שתף קטע נבחר

התחלות חדשות: השנה אהיה...

ראש השנה הוא זמן נפלא להחלטות חדשות. כל אותן התלבטויות, שאיפות, בקשות ומשאלות יתגשמו לבטח ב-12 החודשים הקרובים, ועלינו רק להחליט רק מה ב-דיו-ק אנחנו רוצים לעשות: לרזות? להפסיק לעשן? או ללמוד משהו שלא הגענו אליו עד עכשיו?

השנה אהיה רזה

"מכת המאה" נקרא משקל היתר שסוחבת עליה חלק לא מבוטל מן האוכלוסייה. זה מתחיל מגיל צעיר מאוד ומגיע לעיתים עד מאה ועשרים. החלטתם שהשנה –דיאטה? לפניכם לפחות שתי אפשרויות.

 

האופציה הקונבנציונלית

 

המושג שומרי משקל מלווה את חיי הישראלים מאז 1966, אז עשה עלייה מארצות הברית. "קבוצת אנשים שהגיעה לקבל תפריטי הרזייה מרופא הבינו כי דווקא המפגש ביניהם הוא זה שעושה את ההבדל", מספרת לילית רומם, מנכ"ל החברה. "כך נולד הקונספט הגורס קבוצת תמיכה שבועית לצורכי הרזייה".

 

היום פועלות ברחבי הארץ 320 קבוצות בהן רשומים כ- 10,000 איש. איש אמרנו? לא ממש. 95% מן המשתתפים הן משתתפות. גילן הממוצע הוא 29 והן מגיעות כדי להוריד עשרה קילוגרם. המוטיבציה היא בעיקר אסתטית .

לעומתן מגיעים חמשת אחוזי הגברים כדי להוריד 30 קילו ומעלה, ועושים זאת בגלל הלחץ של הרופא או האישה, אחרי שהגיעו למצב גופני ירוד במיוחד.

 


דיאטה. לפני (משמאל) ואחרי (צילום: אורן וולק)

 

כמו בצבא, גם בשומרי משקל מתחלק המפגש לשלושה: שקילה דיסקרטית, שיחה משותפת והענקת תפריטי הרזייה ועצות מועילות לחדשים. "המפגש השבועי הקבוע וכן השיתוף והתמיכה הקבוצתית הם סוד ההצלחה", אומרת רומם.

 

הקונספט שמציע שומרי משקל, מתאים לחובבי ספירת הקלוריות (שאוחדו לתקציב נקודות אישי) ולאלה שרוצים לפגוש אנשים דומים ולהיעזר בשמחה או בכישלון הקולקטיבי. מספר המפגשים הממוצע מגיע ל-16.  האינדיבידואליסטים שרוצים לרזות לבד יקבלו הביתה ערכה ובה תפריט הרזייה אישי ושלל הוראות כאילו הגיעו לעשרה מפגשים. הם יעזרו במנחה טלפונית.

 

להערכת מרום, עד היום עברו בשומרי משקל מאות אלפי אנשים. אלפים מהם הם חברי כבוד שעמדו במטרותיהם וממשיכים להגיע משך שנים למפגשי קבוצתם המקורית. המפגשים האלה נערכים אחת לחודש ונותנים השראה לחברי הקבוצה האחרים. חברי הכבוד אינן משלמים בעבורם.

 

כמה זה עולה לנו?

פגישה ראשונה – 228 שקלים . כל פגישה נוספת : 76 שקל.

 

9 מפגשים : 684 שקל.

 

13 מפגשים 939 שקל .

 

ערכה ביתית : 600 שקל.

  

האופציה האלטרנטיבית – החופש מאוכל

 

"בגיל ההתבגרות שמנתי קצת", מתארת ד"ר אופירה שאול, "ונורא נבהלתי. התחלתי לעשות דיאטות מכל סוג ומין ונכנסתי למרתון בן 20 שנות הרזיה והשמנה. הייתי עסוקה בנושא המשקל כל היום, עליתי המון והורדתי המון ואף פעם לא הייתי מרוצה. ככל שהייתי יותר בדיאטה כך הרגשתי יותר מקופחת. חייתי אז בארצות הברית", היא ממשיכה "אישה צעירה, מרירה ופסימית. כעסתי על כל העולם וסבלתי מבולמוסי אכילה פתאומיים. שנאתי את עצמי אחרי כל פעם שטרפתי ולא הצלחתי לעצור".

 

בשלב מסוים החליטה להשתתף בקורס להתפתחות אישית. רק שם הבינה כי משהו התקלקל במנגנון הרעב והשובע שלה, וכי רק עבודת מודעות תעזור לה לחזור לאיזון. בסדנה הנקראת "חופש מאוכל" מלמדת ד"ר שאול דרך אחרת לירידה במשקל. "הנחת הבסיס אומרת כי אם נקבל באהבה את הגוף שלנו, אם נביט בו בהערכה ובכבוד וננסה להבין את הסיבות בגללן אנחנו פונים לאכילת יתר, נוכל גם להפסיק להתייחס לאוכל כאל הפתרון לכל דבר. מילת המפתח היא בעצם התיידדות" .

 

הסדנה לא דורשת ספירת קלוריות עמידה בתפריט או צעידות נמרצות לאורך הים, אך דורשת הסתכלות פנימה, ושינוי הדרגתי של אמונות בסיסיות המוביל להפחתה משמעותית של קילוגרמים. "מדובר בתהליך לא קצר ואמיץ", אומרת אופירה "אבל כל שינוי בחיים דורש אומץ."

 

השלב הראשון מקורי במיוחד: אכילה מה-כל. אוהבת עוגות קצפת? תתנפלי. לא יכול לחיות בלי שוורמה עסיסית בפיתה? לך על זה. על פי דרכה של שאול הכל, אבל הכל, ירד בהמשך.

 

"אוכל יכול להפסיק להיות עניין מרכזי בחיים", אומרת אופירה. "חשוב רק ללמוד להקשיב לעצמנו כדי לחזור למשקל הטבעי ולאכילה בריאה ונעימה."

 

כמה זה עולה לנו

סדנה בקבוצה : יום וחצי ועוד שמונה מפגשים שבועיים בני שעה וחצי – 1,680 שקל.

 

סדנה ארוכת טווח (עד שנה ): מפגשים שבועיים ודו שבועיים – 280 שקל לחודש.

 

סדנה פרטית : 12 שעות – 2,880 שקל.

 

סדנה משפחתית (עד 4 אנשים ממשפחה אחת): 12 מפגשים בני שעתיים – 6000 למשפחה.

 

המפגשים נערכים בזכרון יעקב, תל אביב או בבית המשפחה

  

השנה אפסיק לעשן

מה עוד לא נאמר על המקלות הלבנים הבוערים המכלים בעשן את בריאותנו? הרבה מאוד שיטות גמילה מעישון קיימות בשוק, יעילות יותר או פחות.

 

האופציה הקונבנציונלית

 

"למעלה מ-80% מן המעשנים מבקשים להיגמל"' אומר ד"ר עמית רותם, מנהל המרכז למניעה וגמילה מעישון בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון.  לדבריו, "מחקרים הוכיחו כי הדרך האפקטיבית ביותר היא בעזרת הצטרפות לקבוצה להפסקת עישון שמטרתה שינוי פיזי ובמקביל גם קוגנטיבי-התנהגותי שמחזיק לאורך זמן". השיטה מקובלת היום על כל קופות החולים ומומנת על ידן ברמות שונות.

 

המעשן המכור מגיע לשמונה מפגשים קבוצתיים. במהלך המפגשים הראשונים לומד את נתוני ההרגל הרע בו נכבש: מתי הסיגריה "קוראת" לו , למה וכדומה. הוא גם לומד להכיר את תחליפי הניקוטין ושומע על ההתמודדות אחרי הגמילה.

אחרי המפגש השלישי נקבע ה"יום הקדוש" – תאריך ההפסקה . התאריך נקבע בחוזה עליו חתום המכור והמנחה, ודורש התכוננות ספציפית שכוללת הכנת הסביבה, ניקיון הבית ורכישת התחליפים.

 


סיגריה. שואפים להפסיק

 

כל המפגשים הבאים, שנערכים אחרי יום ההפסקה, עוסקים בשימור הגמילה, התזונה, הפעילות הגופנית, תחליפי הניקוטין הנלקחים וכל תחום אחר שיכול לסייע בהשלמתו המוצלחת של התהליך.  מי שאינו מעוניין במפגשי קבוצה יכול לבקש ארבעה מפגשים פרטיים שיכללו את אותו תוכן בדיוק.

 

דרך גמילה אחרת היא להתחיל לקחת את התחליפים (מדבקות, מסטיקים ומשאף ניקוטין ) באופן עצמאי. לאלה מצטרף גם הכדור זייבאן שעובד טיפה אחרת אך גם מטרתו גמילה עצמאית.

 

על פי ד"ר רותם, הדרך העצמאית לחלוטין אינה מומלצת כיוון שמחקרים הוכיחו כי אחרי חמש שנים רק 1-3% נשארים גמולים (כמו גם דיקור והיפנוזה שרמת הצלחתן נמוכה) בעוד קבוצות בארץ ובעולם מוכיחות כ-40% הצלחה לאורך זמן.

כדי להגיע לקבוצת גמילה שכזו יש לפנות לסניף קופת החולים הקרוב למקום מגוריך או למשרדי האגודה למלחמה בסרטן.

 

כמה זה עולה לנו

 

מפגשים קבוצתיים : 420-450 שקל לפני השתתפות הקופות. ההשתתפות משתנה מקופה לקופה.

 

יעוץ אישי: 670 שקל (לפני השתתפות).

 

תחליפי עישון : 200-300 שקל לחודש (לפני השתתפות . לא משתמשים יותר מחודשיים).

 

האופציה האלטרנטיבית

 

כבר במהלך שירותו הצבאי גילה החובש אודי (אהוד) אברהמסון כי המטופלים המגיעים למרפאה מוותרים על עישון. "יפה",  אמר לעצמו אברהמסון שכבר אז ראה את ההילה העוטפת כל אחד מאיתנו, ופנה, עת חזר מלימודים אלטרנטיביים בחו"ל, לנסות את יכולותיו על חברים. התוצאות היו טובות. רוב רובם של המעשנים שעברו (תרתי משמע) תחת ידיו פשוט הפסיקו לעשן.

 

שמו עבר מפה לאוזן ובשנת 1992 פרץ לתודעה הציבורית, עת הופיע בתוכנית טלוויזיה במהלכה העיד המפיק אהרל'ה גולדפינגר כי עישן שלוש קופסאות ביום, ומאז שהגיע לאברהמסון ("בתור בדיחה זה היה, לא יותר") לא הכניס לפיו סיגריה אחת. "אין לי מושג מה היה שם", אמר בתוכנית "זה פשוט עובד".

 

מאז הגיעו גם דידי הררי, עדי אשכנזי, יצפאן, גדעון רייכר, שמוליק טאייר, אבי קושניר, ירין קימור, ויעל בר זוהר. מצד הפוליטיקאים: דוד לוי, ומצד אנשי הרפואה הקונבנציונלית פרופ' עמרם איילון, מנהל המחלקה הכירורגית בתל השומר שנגמל בעצמו ומאז שולח עשרות מטופלים.

 

הטיפול במכון אברהמסון (ניקוי הילה נקרא לו) אינו דורש כל פעולה מקדימה, למעט ,רצוי, מקלחת. המטופל יושב על כסא, מחזיק בידיו אבני חן המותאמות לו התאמה אישית ("תפקידן להרגיע את החרדה הטבעית ותו לא") ולאחר שעה וחצי של טיפול אנרגטי שאינו כרוך כלל בנגיעה, ישאיר את קופסת הסיגריות בקליניקה ויצא אל החופש. במקרים אחרים נדרש טיפול נוסף או שניים. מיעוט מן המטופלים יצא מן הקליניקה וידליק מיד סיגריה חדשה. לעיתים יחוו הניגמלים בחילות או הקאות, לעיתים יכנסו לתקופה קצרה של עצב. "מקרים אלה הם אותם אנשים שהסיגריה הייתה חברתם הטובה ופתאום נוצרת תחושת אובדן. גם היא חולפת בתוך מספר ימים." אומרים מטפלי המכון.

 

סקר שערך עיתון "הארץ" לפני כשנתיים במהלכו נבדקו שבע שיטות גמילה, גילה כי להבדיל משיטות אחרות נותרו 80% ממטופלי מכון אברהמסון גמולים גם אחרי שנה.

 

כמה זה עולה לנו?

 

טיפול גמילה מעישון – 1,500 שקל המחיר כולל כל טיפול נוסף במידת הצורך למשך שנה.

 

השנה אלמד שחיה

"למרות שנדמה שכולם יודעים, הרי שחלק נכבד מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל דווקא לא יודעת לשחות", אומר ארנון אבני מנהל בית הספר לשחייה "דגי זהב" ברחובות, ועד לאחרונה מאמן בצוות הנבחרת הלאומית של ישראל. "רק לפני כמה חודשים הגיע אלינו איש הייטק בשנות השלושים לחייו שהתבייש מזה שבתו בת השבע שוחה, והוא לא. אחרי קורס קצר הוא שחה לפחות כמוה".

 

אבל לא רק בני 30-40 מגיעים לשיעורי השחייה אלא גם סבים וסבתות שדחו את הנושא משך שנים רבות והחליטו שהפנסיה היא הזמן ללמוד דבר חדש.

 


בבריכה. גם מבוגרים לומדים לשחות

 

"הבעיה העיקרית ממנה סובלים אנשים מבוגרים היא הפחד ממים", מאבחן אבני. "מדובר באנשים שסבלו מטראומות שונות, חוו טביעה בילדותם או סתם הרגישו לא בטוחים בסביבה הזו. עם אלה, שנדמה להם שגם במי בריכה רדודים מסתתרת תהום מפחידה, אנחנו הולכים עקב בצד אגודל , עוזרים להם להכיר את הסביבה המימית ולפתח בטחון ראשוני. רק כשהביטחון מתבסס אפשר להתחיל ללמוד את התנועות".

 

כיצד נערכים השיעורים?

 

אבני: "למבוגרים אין סבלנות ללמוד בקבוצות. הם רוצים להגיע כשנוח להם ולקבל את מלוא תשומת הלב ולכן אנחנו נותנים שיעורים פרטיים בלבד, האורכים כחצי שעה כל אחד. אנשים שפשוט הזניחו את הנושא ולא פוחדים ממנו יצליחו להסתדר במים בתוך שני שיעורים. אחר כך הם יצטרכו ללטש את הסגנון. אנשים שהם יראי-מים יזדקקו בממוצע לעשרה שיעורים ולעיתים ליותר".

 

אתם משתמשים גם באביזרים נילווים?

 

אנחנו מעדיפים שלא, ומלמדים שחייה ללא אמצעי עזר. אבל בתי ספר אחרים בהחלט משתמשים באביזרים כמצופים וכדומה".

 

התלמיד הבוגר צריך להביא איתו משהו לשיעור?

 

רק את עצמו . רצוי לא ללבוש ביקיני או בגד ים אחר שעלול להיפתח במים כי זה פשוט מביך. גם גברים יסתדרו טוב יותר במים בבגד ים צמוד או טייץ, ולא במכנסי ברמודה חופשיים. לאנשים שמתביישים קצת בגופם אני מציע לקנות חליפת שחייה ארוכה שמעניקה פעמים רבות תחושה נעימה יותר לשחיין".

 

טיפ נוסף?

"אישית אני שמח אם נשים מגיעות ללא צפורניים ארוכות, כי כבר קרה לי לא פעם שמתוך פחד נעצו בי ציפורניים וזה כואב".

 

האופציה האלטרנטיבית

 

קחו בן זוג או חבר יקר שיודעים לשחות ויש להם המון סבלנות. וודאו כי לא יצחקו או ילגלגו עליכם וכי הם מוכנים להקדיש מזמנם ללימוד אישי. בחרו יום שקט ונטול שחיינים והיכנסו יחד לבריכה.  זה זול, זה נעים, במקרים מסוימים זה אפילו רומנטי. לא הצליח? חפשו מדריך מקצועי.

 

כמה זה עולה לנו

שיעור פרטי בן 30 דקות למבוגר :70-150 שקל, תלוי בבית הספר ובמדריך .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
דיאטה. ממחר...
צילום: סי די בנק
מומלצים