שתף קטע נבחר

גן הקבר: סוד הקבר הנעלם

החיפושים אחר מקום צליבתו וקבורתו המדויקים של ישוע הביאו רבים לירושלים. בעקבות פגישה עם גולגולת הכריז הגנרל גורדון כי ישוע קבור בגן שליד שער שכם. נכון או לא, כיום מדובר בגן אנגלי מקסים ומלא השראה

חמש דקות הליכה מהעיר העתיקה בירושלים שוכן לו גן פרחוני וירוק בסגנון בריטי, המהווה מעין פינת מסתור מהרעש וההמולה שמול שער שכם. ברוך בואכם לפינת גן עדן – קבר הגן.

 

 

על פי הברית החדשה ישוע נצלב ונקבר בגבעת הגולגולתא המזוהה על דעת רוב עם כנסיית הקבר הקדוש שברובע הנוצרי. אך הספקות לגבי מיקומו המדויק של צליבתו וקבורתו הביאו רבים בעבר (ובהווה) לתוּר אחרי המיקום המדוייק בירושלים. רוב המחפשים היו דווקא אנגלים. הגדיל לעשות המלומד הבריטי פרגוסון שטען כי מיקום הקבורה הוא לא פחות מאשר בהר הבית, וליתר דיוק מתחת לכיפת הסלע (רק לחשוב על הבלגן שזה היה יוצר בנוסף לזה הקיים). 

 

מפגש עם גולגולת

לפני כ-120 שנה הגיע לעין כרם גנרל בריטי, גיבור מלחמת קְרִים, מי שחיסל את העבדוּת באפריקה, הגנרל צ'רלס ג'ורג' גורדון. על מעלליו בירושלים ועין כרם בה גר כשנה נקדיש בעתיד כתבה שלמה, אולם פועלו החשוב ביותר היה חיפוש מיקום קבורתו של ישוע.

 

באחד מסיוריו ליד העיר העתיקה, ובמקביל לחוויה מיסטית שחווה, הבחין לפתע בגבעה הסמוכה לשער שכם, בפֶּה, ובעיניים, בעצם במעין גולגולת הניבטת ממבנה גבעה זה, ושם הוא קבע את מקום צליבתו של ישוע. גילויו ה"חדש" של גורדון, שהסתמך גם על העובדה שהשטח המדובר, לפי מנהגי הקבורה היהודיים, חייב להיות מחוץ לחומות ירושלים (הוא לא ידע שמיקום כנסיית הקבר ברובע הנוצרי שבעיר העתיקה כיום, היה כנראה מחוץ לגבולות ירושלים בתקופתו של ישוע).  


אל הקבר (צילום: רון פלד)

 

בברית החדשה אף נכתב: "ויהי אחרי כן בא יוסף איש רמתיים והוא תלמידו של ישוע אך בסתר, מפחד ראשי היהודים – וישאל מאת פילטוס אשר יתנהו לו לקחת את גופת ישוע. וינח לו פילטוס ויבוא וישא את גופתו. בא גם נקדימון ויקחו את גופת ישוע ועטפוה בתכריכים עם הבשמים כמנהג הקבורה אצל היהודים. במקום שנצלב ישוע היה גן ובגן קבר חדש שעוד לא הנח בו איש. שם שמו את ישוע, כי ערב שבת היה ליהודים והקבר קרוב", הבשורה על פי יוחנן, פרק י"ט, 38-42.

 

לקביעתו זו זכה בתמיכת אנשי דת פרוטסטנטים שמבחינתם ניתן היה סוף סוף לזכות באתר קדוש וחשוב, שכן לפרוטסטנטים אין כמעט שום אחיזה במקום קדוש ואוטנטי בעיר. ב- 1894 רכשו הפרוטסטנטים את השטח שקיבל את שמו הרשמי – הגולגולת (קַלְוָורְיָה) של גורדון. ולא להתבלבל עם גבעת הגולגולתא הנמצאת בכנסיית הקבר.

 

היה או לא היה 

כיום מדובר בגן בריטי אופייני, נאה ומטופח המנוהל על ידי אגודת קבר הגן (The Committee of the Garden Tomb (Jerusalem) Association) היושבת בלונדון, וכל מבקר יכול ליהנות שם מהדרכת חינם בידי דוברי אנגלית פנסיונרים חביבים. בפינה הדרום מזרחית של הגן ניתן להבחין בגבעה בה זיהה גורדון את הגולגולת, עליה ממוקם בית קברות מוסלמי ותחתיהָ תחנת אוטובוס ערבית שאף שמשה בעבר כמחצבה לבניית ירושלים.

 

בין העצים והפרחים בגן ניתן גם להבחין בפִיר המוביל אל מאגר המים מהגדולים בישראל, שתכולתו יכולה לאגור לא פחות ממיליון ליטרים. מלבד לבור האגירה נמצאה בחצר גם גַת ליצירת יין.

 

קצת בהמשך נמצאת מערת הקבורה בת שני החדרים, אותה תרם על פי הברית החדשה, יוסף הרמתי לקבורתו של ישוע בטרם תיכנס השבת. על גבי הקיר המזרחי והגן הצפוני שבחדר הפנימי צוירו צלבים, ככל הנראה בתקופה הביזנטית אז השתמשו במערכת קבורה זו נזירים.

 

כיום, על פי דעת מלומדים וארכיאולוגים, מערת הקבורה מתוארכת לתקופת בית המקדש הראשון, כלומר, מאות שנים לפני הולדתו של ישוע. לפי הערכות המערה היא רק חלק מקומפלקס של מערות קבורה מתקופת הבית הראשון, שנבנו מעבר לגדר ושוכנות ברובן בחצר כנסיית סנט אטיין (סטפנוס) הסמוכה. אבל המדריכים המקומיים מדגישים כי בכל מקרה האתר משמש השראה ואווירה מתקופתו של ישוע מתחילת המאה הראשונה לספירה.

 

בתום הסיבוב שלכם שם, נסו להצטרף לקבוצות צליינים שבמקום הנוהגים לסיים את ביקורם בסמוך למערת הקבורה בשירת כנסייה ערבה המשרה בהחלט אווירת חוצלארץ בירושלים.

 

באתר שירותים (נקיים) וחנות מזכרות קטנה. האתר פתוח בימי שני עד שבת ב-14:30-17:00. מומלץ לתאם מראש הגעת קבוצות בטלפון 6272745 02. האתר נמצא ברחוב קונרד שיק, חמש דקות הליכה צפונית משער שכם, על דרך שער שכם.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגן האנגלי
צילום: רון פלד
צילום: רון פלד
גבעת הגולגולתא
צילום: רון פלד
כיתוב בתוך מערת הקבורה
צילום: רון פלד
מומלצים