שתף קטע נבחר

המרדף שלי אחרי בן-לאדן

כתב רשת CNN ניק רוברטסון נזכר בשהותו באפגניסטן בעת פיגועי ה-11 בספטמבר. בחמש השנים שחלפו מאז הוא מסקר את המלחמה בטרור מזירת הקרבות עצמה - המזרח התיכון, וסבור שהכל נעשה קל יותר - שפיכת הדם והעבודה העיתונאית. רק דבר אחד נותר קשה: המרדף אחר בן-לאדן

כל כך הרבה השתנה מאז הימים שאחרי ה-11 בספטמבר, כשראיתי באפגניסטן כיצד הופצצו אנשי אל-קאעידה במחנות האימונים שלהם על ידי מטוסים אמריקנים. ובכל זאת, בזמן שחלף מאז, לא חלה התקדמות גדולה בקרב נגד ארגון הטרור.

 

חמש שנים אחרי התקפת אל-קאעידה על ארצות הברית, ארגון הטרור האיסלאמי, תומכיו האידאולוגיים ומשתפי הפעולה שלו עדיין תוקפים מטרות מערביות והורגים אזרחים: באלי 2002 – כמעט 200 הרוגים; מדריד 2004 – יותר מ-180 הרוגים; לונדון 2005 – 52 הרוגים, ועוד פיגוע שסוכל אך יכול היה להיות גרוע באותה מידה. מסרי האינטרנט של אל-קאעידה הפכו לעניין חודשי כמעט. הסרטון בן חמש השנים שנחשף ביום חמישי הוא הוכחה שארגון הטרור רוצה להראות שהוא "עדיין במשחק".

 

עוד בנושא:

 

הייתי בקאבול ב-11 בספטמבר 2001. הטליבאן היו בשלטון. אוסמה בן-לאדן היה אורחם מזה חמש שנים אך הם הכחישו את מעורבותו בפיגועים. הטליבאן איימו עלינו, שהמוני אדם יקרעו אותנו לגזרים אם נישאר באפגניסטן. אבל זה היה המצוד אחר בן-לאדן ואנשיו שאילץ אותנו לבסוף לסגת אל מעבר לגבול לפקיסטן. פחות משלושה חודשים לאחר מכן, בן-לאדן יעשה מהלך דומה, כשהטילים האמריקנים מזנבים בו. זו הייתה הפעם האחרונה שראו אותו.

 

בן-לאדן ברח אבל הוא ממשיך להילחם עד היום, צץ לו מדי פעם בפעם באינטרנט עם סגנו, איימן אל-זוואהירי. וזו הסיבה שבגללה אני שוב במלון בפקיסטן, מנסה להבין מדוע בן-לאדן עדיין מתהלך חופשי ומה קרה לאל-קאעידה בחמש השנים שחלפו.

 

אני עוקב אחר מלחמתה של ארצות הברית בטרור ברחבי העולם. הייתי בבגדד כשנחתו ההפצצות האמריקניות והדיחו את סדאם חוסיין מכסאו ב-2003; נטמעתי בתוך כוח אמריקני וסחבתי את הציוד שלי ברגל לצד הנחתים בהתקפה על פלוג'ה ב-2004; ירו לעברי כשהייתי לצד פוליטיקאים עיראקים ב-2005 וראיתי גברים נשרפים ונשים בוכות ב-2006. רוב החיילים האמריקנים שפגשתי בעיראק מאמינים שהם נלחמים במלחמה נגד הטרור; רוב העיראקים שפגשתי מאמינים שהם משלמים את המחיר.


בעיראק משלמים את המחיר (צילום: איי.פי)

 

בסעודיה ראיתי קרב יריות בין המשטרה לאנשי אל-קאעידה. בסמטאות המוזנחות של ירדן, חקרתי את שורשיו של הרוצח צמא הדם ביותר של אל-קאעידה, אבו מוסעב א-זרקאווי, שנהרג בהתקפה אמריקנית על בית המסתור שלו ביוני.

 

בחמש השנים האחרונות חציתי את המזרח התיכון לאורכו ולרוחבו וגיליתי הרבה קווים משותפים. רוב האנשים הפשוטים חמים ומקבלי אורחים, אולם ישנו שינוי גדול שמתקרב. המבטים שאני מקבל מאנשים שלא מכירים אותי הרבה פחות מחייכים מבעבר. בכל מקום המבטים זועפים.

 

תשאלו כל אחד והוא יגיד: "הממשלה שלכם, מר בלייר" - או אם הם חושבים שאני אמריקני אז - "מר בוש הוא נגד המוסלמים. אם לא כן, אז מדוע החיילים שלכם הורגים מוסלמים בעיראק ואפגניסטן?".

 

שמעתי את אותם דברים בלונדון בקיץ הזה ובקיץ שעבר. "אנו כועסים" על מדיניות החוץ של ממשלת בריטניה, ששולחת חיילים בריטים לעיראק ואפגניסטן, אמרו לי איסלמים שמרנים. האנשים הללו רואים את עצמם קודם כל כמוסלמים ורק אחר כך כבריטים. הם מאזינים למסרים של אל-קאעידה ומריעים לפיגועי ה-11 בספטמבר. העמדות שלהם הן מהקיצוניות ביותר שחוויתי מאז שנפגשתי עם אנשי הטליבאן.

 

אם תשאלו בפקיסטן מדוע לא תפסו עדיין את בן-לאדן, תקבלו תיאוריית קונספירציה. הנשיא פרבז מושארף לא יתפוס אותו משום שאז האמריקנים לא יצטרכו עוד אותו ואת השלטון הקשה שלו, והם יזנחו אותו – אומרים כאן.

 

אבל מה האנשים באמת חושבים? השמרנים מאמינים שאיש לא יסייע לתפוס אותו משום שהפקיסטנים לא סומכים על אמריקה ומתעבים את המלחמה שלה בטרור. מבקריו של מושארף אומרים שהוא שמרן שהעמדות שלו הזינו את המפלגות הדתיות במדינה. תומכיו יגידו שהוא הולך על חבל דק - אומר למנהיגים הדתיים שהם צריכים אותו כדי לשמור עליהם מפני אמריקה, ואומר לאמריקנים שהם צריכים אותו כדי לשמור על המנהיגים הדתיים. מעט מאוד מהמצוד אחר בן-לאדן ואל-קאעידה מתבצע ללא לחץ אמריקני, לדבריהם.


בן-לאדן (רביעי משמאל) ואנשיו לפני ה-11 בספטמבר (צילום: אל-ג'זירה) 

 

התוצאה היא שבחמש השנים הללו, נתפסו רק קומץ קטן של אנשי אל-קאעידה. רובם אגב נלכדו בערים ההומות של פקיסטן, ולא מסתתרים במערות. אבל גיליתי תופעה מדאיגה הרבה יותר מהמקלט של אנשי אל-קאעידה בפקיסטן: המדינה הופכת לבסיס פעולה של הארגון.

 

שניים מבין המחבלים מלונדון באו לכאן לאימונים וכדי להקליט את צוואותיהם לפני ההתקפה ב-7 ביולי 2005. המסרים שהשאירו פורסמו מאוחר יותר על ידי זרוע ההפקות של אל-קאעידה "א-סחב" – ככל הנראה התארגנות שפועלת מפקיסטן. גם סיכול ניסיון הפיגועים באוגוסט השנה התאפשר בשל מעצר בפקיסטן.

 

אנשים במזרח התיכון אומרים לי שהסיבה שאמריקה לא מקבלת את מה שהיא רוצה היא שארה"ב כשלה במלחמה שלה בטרור עד לשלב שהכישלון פגע בה עצמה. המסקנה כאן היא שהסיכון מפני התקפות טרור גדול, אם לא יותר גדול מכפי שהיה.

 

לפני ימים אחרים, במלון שלי באיסלמבד, קיבלתי טלפון מהאולפנים שלנו באטלנטה שאמרו לנו שפורסמה קלטת נוספת של אל-קאעידה. לפני חמש שנים זה היה סיפור חדשותי ענק. עכשיו אפילו לא הייתי מופתע. כה מתוחכם הפך ארגון הטרור של אוסמה בן-לאדן, שכבר לפני יומיים ראיתי את המסר האנטי-מערבי האחרון שלו באמצעות חיבור אינטרנט מהיר.

 

היום, החל מהשעה 15:30, ישודרו במדור מיוחד באתר האינטרנט של CNN כל הכתבות והדיווחים ששודרו לפני חמש שנים, ב-11 בספטמבר 2001, והעבירו את העדכונים מהזירות השונות בזמן אמת.

 

ניק רוברטסון הוא כתב בכיר לעניינים בינלאומיים ברשת CNN International
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבטים זועפים בכל מקום. רוברטסון
צילום איי פי
עדיין רלוונטי. בין-לאדן
צילום איי פי
צילום: איי פי
על חבל דק. מושארף
צילום: איי פי
מומלצים