה של המדינות המתכוונות לשגר חיילים לכוח.

 

"אם לא יהיה יישום, נהיה איפה שהיינו קודם"

 

שרת החוץ אמרה לכתבים שהיא רואה ב-1701 "החלטה טובה לישראל שתיבחן במימוש שלה. אם היא לא תיושם, נהיה באותו מקום שבו היינו קודם". לדבריה, "המבצע הצבאי לא נעצר בגלל התהליך המדיני. ישראל לא יכולה לבצע את אמברגו הנשק. המבצע הצבאי לא יכול היה להחזיר את החיילים החטופים ולא להוריד את צבא לבנון לדרום".

 

לדבריה, "הערכת המצב גם בעולם הערבי היא שישראל במצב טוב יותר. זה הישג מדיני לישראל". ליבני הבהירה שבלי הפעילות הצבאית הישראלית בלבנון אי אפשר היה לקבל את החלטת מועצת הביטחון, והדגישה שמרכיבי ההחלטה היו מוכנים כשמזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס באה לירושלים, אך אירוע כפר כנא גרם לנסיגה של ראש ממשלת לבנון סניורה מההסכמות.

 

לבני נפגשה עם אנאן בנקודה קריטית מבחינת הפסקת האש ועתיד האזור: רגע לפני שצבא דרום לבנון עתיד לפרוס את כוחותיו בדרום, ובעוד חיזבאללה מבהיר כי לא יתפרק מנשקו ולא יעלה צפונה כנדרש. בירושלים קראו לאו"ם להקשיב היטב להצהרות האחרונות של חיזבאללה, ולאכוף את החלטת מועצת הביטחון ככתבה וכלשונה. מקור מדיני ישראלי אמר כי "זוהי שעת מבחן גדולה לאו"ם וליכולתו לממש את ההתחייבויות שלו". 

 

שרת החוץ, כזכור, אמורה הייתה להשתתף בישיבת מועצת הביטחון בערב שבת, במהלכה התקבלה ההחלטה. אולם ראש הממשלה אולמרט החליט "לקרקע" אותה בארץ, ואת ישראל ייצג בדיון הגורלי השגריר, דני גילרמן. בביקורה בניו-יורק נפגשה לבני גם עם הסנאטורית הילארי קלינטון, עם השגריר האמריקני באו"ם ג'ון בולטון ועם מזכיר המדינה לשעבר, הנרי קיסינג'ר.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני ואנאן
צילום: שחר עזרן
מומלצים